Art.939 par.1

• Autor wątku Autor wątku jolanta56
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jolanta56

Użytkownik
Odpowiedzi
78
W związku z powyższy artykułem mam pytanie:
1.Gdzie są wyszczególnione przedmioty wchodzące w skład artykułów gospodarstwa domowego?
2.Jeśli w małużeństwie występowały dwa gospodarstwa jedno w mieszkaniu służbowym-wojskowym- ,którego najemcą jest mąż czyli jeden ze spadkobierców po zmarłej żonie,
drugie gospodarstwo domowe w oddzielnej nieruchomości zakupionej przez spadkodawczynię z majątku osobistego.Zaznaczam,że gospodarstwo przed śmiercią spadkodawczyni było zakwalifikowane do działalności gospodarczej-gastronomia?
Czy w związku z tym art.939 par.1 dotyczy to tych dwóch oddzielnych gospodarstw czy jesnego ?

Ad. 1 - Definicji takowych nie znajdziesz w kodeksie, jest to pojęcie dorozumiane. Innymi słowy - to, co się uznaje za AGD w każdym domu :)

Ad. 2 - w kodeksie jest wyraźnie napisane: "może żądać ze spadku ponad swój udział spadkowy przedmiotów urządzenia domowego, z których za życia spadkodawcy korzystał wspólnie z nim lub wyłącznie sam" - ja to rozumiem tak, że w Twojej sytuacji dochodzić można wydania tych przedmiotów z tego gospodarstwa, w którym spadkodawca i jego małżonek funkcjonowali razem.

Powrót