Art 845 K.P.C. i buble prawne :)

• Autor wątku Autor wątku Sober Frank
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sober Frank

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Art. 845. § 1. Do egzekucji z ruchomości komornik przystępuje przez ich
zajęcie.
§ 2. Zająć można ruchomości dłużnika będące bądź w jego władaniu, bądź we
władaniu samego wierzyciela, który do nich skierował egzekucję. Ruchomości
dłużnika będące we władaniu osoby trzeciej można zająć tylko wówczas, gdy osoba
ta zgadza się na ich zajęcie albo przyznaje, że stanowią one własność dłużnika, oraz
w wypadkach wskazanych w ustawie. Jednakże w razie zbiegu egzekucji sądowej i
administracyjnej dopuszczalne jest zajęcie ruchomości na zasadach przewidzianych
w przepisach o egzekucji administracyjnej.

Podstawowe pytanie do szanownych prawników. Gdzie są te przepisy? dalej... jakie to są artykuły prawne i jaka ustawa?

Czytam dalej.(pierwszy lepszy wpisany w google)

CYTAT
Czyli wynika z tego, że komornik prowadząc egzekucję może zająć ruchomości osoby trzeciej tylko dlatego, że znajdują się u dłużnika, np. w jego mieszkaniu albo na jego posesji, bo w myśl w/w art. znajdują się one we władaniu dłużnika. Owszem, właściciel danej ruchomości albo sam dłużnik może próbować w takiej sytuacji udowodnić komornikowi, czyja to własność. Może np. pokazać dokumenty, jeżeli takowe posiada, np. fakturę zakupu, jeżeli zajętym przedmiotem jest samochód – dowód rejestracyjny itp. Co w tej sytuacji może zrobić komornik? Wszystko – jak będzie człowiekiem, odstąpi od egzekucji długu z danego przedmiotu, a jak będzie świnią, chamem i złodziejem (a w tym fachu takich mend niestety nie brakuje) – zajmie go. I, co najgorsze, zrobi to zgodnie z prawem. Kolejny, po długach spadkowych, przykład ZŁODZIEJSTWA W MAJESTACIE PRAWA. Osoba trzecia, nawet niespokrewniona z dłużnikiem może zostać okradziona tylko dlatego, że pożyczyła mu laptopa, przyjechała w odwiedziny i zaparkowała samochód na jego posesji itp. Albo oddała samochód do naprawy i okazało się, że mechanik samochodowy miał długi.

Osoba, której ruchomość została zajęta, może się oczywiście bronić. Ale tu też jest potrzebna znajomość prawa, żeby użyć właściwej instytucji. Jeżeli komornik zajął rzecz osoby trzeciej za cudze długi, to osoba poszkodowana musi wnieść powództwo przeciw egzekucyjne o zwolnienie zajętego przedmiotu od egzekucji. Ma na to termin 1 miesiąca od dnia dowiedzenia się o naruszeniu prawa.

UWAGA !!! Należy odróżnić instytucję powództwa przeciw egzekucyjnego od skargi na czynności komornika !!! "

I co ?
Wg mnie;
Nie może !!!
Jeżeli mamy takich prawników to idę do UK na nogach.

albo ja jestem głupi i nie znam ustawy( tylko której...hmm, chyba 417 kodeksu cywilnego???) albo postępowania administracyjnego(nie wiem jakiej, nie określono)

Pomijam wszystko.
Pytanie.
Dlaczego skarga na komornika wyklucza postępowanie przeciw egzekucyjne.

Dzięki i pozdrawiam. (staram sobie radzić sam) ;)

Powrót