Artykuły +18 i dokumenty...

• Autor wątku Autor wątku Jeay
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jeay

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Jakiś czas temu zgubiłem dowód i przez pewien czas pozostawałem bez tego dokumentu. Nie byłoby to dla mnie większym problemem (mówi się trudno i wyrabia nowy), ale pewnego razu odmówiono mi sprzedaży alkoholu (argumentując, że wyglądam na młodszego). Próbowałem się wylegitymować kartą EURO>26, a nawet paszportem, ale pani w sklepie stwierdziła, że może mi sprzedać artykuł tylko na podstawie ważnego dowodu osobistego. Czy rzeczywiście nabywając artykuł "oznaczony" +18 muszę wylegitymować się dowodem? Nie wystarczy dokument zaświadczający wiek?

PS: Nie wiedziałem gdzie umieścić ten temat, więc jeśli źle trafiłem to proszę moderatorów o przeniesienie do właściwego działu i przepraszam za utrudnienia.

Aby kupić alkohol musi pan mieć 18 lat. Jeżeli sprzedawca ma wątpliwości może prosić o udowodnienie że ma pan conajmniej tyle lat.
I teraz zależy wszystko od sprzedawcy. Jeżeli mu okaże ktoś dowód jest "kryty" w innym razie może mieć problemy jesli okaże się, że ktoś posługiwał się jakimś lewym zaświadczeniem.
Proszę pamiętać, że to grozi utratą koncesji na sprzedaż alkoholu i sprzedawca mógł mieć przykaz od swojego pracodawcy aby nikomu bez dowodu nie sprzedawać.

No ale paszport lub prawo jazdy chyba sa wystarczajace do potwierdzenia wieku?

Powrót