!!! Art.310 kk i inne ... :-( POMOCY , proszę ...

• Autor wątku Autor wątku pavsneak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pavsneak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam Wszystkich bardzo serdecznie. Zwracam sie do Państwa o pomoc. Nie wiem co robić , jak postepować dalej w mojej sprawie...

W telegraficznym skrócie :
Kilka lat temu ukradlem Państwu Y (bardzo daleka rodzina) czeki in blanco i wystawilem je na siebie , podpisujac się za Pana Y.
W ten sposob stalem się posiadaczem 1900zl. Mialem wtedy 18 lat,wyprowadzilem sie z domu rodzinnego z powodu czestych konfliktow. Spozytkowalem te pieniądze na podstawowe swoje potrzeby biezace.
Panstwo Y sprawe zglosili na Policje , Prokurator dopadl mnie po 8 latach (!!!) , bylem poszukiwany listem gonczym - o czym nie wiedzialem , w tym czasie uczylem sie , pracowalem... Postawiono mi zarzuty :
" ... o czyn z art. 310 par.1 oraz par. 2 kk i art.286 par. 1 kk w zw. z art. 11 par. 2 kk w zw. z art. 12 kk ".
Akt oskarzenia trafil do Sądu Okręgowego.
Sąd Okręgowy wyznaczyl datę rozprawy i przydzielil mi obronce z urzedu.
Wobec mnie Prokurator zarządzil "zakaz opuszczania kraju".

I tu nasuwa sie moje pytanie:
Mam pracę,żyję w szczęśliwym związku,rozprawa jest 600km od mojego miejsca zamieszkania.
Chodzi o to , czy moge skorzystać z prawa do dobrowolnego poddania sie karze zgodnie z art. 335 k.p.k. lub (?) 387 k.p.k. i czy wtedy Sąd może wydać wyrok skazujący bez przeprowadzania rozprawy?
Jak to zalatwic? Zlozyc jakies pismo?Do Prokuratora czy do Sądu? Czy w momencie gdy do rozprawy jest 10 dni uda mi sie jakos to zalatwic? Czy nie jest za pozno ?
Dodam,ze od dwoch tygodni probuje sie skontaktowac z moim adwokatem przydzielonym z Urzedu i nic.Dzwonilem,pisalem maile,faxy... Nie odpowiada...

dobrowolne poddanie się karze (335 kpk) ani skazanie bez przeprowadzenia rozprawy (387 kpk) nie wchodzi w grę bo 310 to jest zbrodnia (zagrozenie kara pow. 5 lat pozbawienia wolnosci) a warunkiem skorzystania z powyzszych instytucji jest by oskarzenie dotyczylo występku.
Na 1 rozprawe ma pan obowiazek sie stawic, jesli sad pana przeslucha, w zasadzie pana obecnosc nie jest juz niezbedna.
Na podstawie materialu dowodowego sad moze przyjac ze to podrobienie to byl wypadek mniejszej wagi i na tej podstawie orzec nadzwyczajne zlagodzenie kary, wtedy kara za przestepstwo bylaby minimum 1 rok i 8 miesiecy pozbawienia wolnosci, wykonanie takiej kary sad moglby warunkowo zawiesic.
Wszystko zalezy od materialu dowodowego zgromadzonego w sprawie.

Jesli uwaza pan, ze obronca nie dziala w sposob odpowiedni, prosze zlozyc do sadu uzasadniony wniosek o jego zmiane.

Nie będzie miał tutaj zastosowania art. 310 bo autor nie przerabiał ani nie podrabiał czeku , a jedynie podpisał go za kogoś innego. Tu zastosowanie będzie miał art. 286 i 270 , nie przyznawać się do 310 !!!
Na rozprawie wnosić o zmianę kwalifikacji czynu i ewentualnie przyznać się i dobrowolnie poddać się karze co do występków zawartych w art. 286 i 270 .
Wnioskować o co najwyżej 1 rok w zawieszeniu na 3 lata , nie godzić się na nic więcej.

labla - bzdury piszesz - zarówno co do kwalifikacji jak i tego ,że pavsneak ma się poddać dobrowolnie karze w trybie art. 335 KPK- poczytaj komentarz do art. 310 KK i dokładnie treść art. 335 KPK - bo sama chęć samoukarania się podejrzanego to jeszcze mało...

Tak , rzeczywiście , podrobienie podpisu właściciela rachunku na czeku wyczerpuje znamiona przestępstwa z art. 310 kk , pomyliło mi się z książeczką oszczędnościową.

Dzięki za odpowiedż.
A mam takie pytanie :
Co się ze mna stanie jakby np. Sąd orzekl kare pozbawienia wolnosci bez "zawiasów" ???
Od razu z sali rozpraw idzie sie s"siedziec" do ZK ?
Czy nie?
Jak to jest ?

Sąd orzeka czy należy gościa od razu "ciupasem "do celi czy przysłać mu za jakiś czas dopiero bilet...

Powrót