art.387 kpk dobrowolne poddanie się o wydanie

• Autor wątku Autor wątku Spoon21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Spoon21

Użytkownik
Odpowiedzi
55
:( Witam mam pytanie mam sprawę 13 grudnia złozyłem juz wniosek o wydanie wyroku skazującego bez przeprowadzania dalszego postępowania Moje pytanie jest czy wzwiązku z tym sąd niee bedzie wzywał świadków??
jak będzie przebiegała ta rozprawa czy odrazu sąd wyda wyrok?? :roll: proszę o odpowiedz

Złożenie wniosku z art. 387 k.p.k. nie musi spowodować, że świadkowie nie będą wzywani.
Rozprawa będzie przebiegała jak każda inna: wywołanie sprawy, sprawdzenie obecności, otwarcie przewodu sądowego (o ile nie będzie innych wniosków), przesłuchanie oskarżonego (tu jest miejsce na omówienie wniosku z art. 387 k.p.k.).

Jeżeli będą zachodziły przesłanki z art. 387 k.p.k. (m.in. brak sprzeciwu prokuratora i pokrzywdzonego) a Sąd uwzględni wniosek to nie będą przesłuchiwani świadkowie tylko wydany zostanie wyrok.

Jeżeli z jakichś powodów Sąd wniosku nie uwzględni, to rozprawa będzie toczyć się dalej a Sąd przystąpi do postępowania dowodowego.

aha a czy dobrowlone poddanie się wyroku skazującego bez przeprowadzania dalszego postępowania jest szansa na nizszy wyrok??
:?: i jak wyglada sprawa z zwolnieniem z kosztów sądowych??

Szansa jest ale gwarancji nie ma. Ostatnie słowo należy zawsze do Sądu.

Zwolnienie od kosztów nie jest częścią porozumienia w ramach art. 387 k.p.k.
Tę kwestię ocenia Sąd samodzielnie kierując się m.in. treścią art. 624 k.p.k.

Sprawa wygląda tak jestem oskarzony o kradziez żeczy ruchomej o wartości 630 zł
i sprawa trafiła na wokandę sądu wojskowego, chciał bym zaznaczyć ze nie byłem do tej pory karany i jestem osobą niepełnosprawną (rencistą)
jakiego wyroku moge sie spodziewać ??

Kradzież zagrożona jest karą od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności (art. 278 § 1 k.k.)

[cytat="kadi"]Kradzież zagrożona jest karą od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności (art. 278 § 1 k.k.)[/cytat]no tak ale czy mogę liczyć na zawiasy??

Powrót