Art.335, a niepełnoletnia

• Autor wątku Autor wątku DirtyFateDF30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DirtyFateDF30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Jestem podejrzana o współudział w kradzieży. Dowiedziałam się, że główny oskarżony może ubiegać się o tzw. Skazanie bez rozprawy (Art.335). Wiem na jakich jest to podstawach, ponieważ trochę o tym czytałam tylko nie wiem czy ja, w wieku 17 lat także mogłabym z tego skorzystać skoro już byłam przesłuchiwana jako pełnoletnia. I tak dodatkowo: czy policja ma obowiązek powiadomić o takim artykule? Dziękuje z góry za odpowiedź, pozdrawiam :smile:

>czy ja, w wieku 17 lat także mogłabym z tego skorzystać skoro już byłam przesłuchiwana jako pełnoletnia.

Tak.

> czy policja ma obowiązek powiadomić o takim artykule?

Nie.

MMPM napisał:
>czy ja, w wieku 17 lat także mogłabym z tego skorzystać skoro już byłam przesłuchiwana jako pełnoletnia.

Tak.
dopowiem za MMPM -- tak o ile spełniasz warunki wymagane przez ten artykuł ...

No dobrze, a jakie to są warunki?

Napisala DirtyFateDF30 :
,,Wiem na jakich jest to podstawach, ponieważ trochę o tym czytałam"
Skoro wiesz to czemu pytasz o warunki.Przeczytaj ten art i gotowe:)

Jako 17-latce należy Ci się obrońca z urzędu. Gdybyś złożyła wniosek o jego ustanowienie - pewnie by Ci pomógł z oceną czy warto starać się o skazanie bez rozprawy. Minus obrońcy z urzędu jest taki że w razie skazania Sąd może CIę obciążyć kosztami jego wynagrodzenia (ale nie musi).

>Jako 17-latce należy Ci się obrońca z urzędu.

A na jakiej podstawie prawnej?

Bodaj na podstawie konwencji o prawach dziecka, bądź innej konwencji międzynarodowej. Było na ten temat niedawno orzeczenie SN publikowane w tzw. "czerwonych zeszytach". W tej chwili nie mam tego pod ręką. Obrońca jest obligatoryjny.

Powrót