Artykuły z gazet na stronie WWW

• Autor wątku Autor wątku shaiboos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

shaiboos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Jestem administratorem strony kibiców pewnego klubu piłkarskiego. Ostatnio w gronie redaktorów zastanawialiśmy się czy publikowanie na łamach serwisu artykułów z gazety lokalnej wymaga zgody wydawcy gazety.

Konkretne pytania:
1. Czy na stronie bez zgody autora/wydawcy mogę publikować całe artykuły z gazety okraszone komentarzem własnym?
2a. Czy na stronie bez zgody autora/wydawcy mogę publikować fragmenty artykułów z gazety z własnym komentarzem do tekstu?
2b. Jeżeli tak to co jest fragmentem a co już nie?
3. Jeżeli odpowiedzi na pytania powyżej brzmią - nie, to jak się zabrać do uzyskania zgody autora/wydawcy artykułu? Jakie informacje powinienem przedstawić i jak powinna w przybliżeniu brzmieć propozycja, aby wyglądała dość profesjonalnie (żeby mnie nie zignorowano)?

Strona ma charakter niekomercyjny - nie pobieram żadnych opłat, nie umieszczam żadnych reklam. Stronę odwiedza codziennie od 100 do 200 gości, w weekendy kiedy drużyna rozgrywa mecze oglądalność jest nieco większa.

Pozdrawiam
shai~

Art. 25.
1. Wolno rozpowszechniać w celach informacyjnych w prasie, radiu i telewizji:
1) już rozpowszechnione:
a) sprawozdania o aktualnych wydarzeniach,
b) aktualne artykuły na tematy polityczne, gospodarcze lub religijne, chyba że zostało wyraźnie zastrzeżone, że ich dalsze rozpowszechnianie jest zabronione,
c) aktualne wypowiedzi i fotografie reporterskie,
2) krótkie wyciągi ze sprawozdań i artykułów, o których mowa w pkt 1 lit. a) i b),
3) przeglądy publikacji i utworów rozpowszechnionych,
4) mowy wygłoszone na publicznych zebraniach i rozprawach; nie upoważnia to jednak do publikacji zbiorów mów jednej osoby,
5) krótkie streszczenia rozpowszechnionych utworów.
2. Za korzystanie z utworów, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b) i c), twórcy przysługuje prawo do wynagrodzenia.
3. Rozpowszechnianie utworów na podstawie ust. 1 jest dozwolone zarówno w oryginale, jak i w tłumaczeniu.
4. Przepisy ust. 1-3 stosuje się odpowiednio do publicznego udostępniania utworów w taki sposób, aby każdy mógł mieć do nich dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, z tym że jeżeli wypłata wynagrodzenia, o którym mowa w ust. 2, nie nastąpiła na podstawie umowy z uprawnionym, wynagrodzenie jest wypłacane za pośrednictwem właściwej organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi lub prawami pokrewnymi.

Witam. Temat jak zauważyłem trochę stary, ale akurat mnie interesuję więc odświeżę. Jestem administratorem portalu społeczno informacyjnego w UK, moje pytanie czy mogę zamieszczać artykuły w takim portalu z innych portali oraz linki odsyłające do innych portali ? gazet ? itp. np. zmieniając tytuł ? dla przykładu. Powrót do gry gdzie oryginalny tytuł artykułu to Van Persie wraca do gry. Czy takie coś jest legalne ? w sumie na mojej stronie nie ma nic, a sam link jest nie widoczny, jedynie tytuł zmieniony ? bądź nie ? a user po kliknięciu w link zostanie przeniesiony do oryginalnego artykułu. Bardzo proszę o rade.

Pozdrawiam

Powrót