art.8 ust.3 czy art.4 ust.1

• Autor wątku Autor wątku berbelucha1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

berbelucha1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Fakty.
1. Zakup telewizora przez internet - 18 grudnia 2014
2. Instalacja 19 grudnia z pomocą firmy zewnętrznej i stwierdzenie uszkodzenia ekranu.
3. Tego samego dnia drogą elektroniczną złożona reklamacja o treści
W dniu wczorajszym, 18.12.2014. dostarczono telewizor. Przy mnie częściowo rozpakowano zdejmując karton wierzchni. Nie stwierdziłem uszkodzenia kartonu i styropianu.
W dniu dzisiejszym korzystając z profesjonalnego serwisu RTV odbiornik został uruchomiony i podłączony do sieci. Po załączeniu stwierdziliśmy uszkodzenie ekranu na wysokości kamerki internetowej.
. Niestety nie wstawiłem klauzuli "ŻĄDAM". Do maila dołaczyłem zdjęcia uszkodzenia.
4. 23 grudnia otrzymuję drogą elektroniczną odpowiedź o treści
Szanowny Kliencie,
Uprzejmie wyjaśniam, że reklamacja obecnie poddawana jest weryfikacji. Po uzyskaniu pełnego stanowiska Sklepu udzielę odpowiedzi. Proszę o cierpliwe oczekiwanie.
W przypadku dodatkowych pytań proszę o kontakt.
- wiec czekam. Zwracam uwagę na słowo REKLAMACJA użyte w odpowiedzi.
5. 9 stycznia /po 21 dniach roboczych/ otrzymuję odpowiedź
Szanowny Kliencie,
Zebrane przez nas wyjaśnienia dostawców nie potwierdzają wady towaru w dniu wydania sprzętu.
W związku z powyższym nie mamy możliwości dokonania wymiany towaru bądź też jego naprawy.
W przypadku dodatkowych pytań proszę o kontakt.

6. Firma instalacyjna napisała mi oświadczenie
W dniu 17 grudnia 2014 roku zostałem poproszony przez P.........., o pomoc przy instalacji telewizora Samsung UE .........
Po przybyciu na miejsce w dniu 18 grudnia 2014r. zastałem odbiornik telewizyjny stojący na podłodze w oryginalnym opakowaniu ze zdjętą jedynie częścią wierzchnią kartonu wraz ze styropianem chroniącym górną część ekranu.
Odbiornik był w oryginalnych styropianach w częściach dolnej i bocznych, nie były zdjęte folie ochronne, zabezpieczenia naroży ekranu oraz inne elementy ochraniające.
Pozostały osprzęt telewizora znajdował się w oryginalnych, nie naruszonych opakowaniach.
Wg. oświadczenia klienta karton wierzchni został zdjęty przez pracowników firmy transportowej celem ewentualnej oceny uszkodzeń sprzętu.
Po instalacji odbiornika telewizyjnego i podłączeniu okazało się, iż ekran na wysokości kamerki internetowej jest uszkodzony mechanicznie na długości ok. 5 cm. Uszkodzenie nie było widoczne przed instalacją.
Pan Jerzy Antosiewicz przy mnie kontaktował się telefonicznie z dostawcą w sprawie wadliwego sprzętu i złożył reklamację na dostawę zgodnie ze wskazówkami pracownika sklepu internetowego.
Oświadczam, iż instalacja została przeprowadzona zgodnie z odpowiednimi wskazówkami zawartymi w instrukcji obsługi dot. postępowania podczas instalacji oraz zachowania bezpieczeństwa i ochrony sprzętu.

Taki jest stan na dzień dzisiejszy.
Pytanie jak w temacie.
a/ czy dostawca nie dopełnił terminu odpowiedzi /14 dni/. Mimo braku słowa żądam reklamacja została złożona, przyjęta, mało tego w odpowiedzi z 9 stycznia jest domyślnie potwiedzone żądanie brak możliwości dokonania wymiany towaru bądź też jego naprawy, czyli terminy minęły i dostawca musi dokonać wymiany lub zwrócić pieniądze,
b/ czy składać ponownie reklamację w powołaniu na art. 8 ust. 3 tym razem ze słowem żądam,
c/ czy też składać reklamację w powołaniu na art. 4 ust.1 powołując się jednocześnie na art. 6 Za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową uważa się również nieprawidłowość w jego zamontowaniu i uruchomieniu, jeżeli czynności te zostały wykonane w ramach umowy sprzedaży przez sprzedawcę lub przez osobę, za którą ponosi on odpowiedzialność, albo przez kupującego według instrukcji otrzymanej przy sprzedaży, na co mam oświadczenie firmy instalującej. O oświadczeniu instalatora dostawca jeszcze nie wie.
d/ czy złożenie reklamacji wg pkt b/ wyklucza złożenie, w razie niepowodzenia, reklamacji wg. pkt c/

dzięki za sugestie

Rozumiem, że w pkt 3. jest cała treść reklamacji i nie złożyłeś żadnego żądania?

Powrót