artykuły - publikacja

• Autor wątku Autor wątku adas-zero
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adas-zero

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
założyłem serwis tzw. przegląd wiadomości. Codziennie mam zamiar szukac ciekawych wiadomości i je komentować. Chciałbym aby to wyglądało tak:
wklejam cześć artykuły, wklejam do niego link, a pod spodem mój komentarz do tego wydarzenia i artykułu. I teraz moje pytanie. Jak dużą cześć mogę wkleić na moją stronę oraz kiedy w ogóle nie mogę tego skopiować części artykułu.

Pozdrawiam

Proszę zapoznać się z temetem przyklejonym o cytatach. Nie lubimy się przeciez powtarzać. Jesli po lekturze tego tematu nasuną się jakies dodatkowe pytania to proszę pytać.

Ja z podobnym, ale lekko innym problemem, dlatego nie szukam tamtego wątku o cytatach.
Spotkałem takie forum, gdzie nagminnie wkleja się cały artykuł do postu (nie jako cytat), który rozpoczyna dany wątek i potem dopisują userzy swoje komentarze.
Oczywiście autor oraz link do źródła jest podany.
Zastanawia mnie, czy jest łamane prawo autorskie, bo to w pewnym sensie przedruk, a nie cytat.
Jak to jest w tym przypadku?

[cytat:q8d36gqq] Zastanawia mnie, czy jest łamane prawo autorskie, bo to w pewnym sensie przedruk, a nie cytat.
Jak to jest w tym przypadku?[/cytat:q8d36gqq]
Problem pozostaje niejako nierozwiązany.. Nie ma w prawie określenia jak długi ma być cytat
Nie ma prawnego określenia co to jest cytat etc.
w Internecie przeglądam różne fora grupy dyskusyjne gdzie ludzie z podaniem linków cytują większe lub mniejsze czasami w całości cytaty z czasopism opracowań etc. ( umieszczanych w Internecie)

I nie napotkałem na pozwania sądowe z tego tytułu.. O ile nie nastąpił plagiat..

W cytacie chodzi o to, żeby pełnił on role właśnie cytatu (heh Ameryke odkryłem :P). Już wyjaśniał. Znaczy to tyle, że ma stanowić pewien tylko element większej całości, innego utworu - a nie sam być tym jedynym utworem. Musi być zachowana pewna proporcja i prawa gatunku, co znaczy, że komentarz nie zawsze musi być większy niż sam tekst cytowany.
Proszę pamiętać, że cytat odnosi się do zacytowania fragmentu utwóru, a nie całego. Cały również można przytoczyć ale musi być to utwór "drobny".
Jednek pewien zdrowy rozsądek powinien zostać zachowany, o czym przypomniał wyrok SN z dnia 23 listopada 2004 r (I CK 232/2004), "Przytoczenie cudzego utworu nawet w całości jest dozwolone, jeżeli następuje w celu określonym w art. 29 ust. 1 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Tekst jednolity: Dz. U. 2000 r. Nr 80 poz. 904 ze zm.), przy czym przytaczany utwór musi pozostawać w takiej proporcji do wkładu twórczości własnej, aby nie było wątpliwości co do tego, że powstało własne dzieło"

W przypadku co dodał Kerimus ewidentnie jest łamane prawo autorskie jeśli weźmiemy pod uwagę art. 29 (zakładając, że zastosowania nie ma art. 25 i art. 4 pkt. 4). A to dlatego, że autor pierwszego postu skopiował ten artykuł bez uzasadnionego komentarza, analizy czy nauczania, a jeśli chcemy zastosować prawo cytatu to należy przyjąć, że powinien to zrobić bo on jest autorem tego postu i nie ma znaczenia w tym momencie komentarze innych userów. Dzieło zbiorowe, współtwórstwo w tym wypadku też nie może mieć miejsca, bo jak to już podkreślałem autor pierwszego posta nie miał prawa do tego artykułu.

Hmmmm, więc jest problem.
Muszę pouczyć tamto towarzystwo (a właściwie administratora), aby zmieniło sposób prezentowania artykułów, żeby być zgodnym z prawem.

Powrót