Art. 7561 K.P.C. dotyczących pieczy nad dziećmi

• Autor wątku Autor wątku Jakubu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jakubu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam Serdecznie,

Chciałem zapytać czy z tytułu (założenia sprawy o powierzenie władzy rodzicielskiej / wraz z wnioskiem o zabezpieczenie - to na posiedzeniu niejawnym)
Konkretnie zakaz zbliżania się itp. itd. Nie mówiąc już o decydowaniu o czymkolwiek....
może być zdecydowane (orzeczone czy zatwierdzone/wykonane)

PRZEZ SĄD JUŻ NA PIERWSZEJ ROZPRAWIE?

Jednocześnie moja żona zgłosiła do prokuratury zgłoszenie w którym prokuratura wszczęła postępowanie w związku z podejrzeniem (jakiegoś przestępstwa, bo nie wiem czy że piłem czy że używki miałem czy że stosowałem przemoc - co jest nie prawdą, i tego nie mogę przeboleć)

A od 1,5 roku w mieszkaniu były dyktafony a zatem są podane jako dowód 3 nagrania w których nie było awantur tylko rozmowa w których prowokowane sytuacje wyciągały ze mnie nic nie znaczące dla mnie słowa. Dla żony były natomiast tak prawdziwe. Ale manipulowane zdarzenia od minimum 1,5 roku były celowe aby przygotowywać się do rozprawy.

Czy mam szansę żeby nie zostać odsunięty od dzieci?
Czy to że postępowanie trwa już od 28. kwietnia i jak na tak przedstawioną moją osobę (jako przestępca i groźną) nie mam żadnego wezwania i wywiad środowiskowy jest bezwarunkowo na moją korzyść. Czy to mnie uratuje?

Postanowienie o zabezpieczeniu może być wydane przez sąd na pierwszym posiedzeniu z udziałem stron lub na posiedzeniu niejawnym może też wydawać postanowienie o zabezpieczeniu dopiero po posiedzeniu z udziałem stron bądź też w ogóle oddalić wniosek o udzielenie zabezpieczenia. Reguły co do tego nie ma, sąd wyda postanowienie kiedy będzie miał ku temu podstawy w zgromadzonym materiale dowodowym. Jeżeli sprawa jest dla sądu niejednoznaczna na tym wczesnym etapie to wstrzyma się z wydaniem postanowienia do czasu aż te niejasności zostaną usunięte. Jeżeli dobro dziecka jest realnie zagrożone to sąd wydaje zarządzenia opiekuńcze w celu ochrony tego dobra i może je wydawać na każdym etapie postępowania a także poza postępowaniem. Postanowienie o udzieleniu zabezpieczenia jest zaskarżalne zażaleniem jeżeli było niezasadne a także istnieje możliwość wnioskowania o jego uchylenie lub zmianę jeżeli przyczyny jego ustanowienia ustały w toku sprawy.
Jakubu napisał:
Czy mam szansę żeby nie zostać odsunięty od dzieci?
Generalnie nie opisał Pan szczegółów sprawy ale zasadą jest, że całkowity zakaz kontaktu z dzieckiem sąd orzeka w zupełnie wyjątkowych przypadkach kiedy np. rodzic stosował wobec dziecka przemoc, demoralizował je. Co do pozbawienia władzy rodzicielskiej to także orzekana jest w skrajnych przypadkach gdy rodzic stosował przemoc wobec dziecka lub trwale, z własnej woli, przestał uczestniczyć w życiu dziecka. Ograniczenie władzy rodzicielskiej stosowane jest częściej ale zakres tego ograniczenia zależy od konkretnej sytuacji. Jeżeli rodzic uczestniczy w życiu dziecka tj. w jego utrzymaniu i wychowaniu, nie krzywdzi dziecka, interesuje się jego sprawami (np. wizyty lekarskie, wywiadówki) to nawet gdy nie zamieszkuje na stałe z dzieckiem to jego władza rodzicielka z dużym prawdopodobnieństem zostanie utrzymana choć jej zakres może zostać ograniczony - właśnie z powodu braku wspólnego zamieszkiwania - do podejmowania decyzji w istotnych sprawach dziecka. Takie ograniczenie - do podejmowania decyzji w istotnych sprawach dziecka - utrzymuje sytuację, że rodzice wspólnie podejmują decyzje w zakresie wskazanym w postanowieniu.

Powrót