Arvato - Paypal Windykacja

• Autor wątku Autor wątku mateuszp32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mateuszp32

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam, od jakiegoś czasu mam pewien problem i chciałbym się państwa poradzić. W lipcu 2012 roku zawarłem kilka transakcji poprzez serwis paypal. Była to kwota na około 5 tyś zł. Byłem nowy na tym portalu i nie wiedziałem jak łatwo można zostać oszukanym. Osoba, która kupiła tamte przedmioty po jakimś czasie wycofała wszystkie transakcje ( nieautoryzowane użycie karty ). Chodziło tam o wirtualna walutę wraz z postacią w grze. Na szczęście wiedziałem, że coś może pójść nie tak i robiłem zdjęcia każdej rozmowy z tym panem czy też przekazywania mu tej waluty. Napisałem więc "spory" i udało mi się odzyskać część pieniędzy i zostało 3,5 tyś długu. Rozmawiałem z kumplem, który znajdował się w podobnej sytuacji już od dłuższego czasu i mówił, że nic nie mogą zrobić więc sobie to odpuściłem po kilkunastu próbach odwołań czy też innych apelacji. W styczniu 2014 roku odezwała się firma windykacyjna firmy paypal - Arvato. Chcą oni abym zwrócił dług 3,5 tyś zł + około 600zł odsetek. Sprawę zgłosiłem na policję, ponieważ tamten pan jest zwykłym oszustem (pochodzi z Rio De Janeiro) ale myślę, że nie przyniesie to skutku. Dziwiło mnie to, że mając wszystko dosłownie każde słowo na zdjęciu nie zwrócili mi pełnej kwoty.

Tutaj kilka moich pytań :
- Czy sprawa nie uległa przedawnieniu?
- Czy firma windykacyjna faktycznie może wejść na postępowanie sądowe?
- Czy jest jakiś cień szansy, żeby uczciwość zwyciężyła?

Dodam, że jestem studentem aktualnie bez pracy i nie mam jak spłacić takiego zadłużenia...

Powrót