Artystyczne Wykonanie

• Autor wątku Autor wątku mateusz_jankowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mateusz_jankowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,mam następujące pytanie :

Jeśli ktoś chciałby zaśpiewać oryginalny tekst autora na oryginalnym podkładzie muzycznym ,wymaga zgody autora tekstu i autora muzyki ,prawda ?

Czy więc takie "zaśpiewanie" można nazwać artystycznym wykoanniem ?

Bo czytałem że artystyczne wykonanie nie wymaga zgody autora (tylko konkretne przypadki) i że jest to po prostu wykonanie utworu odwzorowanego idelanie na oryginalne

mateusz_jankowski napisał:
... Czy więc takie "zaśpiewanie" można nazwać artystycznym wykoanniem ? ...
Tak.

... Bo czytałem że artystyczne wykonanie nie wymaga zgody autora (tylko konkretne przypadki) i że jest to po prostu wykonanie utworu odwzorowanego idelanie na oryginalne ...
Każde korzystanie z cudzego utworu wymaga odpowiedniego pozwolenia chyba, że robisz to przed lustrem w łazience.

rozumiem ,tylko mam teraz z kolei takie pytanie ,ponieważ na wikipedii w definicji praw pokrewnych znajduje się takie zdanie :
"W konkretnym przypadku wykonywanie praw pokrewnych może się wiązać z koniecznością uzyskania wstępnej zgody podmiotu prawa autorskiego, jeśli łączy się z korzystaniem z chronionych utworów."

Jak je rozumieć ? skoro żeby skorzystać z praw pokrewnych w związku z oryginalnym utworem trzeba mieć zgodę autora ,a tutaj jest napisane iż W KONKRETNYCH PRZYPADKACH i "....może wiązać się ......" oraz "jeśli łączy się ...." jak właśnie rozumieć to wszystko ?

prosiłbym o jakiś przykład najlepiej ,żeby to wszystko zrozumiale zobrazować

Ostatnią edycję dokonał moderator:
... ponieważ na wikipedii w definicji praw pokrewnych znajduje się takie zdanie ...
Nie dyskutuję z wikipedią, to nie jest wiarygodne źródło wiedzy o prawie.

Powrót