Art 607 e §1i §2 KPK

• Autor wątku Autor wątku adamek 1407
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
adamek 1407

adamek 1407

Użytkownik
Odpowiedzi
100
Jezeli moj monz sam zglosil sie w Polsce do odbycia kary ,(zostal mu przedstawiony w Holandi Miendzynarodowy Nakaz Aresztowania )to czy obejmuje go art.607 e §1 Prosze o odpowiedz :what:
No i cisza naprawde nikt nie wie :?: Czy moze Markiz ma mnie dosc :?: :(

Re: Art 607 KPK

Dzienkuje bardzo za odpowiedz :x

[cytat:2x93y5id]KPK
Art. 607. § 1. Do rozstrzygania wniosków państwa obcego, dotyczących wydania przedmiotów stanowiących dowody rzeczowe lub uzyskanych w wyniku przestępstwa, właściwy jest prokurator lub sąd w zależności od tego, do czyjego rozporządzenia przedmioty te zostały zdeponowane. Przepis art. 588 § 2 i 4 stosuje się odpowiednio.

§ 2. Postanowienie o wydaniu przedmiotów powinno wymieniać rzeczy, które ulegają wydaniu państwu obcemu, oraz wskazywać rzeczy podlegające zwrotowi po ukończeniu postępowania karnego, prowadzonego przez organy państwa obcego.[/cytat:2x93y5id]

nie bardzo rozumiem o co chodzi? :) Jak możesz to napisz coś więcej o sprawie.

Przepraszam dokladnie chodzi mi o art.607 e §1 wiem niedopatrzylam tego ale jestem zwyklym laikiem ktory troszke gubi sie w tych paragrafach :wink:

adamek ale co wlasciwie chcesz wiedziec? z tego co pamiętam twojego nie dotyczy popelnienie przestepstwa (śledztwo w toku) poza granicami RP ani odwrotna sytuacja twoj został zatrzymany za nie powrót z przerwy wiec o jakie dowody ma chodzić?

Ewcia chodzi mi o Rozdzial 65a KPK Art 607 e §1 i § 2 osoba zatrzymana na podstawie europejskiego nakazu aresztowania nie moze byc scigana za inne przestepstwa niz te ktore stanowily podstawe nakazu aresztowania . Chodzi o to ze moj moz w porozumieniu z holenderskom policjom miendzynarodowom sam wstawil sie ale na podstawie tego nakazu wienc czy ten art ma zastosowanie rowniez w jego wypadku.

Wiem ze pisze posta pod postem pszepraszam ale prosze odpowiedzcie mi musze podjoc trudnom decyzje zarowno dla mnie jak i dla moich dzieci o ewentualnym powrocie do Polski . Jesli moja walka o meza nie bedzie walkom z wiatrakami to decyzje juz podjelam pisze na tym forum proszonc o rady jednak nikt mi nie chce odpowiedziec,uwierzcie ja naprawde nie moge isc do adwokata czy gdzie indziej po porade ,1400 km to troche za daleko zeby po prostu pojsc i kogos zapytac

Sama zamykam ten temat DZIENKUJE WSZYSTKIM ZA ODPOWIEDZI ,dziwicie sie ze ludzie powielajom tematy ja sie nie dziwie ,czytam prawie wszystkie posty i odpowiedzi,po co takie forum :!: kiedy ma sie w nosie zwyklych ludzi ktorzy proszom o pomoc.

Ale Atr. o który pytasz ma się nijak do zadanego pytania. musiałaś pomylić artykuły. Ten przepis odnosi się do przedmiotów stanowiących dowody rzeczowe , a nie osób.

Labla - coś mylisz.

Art. 607e. § 1. Osoby przekazanej w wyniku wykonania nakazu nie można ścigać za przestępstwa inne niż te, które stanowiły podstawę przekazania, ani wykonać orzeczonych wobec niej za te przestępstwa kar pozbawienia wolności albo innych środków polegających na pozbawieniu wolności.
§ 2. Sąd, który prawomocnie orzekł w sprawie, może zarządzić wykonanie kary tylko za te przestępstwa, które stanowiły podstawę przekazania osoby ściganej. W posiedzeniu sądu mają prawo wziąć udział prokurator i osoba ścigana. Przepis art. 451 stosuje się odpowiednio.

