art 824 kpc

• Autor wątku Autor wątku 1703
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1703

Użytkownik
Odpowiedzi
141
Witam i proszę o opinię jak interpretować zmiany jakie 8 września 2016 roku wprowadził ustawodawca w przypadku art 823 (uchylony) i 824 kpc.

Stan sprawy:

1. 12.10.2015 - komornik wysyła postanowienie o wszczęciu egzekucji.
2. nie wszczyna jej - udało się z nim odpowiednio porozmawiać
3. czy w tej sprawie nadal obowiązuje art 823 czy już nowy 824

trochę to tak jakby działał wstecz. Wcześniej umarzał po roku a teraz będzie szybciej?

No ale wszczął czy nie wszczął - było na koniec postanowienie o umorzeniu czy nie? Generalnie nowe zasady dotyczą tych postępowań, które zostały wszczęte od 8 września 2016 r.

W zasadzie nie wszczął. Wyglądało to tak że otrzymałem informację o przesłanie mu stanu majątkowego gdzie pracuje itp. Wybrałem się do niego i poprosiłem o niedziałanie w tej sprawie. Wyjaśniłem o co w niej chodziło i że zamierzam walczyć z wierzycielem. Na tym sprawa sie zakończyła. Nie wydał mi żadnego dokumentu ani nic takiego.

Ja wydał postanowienie to wszczął. Powinny obowiązywać stare zasady, ale niektórzy komornicy nie do końca to wiedzą. Poza tym jak mu coś wpłacasz, to nie ma zastosowania ten artykuł. Udaj się do niego i sprawdź co się dzieje. Jakoś tą "walkę" prowadzisz skutecznie?

Nic nie wpłacam. Właśnie się zastanawiałem czy obowiązują stare zasady czy nowe. Może faktycznie nie bardzo zrozumiał co i jak. A mam jeszcze pytanko czy przed umorzeniem ma obowiązek rozmowy z wierzycielem. Nadmieniam że wierzyciel przez rok nie zajmował się wcale tym zobowiązaniem. Czy to działa z urzędu?

Wykładnia tego artykułu nie jest taka prosta jak Ci się wydaje. Jeżeli nie było potrzeby wykonywania czynności niezbędnych do dalszego prowadzenia egzekucji które miał wykonać wierzyciel (na przykład opłacenie zaliczki, albo złożenie wniosku), to ona po prostu będzie trwała nadal.

Wierzyciel wszystko opłacił. Z jego strony było jedynie brak jakiejkolwiek aktywności. Mi chodzi tylko o to czy komornik zanim umorzy to czy prosi wierzyciela o jakiś komentarz itp. Czy po prostu umarza i już? To poczciwy facet i raczej nie zależy mu na bezwzględnym dręczeniu ludzi.

W mojej ocenie i według komentarzy do kpc, to nie wystarczy do umorzenia. Ale pewnie niektórzy komornicy robią inaczej. Tylko ubocznie zaznaczam iż według SN nie ma potrzeby w tym przypadku wydawania postanowienia, bo umorzenie jest z mocy prawa. Zadzwoń do komornika. Rozumiem że "walki" z wierzycielem nie podjąłeś.

Powrót