art. 51 kw - maksymalny wymiar kary

• Autor wątku Autor wątku erebre
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Koszty mozecie dostać, to jest normalne i raczej dostaniecie. Na posiedzeniu zapadnie wyrok, no chyba żeby nie i bedziecie wiedzieć czy grzywna czy prace. Myślę że warto iść.

A jakich kwot się jeśli już można spodziewać? chodzi mi o koszty sądowe. bo grzywny o określonych wysokościach i roboty społeczne o określonym czasie już przyjeliśmy

Ostatnia edycja:
Wzywaliśmy policję do imprez w bloku, piętro niżej. Czy właściciele mogą żądać danych osobowych od Spółdzielni Mieszkaniowej żeby założyć sprawę w sądzie o rzekome zniesławienie? Że to nie u nich była impreza?

Nie mogą. Jest ochrona danych osobowych.

Witam, Mam pytanie odnośnie art 51 kw.
Roznosiłam ulotki sklepu w którym pracuje. Jedna z nich, która była wsadzona za wycieraczke samochodu przykleiła się do szyby ponieważ spadł deszcz, którego sie niestety nie spodziewałam... :/ Właściciel auta zgłosił sprawę na policję, ponieważ podobno spędził dużo czasu aby ta ulotke odkleić z szyby swojego samochodu i to jest dla niego zakłócanie spokoju.
Czy w tym przypadku sprawa może zostać umorzona?
To nie był chuligański wybryk, nie byłam też pod wpływem alkoholu i na pewno nie zrobiłam tego specjalnie...

na pewno nie zrobiłam tego specjalnie
czyli ulotka sama znalazła się na pojeździe uniesiona przez wiatr :D
A tak na poważnie wątpię czy można w p. przypadku zastosować art 51KW.
Co nie znaczy, że wolno p. umieszczać cokolwiek w miejscu nie będącym p. własnością bez zgody jego właściciela/użytkownika/zarządcy.

Prędzej chyba to wykroczenie mogłoby wchodzić w grę:

Art.*145.*Kto zanieczyszcza lub zaśmieca miejsca dostępne dla publiczności, a w szczególności drogę, ulicę, plac, ogród, trawnik lub zieleniec,
podlega karze grzywny do 500 złotych albo karze nagany.

A to:
Art. 63a.
§ 1. Kto umieszcza w miejscu publicznym do tego nieprzeznaczonym ogłoszenie,
plakat, afisz, apel, ulotkę, napis lub rysunek albo wystawia je na widok publiczny
w innym miejscu bez zgody zarządzającego tym miejscem,
podlega karze ograniczenia wolności albo grzywny.
§ 2. W razie popełnienia wykroczenia można orzec przepadek przedmiotów stanowiących
przedmiot wykroczenia oraz nawiązkę w wysokości do 1 500 złotych
lub obowiązek przywrócenia do stanu poprzedniego.

Powrót