Arvato-wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku mariuszslask
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariuszslask

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,
dziś dostałem list od kancelarii prawnej "Bertelsmann Media oddz.arvato"
Otóż jest to wezwanie do zapłaty na kwotę ponad 1k zł za wykonane usługi telekomunikacyjne sieci Play.
Problem w tym,iż na moje dane nie została zawiązana żadna umowa na tego typu usługi,ponad to dodam,że w styczniu tego roku zorientowałem się,że "znikł" mój dowód osobisty z portfela.Jak długo go nie miałem,nie wiem... Także moje myśli są jak najbardziej "czarne".
I moje pytanie,jak to wszystko "odkręcić"?
Za wszelkie odpowiedzi serdecznie dziękuję.

odpisz że nigdy nie korzystałeś ze wskazywanych usług i nie byłeś abonentem

Dowiedziałem się,że umowa była zawarta w listopadzie,a ja zorientowałem się,że dowodu nie mam w styczniu,gdy zatrudniałem się w nowej pracy...
Czyli krótko mówiąc jestem w kropce :rolleyes:
Postaram się poradzić jakiegoś prawnika z okolicy bo przecież da się chociażby zweryfikować mój podpis?

oczywiście że podpis da się zweryfikować. napisz co wskazałem, zobaczysz co dalej

mariuszslask napisał:
Dowiedziałem się,że umowa była zawarta w listopadzie,a ja zorientowałem się,że dowodu nie mam w styczniu,gdy zatrudniałem się w nowej pracy...
Czyli krótko mówiąc jestem w kropce :rolleyes:
Postaram się poradzić jakiegoś prawnika z okolicy bo przecież da się chociażby zweryfikować mój podpis?

Czy kradzież/zgubienie dowodu zgłoszona w urzędzie miejskim/gminy, dokument zastrzeżony w bazie dokumentów zastrzeżonych?

jerry23 napisał:
odpisz że nigdy nie korzystałeś ze wskazywanych usług i nie byłeś abonentem

Mogę prosić jaśniej? Jakiś "wzór" tego pisma?
Bo w jednym zdaniu raczej nie mogę się wyrazić...?

rafmik
Oczywiście,gdy tylko się zorientowałem,że dowód "znikł" zgłosiłem to do urzędu.
Jutro idę po duplikat tego zaświadczenia bo wcześniej nie przywiązywałem do tego wagi i najzwyklej gdzieś się zapodziało...

mariuszslask napisał:
Mogę prosić jaśniej? Jakiś "wzór" tego pisma?
nie ma wzoru. po prostu napisz - odmawiam spełnienia świadczenia, gdyż nie jestem dłużnikiem w sprawie przez państwa wskazywanej, jako że nigdy nie zawierałem i nie byłem stroną takiej umowy. w przypadku dalszego trwania przy państwa stanowisku, proszę o nadesłanie dokumentów potwierdzających, iż rzeczywiście moja osoba jest dłużnikiem. z poważaniem

mariuszslask napisał:
Oczywiście,gdy tylko się zorientowałem,że dowód "znikł" zgłosiłem to do urzędu.
Jutro idę po duplikat tego zaświadczenia bo wcześniej nie przywiązywałem do tego wagi i najzwyklej gdzieś się zapodziało...

A dowód w bazach bankowych zastrzegłeś (robi się to w "swoim" banku).
Polecam Tobie zamówić raport BIK (informacja ustawowa jest bezpłatna) - sprawdzisz czy nikt w bankach nie wyłudził/usiłował wyłudzić pożyczkę.
Raport można uzyskać online w ciągu 5 minut.

Dowiedz się jak dokładnie wygląda sprawa z umową z Playa - bo niestety, ale chyba będzie trzeba prokuraturę poinformować.

rafmik tego nie zrobiłem bo myślałem,że tylko "zastrzeżenie" w urzędzie wystarczy...

W Play mi powiedzieli,że mam zgłosić "Formularz osoby zgłaszającej nadużycie" i oświadczyć,że to nie ja zawierałem umowę.
Dodatkowo mam adres firmy poświadczającej zatrudnienie tejże osoby.
Sama konsultantka w Play powiedziała,że podpis budzi duże podejrzenia bo jest niewyraźny i nieczytelny...

Jutro obowiązkowo idę do salonu Play i na Policję przedstawić sytuację.
Jak mi się uda wyrobić z czasem odwiedzę również kancelarią prawniczą bo na pewno tego tak nie zostawię,a sam nie ogarnę tych wszystkich procedur/pism :rolleyes:

Co do tego "Bik-u" to np. na bik.pl też to sprawdzę?

Ostatnia edycja:
mariuszslask napisał:
rafmik tego nie zrobiłem bo myślałem,że tylko "zastrzeżenie" w urzędzie wystarczy...

DUŻY błąd - koniecznie sprawdź BIK

mariuszslask napisał:
Co do tego "Bik-u" to np. na bik.pl też to sprawdzę?

Tak to to. Załóż konto próbne (bezpłatne) i zamów raport BIK "Informacja Ustawowa" - raz na 6 miesięcy jest bezpłatna.
Generowana w PDF. I posprawdzaj czy nie masz jakiś kredytów, lub zapytań kredytowych których nie robiłeś.

Już sobie zrobiłem tam konto jeszcze muszę tylko potwierdzić swoją tożsamość.
A co do tych danych potwierdzających zatrudnienie tegoż oszustwa,da się dojść po tym do niego?

sorki za duplikat.

