AŚ Kielce

• Autor wątku Autor wątku Moniak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
czytałam.Tylko że jestem z Krakowa i najwczesniej była bym tam po 7.. i nie mam tej kartki do wypełninia. na czym w ogóle to polega? że ide do zakładu dostaje kartkę wypełniam oddaje a póżniej czekam??.
z góry dzięki za odpowiedz.

Kartke dostaniesz jak sie tam pojawisz, wchodząc do poczekalni jest siedziba pracowników SW i tam wydaja kartki. Od razu jak na poczekalni sie pojawisz pytaj kto jest ostatni w kolejce i zapamiętaj za kim potem stoisz, bo przy oddawaniu kartek o 8 jest straszne zamieszanie. Na tej kartce są wszystkie opisy i szybko powinnas sie z nią uporac.

A o ktorej tam przyjeżdżają pioerwsze osoby?- zdziwicie sie ale o 3 w nocy!?
sAMI LUDZIE ODWIEDZAJĄCY DO TEGO DOprowadzili, że trzeba przyjeżdżać tak wcześnie, żeby się dostać na 9.
Tym bardziej jest to masakra, że poczekalnia otwarta jest dopiero o 6. Więc nie polecam wrażliwym na zimno.
Tak już jest, ale jak ktoś dotrze o 7 czy 8 to nic sie nie stanie poza tym, że wejdzie na widzenie zamiast o 9 to o 10 30, 12 30 albo o 14. tury są 4 więc nie ma sie co martwic

Ostatnia edycja:
Witam!!! Mam pytanie bo jestem w tym bardzo ciemna.. Mój znajomy został zatrzymany i juz go najprawdopodobniej przeniesli do kielc.. nie jestem z jego rodziny a bardzo by mi zalezało na spotkaniu z nim... czy to jest mozliwe?? aha wspomne jeszcze ze w kielcach ma byc ok 2-3 miesiace a potem maja go przeniesc....

Polecam być dużo wcześniej :) od 8 są wydawane kartki, o 9 zaczyna się pierwsza tura, aby na nią zdążyć warto być około 6.30, w weekendy jest zawsze masa ludzi. Na tygodniu jest trochę lepiej.

viki22 napisał:
Witam!!! Mam pytanie bo jestem w tym bardzo ciemna.. Mój znajomy został zatrzymany i juz go najprawdopodobniej przeniesli do kielc.. nie jestem z jego rodziny a bardzo by mi zalezało na spotkaniu z nim... czy to jest mozliwe?? aha wspomne jeszcze ze w kielcach ma byc ok 2-3 miesiace a potem maja go przeniesc....

W takim razie musisz pogrzebać na tym forum w wątku pt. Widzenia z tymczasowo aresztowanym. Tam na pewno znajdziesz wszystko co chcesz wiedziec

czyli jest jakas szansa ze jak tam pojade to sie z nim zobacze??

forg napisał:
Tak? Jeśli jest tymczasowo aresztowanym to wystarczy wpisać na listę widzeń??
Nie, jeśli jest aresztowany i ma sankcje to widzeń nie ma i listy też nie ma.
Wtedy idzie się z podaniem do sądu i stara się o widzenie, ale jak sie nie jest bliską rodziną albo razem sie nie mieszka to wtedy raczej nie ma szans na dostanie takiego widzenia.
Oczywiście są wyjątki, ale każdy przypadek jest indywidualny nie jestem w stanie określić kto dostanie a kto nie

Witam,
Mam pare pytań o AŚ w Kielcach. Będę bardzo wdzięczna za pare wskazówek i informacji dla mnie i mojej drugiej Połóweczki, która tam jedzie odbywać kare.
Jak jest tam z pracą (wiąże się to oczywiście z przepustkami)? Na stronie internetowej zakładu napisane jest, że zakupów w kantynie można dokonywać za wartość 10szt paczek papierosów, jak jest w rzeczywistości? Widzenia, ile średnio czeka się na wejście od momentu złożenia "karteczki"? Niestety teraz wybieram się z paczką i widzeniem we wtorek, lub czwartek (Wigilia) i w tym czasie zdaję sobie sprawę, że będzie tam niezły Armagedon. Jadę i będę dojeżdżać z Warszawy... :rolleyes:
Proszę o każdą inną informacje odnośnie odbywania kary AŚ Kielce.

Więźniowie pracują, ale nie ma za dużo miejsc pracy, więc jest to pewnego rodzaju zaszczyt :-) Przepustki są, o wokandzie nie ma raczej mowy bo wychodzi 1/100 :-(
Pracować mogą tylko najgrzeczniejsi, nie grypsujący itp.
Zakupy można robić teoretycznie do 150 zł, jednak jak ci sie uda to drugi raz podejdź do okienka i dokupisz jakies artykuły. Nie zapomnij wziąść ze sobą pierwszego paragonu, bo czasem po widzeniu żądają okazania. Odnośnie składania kartek już było w tym temacie, to doczytaj. składasz o 8, I tura jest o 9. Zeby sie na nią dostać trzeba tam być kolo 5 rano i stać w kolejce. Paczke radze ci wysłać przed świętami, bo inaczej bedziesz tam musiała stać przynajmniej 3 godziny po widzeniu. W Kielcach siedzi 1000 osób i większość z nich dostaje paczki, więc pomyśl sobie ile osób sie też we wtorek pojawi z paczką i na widzeniu.... 20 zł wyślesz i masz spokój, zaoszczędzasz czasu i nerwów. Nie kupuj barszczu w proszku, zupek "chińskich" itp, bo pewnie nie przyjmą