Natomiast ja nie udzieliłem odpowiedzi, ponieważ z tego bełkotu nie byłem w stanie zrozumieć, o co chodzi autorce pytania. Takie kaleczenie Języka Polskiego obraża mnie osobiście.

A widzisz , chodzi o "e", wystarczyło kartkę przewrócić - Dzięki.
PS. Jasne, że mi się pomyliło.
Może to Autorce pomoże:
[cytat:3bbyo9vk]Europejski nakaz aresztowania i procedura wydawania osób między Państwami Członkowskimi

Artykuł 27.
Możliwość ścigania za inne przestępstwa

1. Każde Państwo Członkowskie może notyfikować Sekretariatowi Generalnemu Rady, że w jego stosunkach z innymi Państwami Członkowskimi, które wystosowały podobną notyfikację, domniemana jest zgoda na ściganie, skazanie lub zatrzymanie w związku z pozbawieniem wolności lub wykonaniem środka zabezpieczającego za przestępstwo popełnione przed przekazaniem osoby inne niż to, z powodu którego została przekazana, chyba że w przypadku szczególnym wykonujący nakaz organ sądowy stanowi inaczej w swojej decyzji w sprawie przekazania.

2. Z wyjątkiem przypadków określonych w ust. 1 i 3, osoba przekazana może nie być ścigana, skazana lub w inny sposób pozbawiona wolności za przestępstwo popełnione przed jej przekazaniem, inne niż to, za które została przekazana.

3. Ustępu 2 nie stosuje się w następujących przypadkach:

a) kiedy osoba mająca możliwość opuszczenia terytorium Państwa Członkowskiego, któremu została przekazana, nie uczyniła tego w ciągu 45 dni od swego ostatecznego zwolnienia, lub wróciła na to terytorium po opuszczeniu go;

b) przestępstwo nie podlega karze pozbawienia wolności lub środkowi zabezpieczającemu;

c) sądowa procedura karna nie daje podstaw do zastosowania środków ograniczających wolność osobistą;

d) kiedy osoba może podlegać karze lub środkowi penitencjarnemu niepolegającemu pozbawieniu wolności, co w szczególności dotyczy kary finansowej lub środka zastosowanego w jej miejsce, nawet jeśli kara lub środek daje podstawy do ograniczenia jej wolności osobistej;

e) kiedy osoba, co do której uzgodniono, że ma zostać przekazana, równocześnie, jeśli to właściwe, zgodnie z art. 13 odwołuje się do zasady szczególności;

f) kiedy osoba po jej przekazaniu w sposób jednoznaczny odwołuje się do zasady szczególności w odniesieniu do szczególnych przestępstw poprzedzających jej przekazanie. Zrzeczenie się następuje przed właściwymi organami sądowymi wydającego nakaz Państwa Członkowskiego i zostaje zapisane zgodnie z prawem krajowym tego Państwa. Zrzeczenie się sporządza się w taki sposób, aby jego brzmienie wyraźnie świadczyło, iż osoba ta uczyniła to dobrowolnie i mając pełną świadomość konsekwencji. W tym celu osoba ta ma prawo do korzystania z pomocy prawnej;

g) w przypadku gdy wykonujący nakaz organ sądowy, który przekazał osobę, wyraża zgodę zgodnie z ust. 4.

4. Z wnioskiem o wyrażenie zgody występuje się do wykonującego nakaz organu sądowego, z załączeniem informacji określonych w art. 8 ust. 1 oraz tłumaczenia określonego w art. 8 ust. 2. Zgodę taką wyraża się, gdy przestępstwo, wobec którego jest ona wymagana, podlega przekazaniu osoby zgodnie z przepisami niniejszej decyzji ramowej. Zgody odmawia się w przypadkach wymienionych w art. 3, a ponadto można jej nie udzielić jedynie na podstawie przyczyn wymienionych w art. 4. Decyzję podejmuje się nie później niż po upływie 30 dni po otrzymaniu wniosku.[/cytat:3bbyo9vk]

Dzienki za odpowiedz tez znalazlam i czytalam te artykuly, tylko ze dla mnie nie som one zbyt zrozumiale.I nie wiem czy obejmujom sprawe mojego meza.Na nakazie aresztowania bylo ze ma 11 m-cy do odsiadki a jak sie zglosil to okazalo sie ze teraz odsiaduje jakis odwieszony wyrok 8-mcy ,a potem dopiero te 11 m-cy .Z gory dzienkuje za pomoc

Powrót