W kielcach mam przyjaciela od trzech lat. Powiem tak, że jeśli chodzi o wokandy to jest kicha straszna bo nikt nie dostaje, albo na 40 osób dostaje jedna, każdy chce jak najszybciej się stamtąd wyrwać gdzie indziej.
Co do widzę, to wcześniej było inaczej, byłam dzisiaj i jestem niesamowicie zła na to co oni tam wyczynili. Od ponad roku widać było ostre remonty- cieszyłam się, że będzie nowa sala widzeń, bo stara była obskurna (miała ze 30 lat). A teraz po jednym widzeniu już tęsknię za tamtą. Z przytulaniem się jest lipa teraz po całości, bo zrobili takie murowane stoliki i nie ma dostępu do drugiej osoby, przytulać można się przez stół, jak się wstanie, a ma on szerokość prawie metr i jest ciężko. Do tego siedzą mundurowi na plecach i trzeba uważać, co się mówi bo się mogą przyczepić.
Widzenie trwa równo 60 min, mają zegar, który odmierza czas i jak wybije 60 minut to gwizdkiem poganiają że jest koniec widzenia.
Co do zakupów, to trzeba raczej kupować tylko do 100 zł, wcześniej tak nie było, ale znowu jak stanął ktoś i robił zakupy na 300 złotych to nie starczało czasu, żeby wszyscy mogli zrobić zakupy, stąd te ograniczenia.
Jeżeli chodzi o te kartki to z tym jest niedobrze porobione, bo nigdzie cchhyba nie ma takich utrudnień jak tu w Kielcach, ale to dlatego, że zakład ma ok. 800 skazanych (co innego jak jest mały zakład) widzeń nie ma codziennie, wię jak tylko są to zawsze jest dużo osób chętnych. Kartki przyjmują od 8 (czasami od 7 15) a ludzie zjeżdzają się już od 4 nad ranem,żeby zająć kolejkę. Na jedną turę wchodzi się do około 15 może 20 osadzonych. Są tylko 4 tury. I o godz.9 II koło 10 30-11
III koło 12 30 a IV to już o 14. Najlepiej dostać się na I turę i trzeba tam być koło 5 nieraz i o 6 nie ma dużo osób.
W poniedz. są dla niebezpiecznych, wtorek, czwartek, sob.oraz 1,3,5 niedz. dla skazanych po wyroku; a w srodę,piątek i 2,4 niedz dla tymczasowo aresztowanych (sankcja). Przy składaniu kartek nie potrzeba pokazywać dowodu ani nic, dopiero jak wyczytują o 9 na bramie to im się oddaje na czas widzenia. O tym zakładzie wiem dużo, jakbyś coś jeszcze chciała wiedzieć to napisz, napewno się wypowiem.
Adres do AŚ ul. Zagnańska 155 25-563 Kielce