Cuks, dziękuję za odpowiedź.
Z tą 5 rano :o mam nadzieję, że dotyczy czasu przed świętami... Czy jest to normalka...?

cuks napisał:
...20 zł wyślesz i masz spokój, zaoszczędzasz czasu i nerwów. Nie kupuj barszczu w proszku, zupek "chińskich" itp, bo pewnie nie przyjmą

I tak wczoraj zrobiłam... Zapłaciłam za Pocztex 50zł, i... dzisiaj dowiedziałam się, że paczka została nie przyjęta w AŚ, ponieważ zawiera metale (?!)
Jedynym METALEM! może być zakrętka (średnica ok.3cm) na słoiczku!!!
Teraz mam dodatkowo zapłacić za zwrot, jechać z Wawy do Kielc 170km (aby odebrać paczkę z Pocztexu Kielce), nadać osobiście w AŚ, bo innaczej paczka wróci do mnie po świętach.
MASAKRA:rolleyes:

Ostatnia edycja:
Metalowa zakrętka na słoiczku to już dwie rzeczy, jakich nie wolno. Słoik pewnie był szklany, a zakrętka metalowa- takich rzeczy sie nie kupuje, bo niegdy nie przyjmowali

A to ze strony SW:
Paczki dla skazanych oraz korespondencję należy przesyłać na adres:
Areszt Śledczy w Kielcach
ul. Zagnańska 155
25-563 Kielce
Zasady przyjmowania paczek:
Zgodnie z Kodeksem Karnym Wykonawczym osadzony ma prawo otrzymać raz na kwartał paczkę żywnościową o wadze do 5 kg. (wraz z opakowaniem) a za zezwoleniem Dyrektora jednostki paczki z niezbędną mu odzieżą, obuwiem i innymi przedmiotami osobistego użytku oraz środkami higieny i lekami.
Szczegółowe zasady przyjmowania i wydawania paczek:
- Paczki z żywnością - bez talonu, a paczki z odzieżą, środkami higienicznymi oraz lekami - opatrzone talonem, mogą być doręczane do aresztu śledczego bezpośrednio przez nadawcę paczki albo za pośrednictwem uprawnionej instytucji lub osoby.
- Nie wolno artykułów odzieżowych, higienicznych oraz lekarstw doręczać w paczkach z żywnością i odwrotnie
- Paczki z lekarstwami wydawane są w ambulatorium według wskazań lekarza
- Wewnątrz paczki z żywnością powinien być umieszczony spis jej zawartości.
- Paczka z żywnością przekraczająca ciężar 5 kg nie będzie przyjmowana przez administrację aresztu śledczego.
- Paczka zawierająca artykuły, których sprawdzenie jest niemożliwe bez naruszenia w istotny sposób ich substancji, w opakowaniach utrudniających kontrole ich zawartości oraz środki łączności a także materiały i przedmioty mogące stanowić zagrożenie dla porządku i bezpieczeństwa aresztu śledczego będzie zatrzymana do czasu przeprowadzenia stosownych czynności przez administrację aresztu lub przez organy procesowe bądź zwrócona nadawcy na jego koszt.

Witam.Czy ktoś może mi pomóc!!!Wypowiedzieć się na temat AŚ w Kielcach.Czy są warunkowe zwolnienia,jakie są warunki pobytu,jak traktują więzniów.Proszę o opinie.A jak jest w Pińczowie?Pozdrawiam Wszystkich.

Ostatnia edycja:
malina80 napisał:
Witam.Czy ktoś może mi pomóc!!!Wypowiedzieć się na temat AŚ w Kielcach.Czy są warunkowe zwolnienia,jakie są warunki pobytu,jak traktują więzniów.Proszę o opinie.A jak jest w Pińczowie?Pozdrawiam Wszystkich.

Mysle, że nie przeczytałaś tego wątku w skupieniu, bo wszystkie odpowiedzi znajdują się w już w nim. W skrócie- z warunkiem ciężko, traktują tak jak każdy sobie na to zasługuje, warunki są nawet dobre- jest nowy pawilon otwarty całkiem niedawno i tam jest najczyściej itd itp. Wszystko już jest w temacie- poczytaj od początku.
A na temat Pińczowa jest wątek http://forumprawne.org/wieziennictwo/20099-zk-pinczow.html

Cuks przeczytałam wszystkie wątki teraz już w skupieniu,ale one były pisane w 2008 roku co nie które.Chciałam zapytać czy coś tam się zmieniło od tamtego czasu,oprucz tego nowego pawilonu.Pisałaś wcześniej o tych murowanych stolikach na widzeniu,kolejkach że jest duzo osób i trzeba czekać na widzenie itd.Czy ten niedawno otwarty pawilon to jest dla wszystkich więzniów,czy zależy kto za co jest skazany i jaki ma wyrok.Mój przyjaciel nie był karany do tej pory,czy są tam jakieś szanse na wyjście warunkowe.Pozdrawiam;)

Szanse na warunkowe są marne, prawie nikt nie dostaje. Jednak wszystko zależy od tego, jak duży ma wyrok, za co go ma, jaką ma grupę, ile już odsiedział, jak sie sprawuje, czy grypsuje, czy pracuje itd. Wiele sie nie zmienilo od 2008 r. ciągle ten sam brak organizacji jeśli chodzi o widzenia, nowy budynek to oddział zk, czyli mogą tam siedzieć osoby po wyroku

Cuks dziękuję za informacje.Pozdrawiam;)

Powrót