Artykuł ze strony internetowej w gazecie

• Autor wątku Autor wątku shai
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

shai

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

mój artykuł z mojej strony opatrzonej klauzulą Copyright ukazał się w zeszły czwartek w pewnej gazecie jako "opracowanie" (zmieniono 4 wyrazy, dodano jedno zdanie i dodano podtytuły do akapitów) z podaniem źródła pochodzenia w postaci adresu do mojej strony.

O pozwolenie na umieszczenie artykułu lub jego "opracowania" nikt mnie nie pytał. Czy gazeta miała do tego prawo? To już nie pierwszy raz, gdy umieszcza się moje artykuły bądź ich "opracowania" w tej gazecie.

Nic by mnie to nie bolało, a nawet bym się cieszył gdyby mnie przynajmniej zapytano o pozwolenie - tym bardziej, że ja za swoje artykuły nie dostaje pieniędzy i ich od nikogo nie żądam za możliwość czytania.

NIe mogą bez zezwolenia.

Nie masz na stronie jakiś creative commons?

Na stronie jest tylko Copyright i "Wszelkie prawa zastrzeżone".

Ponadto nad artykułem umieszczono fotografię, która jest łudząco podobna do należącej do serwisu - również nie pytano i nie podano w jej wypadku źródła nawet. Redakcja co prawda twierdzi, że ma oryginały i papierki świadczące o zleceniu u fotoreportera, ale fakt jest taki, że twierdzę, że zdjęcie na tyle na ile jakość druku gazety pozwala rozpoznać jest te samo, a przedstawia trybunę kibiców podczas meczu, gdzie odpalane są wszelkiego rodzaju race, kibice machają flagami itp. więc bardzo dynamiczne, a ja siedzę już dwa dni porównując każdy szczególik i wątpię, żeby fotoreporterzy gazety oraz strony zrobili zdjęcie w tym samym momencie z tego samego miejsca itp.
W związku z tym chciałem zapytać - jak określa się "oryginalność" zdjęcia? Jak udowodnić, że to moje zdjęcie?

Powrót