Art 76 kpa postępowanie przeciwko dokumetu

• Autor wątku Autor wątku Verni33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Verni33

Użytkownik
Odpowiedzi
77
Jak wszcząć postępowanie dowodowe przeciwko treści wystawionego dokumentu urzędowego?

Nie ma takiego postępowania, natomiast w sprawie administracyjnej, której dany dokument dotyczy można przeprowadzić odpowiedni dowód

II SA/Wr 639/16 - Wyrok WSA we Wrocławiu z 2016-11-08
Zgodnie z art. 76 § 1 k.p.a. "Dokumenty urzędowe sporządzone w przepisanej formie przez powołane do tego organy państwowe w ich zakresie działania stanowią dowód tego, co zostało w nich urzędowo stwierdzone. Przepis § 1 stosuje się odpowiednio do dokumentów urzędowych sporządzanych przez organy jednostek organizacyjnych lub podmioty, w zakresie poruczonych im z mocy prawa lub porozumienia spraw wymienionych w art. 1 pkt 1 i 4 (§ 2). Według § 3 przepisy § 1 i 2 nie wyłączają możliwości przeprowadzenia dowodu przeciwko treści dokumentów wymienionych w tych przepisach.
Kwestionowanie zatem treści takiego dokumentu odbywa się w przewidzianym do tego trybie. Pominięcie treści tego zaświadczenia bez przedstawienia przeciwdowodu jest niedopuszczalne. Domniemanie zgodności z prawdą dokumentu urzędowego może być obalone wszelkimi środkami dowodowymi, jednakże organ (czy też strona), która zaprzecza prawdziwości dokumentu urzędowego, powinien tę okoliczność udowodnić (por. wyrok NSA z 21 lipca 2011 r., II OSK 1228/10). W razie zaś obalenia domniemania zgodności z prawdą lub domniemania prawdziwości dokumentu urzędowego nie może on być potraktowany jako dowód w sprawie (Kodeks postępowania administracyjnego, Komentarz autorstwa B. Adamiak, J. Borkowskiego, wyd. CH Beck, Warszawa 2011, s. 330 ) .

Kwestionowanie zatem treści takiego dokumentu odbywa się w przewidzianym do tego trybie

Przy zakupie nieruchomości przedstawiono mi zaświadczenie o przeznaczeniu w planie przestrzennym. Z tego zaświadczenia nic nie wskazywało, że nieruchomość jest objęta ochrona konserwatorską, ponadto 2 miesiące przed wydaniem tego zaświadczenia wojewódzki konserwator zabytków wysłał pismo do urzędu miasta o ujęcie przedmiotowej nieruchomości ochroną w planie przestrzennym (art 7 u.o.z.o.z.)

w jakim trybie dokładnie jest przewidziane kwestionowanie treści wystawionego dokumentu?

Dziękuje za wszelką pomoc

Verni33 napisał:
Z tego zaświadczenia nic nie wskazywało, że nieruchomość jest objęta ochrona konserwatorską

A czy jakis przepis konkretnie normuje, ze w tresci zaswiadczenia, o ktore pan wnioskowal, to powinno byc ujete?

a jaka treść była pańskiego podania poprzedzającego wydanie zaświadczenia?

Sprawa wygląda następująco:
-wszcząłem postępowanie
-organ wydał postanowienie odmowne uzasadniając iż nie byłem/jestem stroną postępowania
-złożyłem zażalenie
-SKO uchyliło zaskarżone postanowienie i przekazało sprawę do ponownego rozpoznania z uzasadnieniem, że organ ma rozpatrzyć moje pismo jako wniosek o wydanie zaświadczenia o określonej treści i i ma zastosować przepisy kpa dot. zaświadczeń i wydać zaświadczenie, odmówić wydania zaświadczenia, odmówić wydania zaświadczenia o określonej treści

Dzisiaj otrzymałem pismo od Burmistrza miasta o treści
"W nawiązaniu do postanowienia SKO z dnia ... o sygn.... proszę o sprecyzowanie zakresu treści żądanego zaświadczenia zgodnie z pana wnioskiem z dnia..."

Jakie kroki mam podjąć by uniknąć odmowy wydania zaświadczenia. sprecyzować treść, czy wysłać ponaglenie? Dodam że organ dokładnie wie jaką treść chciałbym uzyskać i dokładnie wie do czego dążę.

https://www.saos.org.pl/judgments/104259

Powrót