Czy jest możliwość wydania powtórnego zaświadczenia o utracie dowodu osobistego?

mariuszslask napisał:
A co do tych danych potwierdzających zatrudnienie tegoż oszustwa,da się dojść po tym do niego?

To już rola prokuratury. Ty nic nie zdziałasz, poinformuj o problemie prokuraturę/policję.
Dostaniesz pewnie status poszkodowanego, będziesz miał wgląd w dokumenty.

Im szybciej to zaczniesz wyjaśniać tym lepiej. Szykuj się, że mogły też być wyłudzane na ten dowód chwilówki, abonamenty z telefonem w innych sieciach...

Ogólnie oczywiście "to nie Twój problem", nic nie zapłacisz itd, ale odkręcania (czasu i nerwów) trochę będzie...

mariuszslask napisał:
sorki za duplikat.

Czy jest możliwość wydania powtórnego zaświadczenia o utracie dowodu osobistego?

Oj nie wiem. Podpytaj.
W ostateczności prokuratura w trakcie śledztwa sama to ustali.

Dzięki wielkie rafmik :)
Czyli ogólnie masakra mnie czeka....
Zaraz sobie sprawdzę ten bik i dam znać co i jak.
A co do tej prokuratury to muszę to sam zgłosić czy policja sama się tym zainteresuje?
W ogóle to mam to zgłosić na komendzie jako oszustwo?

Poza tym, dziwi mnie tylko jedno,jak nastąpiło fizyczne odebranie sim/telefonu?
Przecież zawsze kurier takie rzeczy przywoził i żądał skanu dowodu i podpisu.
Więc teoretycznie powinien do mnie przyjechać z tym wszystkim?

I jak BIK?
Obojętnie czy prokuratura, czy Policja.
Postaraj się ogarnąć temat, sprawdź BIK, zrób kopię tych wezwań od Playa i zgłaszaj prawdopodobieństwo popełnia przestępstwa.
Do prokuratury najlepiej zrobić to pisemnie, na policji osobiście (można np zadzwonić na Twoją komendę i się umówić).

Może osoba która na Ciebie brała ten telefon wskazała inny adres do korespondencji, może brał to w salonie, może odbierał od kuriera gdzieś na mieście itd Możliwości jest dużo.

Tak więc,w biku jestem "czysty" tzn. nie mam żadnych pożyczek/kredytów na całe szczęście ale w rubryczce "zapytania" (cokolwiek to znaczy) w dniu 27 listopada 2013 czyli,gdy już dowód nie był w moich rękach ktoś próbował się czegoś dowiedzieć w "PKO BP CENTRUM ROZLICZENIOWE B" i nie wiem do końca co to znaczy...

Co dziwne,wcześniej nie dostawałem żadnych wezwań do zapłaty,nic z tych rzeczy tylko 2 dni temu od razu z "kancelarii prawniczej" z wezwaniem do zapłaty.

Mam pytania jeszcze co do zaświadczenia o zatrudnieniu.
Takie zaświadczenie musi być wydawane imiennie?
Czyli właściciel tejże firmy mógł popełnić przestępstwo "zatrudniając" mnie w jego firmie na podstawie mojego dowodu?

mariuszslask napisał:
Tak więc,w biku jestem "czysty" tzn. nie mam żadnych pożyczek/kredytów na całe szczęście ale w rubryczce "zapytania" (cokolwiek to znaczy) w dniu 27 listopada 2013 czyli,gdy już dowód nie był w moich rękach ktoś próbował się czegoś dowiedzieć w "PKO BP CENTRUM ROZLICZENIOWE B" i nie wiem do końca co to znaczy...

Co dziwne,wcześniej nie dostawałem żadnych wezwań do zapłaty,nic z tych rzeczy tylko 2 dni temu od razu z "kancelarii prawniczej" z wezwaniem do zapłaty.

Mam pytania jeszcze co do zaświadczenia o zatrudnieniu.
Takie zaświadczenie musi być wydawane imiennie?
Czyli właściciel tejże firmy mógł popełnić przestępstwo "zatrudniając" mnie w jego firmie na podstawie mojego dowodu?

A to zapytanie w BIK jak jest oznaczone w raporcie?
Zapytanie kredytowe, zapytanie w celu zarządzania klientem czy jak?

Wezwań do zapłaty nie dostawałeś, bo na pewno został podany inny adres korespondencyjny.

Takie zaświadczenie o zatrudnieniu było by fałszywe.

Tego niestety tam nie pisze,a gdy klikam "szczegóły" to wyświetla mi się okienko,ze to jest dostępne płatnie...

Jutro się wszystkiego dowiem w Bok-u Play,jeśli faktycznie podał inny adres korespondencyjny to gościu sam się wkopał :)

A co powiesz na podjechanie do tej firmy i dowiedzieć się czegoś na własną rękę?
Np. Iść bezpośrednio do kierownika i zapytać się o "mnie" ?

Ostatnia edycja:
mariuszslask napisał:
Tego niestety tam nie pisze,a gdy klikam "szczegóły" to wyświetla mi się okienko,ze to jest dostępne płatnie...

A zamówiłeś informację ustawową? Przecież to jako plik w PDF przychodzi.
Tam wszystko ze szczegółami pisze, kiedy, kto w jakim celu odpytywal bazę BIK.

mariuszslask napisał:
A co powiesz na podjechanie do tej firmy i dowiedzieć się czegoś na własną rękę?
Np. Iść bezpośrednio do kierownika i zapytać się o "mnie" ?

Po co? To już sprawa dla policji. NIe kombinuj tylko zgłoś się na policję.

Powrót