art 335 o posiedzeniu prokuratora i sadu

• Autor wątku Autor wątku Khaleb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Khaleb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Zlapano nas w 4 z 2 gramami marihuany, jedna osoba sie do tego przynzala, jednakze przy przeszukaniu u mnie w domu znaleziono 1,6 chociaz tak naprawde bylo napewno mniej niz 1 ale zwazyli ze zlotkiem.
Poszlismy na ugode z prokuratorem i zgodzilismy sie na dobrowolne poddanie sie karze, ja dostalem 3 miesiace w zawieszeniu na 3 lata oraz 200 zl, a kolega 6 miesiecy na 2 lata i 300zl.
Oboje studiujemy zaocznie, ja na AGH w Krakowie na 1 roku ze srednia uprawniajaca mnie do stypendium naukowego, a kolega studiuje na 3 roku resocjalizacje...
Ponadto staram sie zalatwic jak najszybciej prace na bialo aby tez tym sie posluzyc w sadzie

I prawdopodobnie jego ugode z prokuratorem zgubili a mi przyszlo pismo:
[cytat:3azc9i6w]Zawiadomienie o przesłaniu aktu oskarzenia - wniosku
Sekretariat Prokuratury zawiadamia Pana jako podejrzanego, ze w dniu dzisiejszym zostal przeslany do Sadu Rejonowego dla Krakowa Podgorza Wydzial II Karny
- akt oskarzenia wraz z wnioskiem zlozonym na podstawie art 335 kpk
przeciwko (mnie i innym), oskarzonemu o popelnienie przestepstwa z art. 62 ust 1 Narkomania - przeciwdzialanie[/cytat:3azc9i6w]

oraz
[cytat:3azc9i6w]POSTANOWIENIE
Sad Rejonowy dla Krakowa-Podgorza w Krakowie Wydzial Karny II w skladzie: (pomine)
po rozpoznaniu w sprawie przeciwko (kumplowi i innych z urzedu)
w przedmiocie wylaczenia sprawy (mojej) do odrebnego rozpoznania

postanawia
na zasadzie art 34 $ 3 k.p.k. wyłaczyc do odrebnego rozpoznania sprawego oskarzonego (mnie) i zarejestrować ja pod nową sygnatura "IIK"

uzasadnienie
Do tut Sądu wplynal akt oskarzenia przeciwko (kumplowi i mi)
Prokurator skladajac akt oskarzenia zlozyl jednoczesnie w trybie art. 335 $ 1 k.p.k wniosek o wydanie wyroku skazujacego wobec oskarzonego (mnie) i majac na uwadze to ze w sprawie zachodza warunki do rozpoznania wniosku Prokuratora, Sad wylaczyl sprawe oskarzonego (mnie) do odrebnego rozpoznania[/cytat:3azc9i6w]

A kumplowi przyszlo wezwanie na rozprawe...
Wiec wychodzi na to ze jestem poki co w lepszej sytuacji, tylko jemu adwokat powiedzial ze musi zlozyc pismo ze poszedl na ugode z prokuratorem i chcialby zeby wlasnie tak rozpatrywano jego sprawe. I powinno sie wszystko wyjasnic.

Wiem ze jako oskarzony mam prawo byc na posiedzeniu prokuratora i sadu na ktorym zapadnie wyrok, ale wcale nie musze mnie tam zwolywac. Jednak mysle ze lepiej jakbym tam byl i probowal jeszcze cos powiedziec od siebie zeby maksymalnie zmniejszyc wyrok. Czy to dobry pomysł? I jak moge sie dowiedziec kiedy i gdzie odbedzie sie takie posiedzenie?
Z gory dziekuje za pomoc

O terminie posiedzenia Sąd ma obowiązek Cię zawiadomić.
Co do kary to jest ona już uzgodniona i jej zmiana przed Sądem jest mało prawdopodobna. Wymagałoby to albo niezgodzenia się przez Sąd na zaproponowaną karę i skierowania sprawy na rozprawę (ale wówczas to Sąd zadecyduje o karze a wnioski stron przestaną być wiążace) albo uzgodnienia na posiedzeniu przed Sądem z prokuratorem nowej kary, na którą zgodziłby się Sąd. W praktyce jest mało prawdopodobne by prokurator mając już raz uzgodniony wniosek z art. 335 k.p.k. z karą którą uznał za adekwatną do czynu, chciał negocjować przed Sądem istotnie inną karę (zakładając, że kara ta nie narusza ustawy).

Powrót