To ja mam pytanie o oddział psychiatryczny na "Montelupi",
czy jest badzo ciężko i czy przyjmują tylko skazanych z chorobami psychicznymi ,czy tez jest "szansa"

dostać się tam z niepsychotycznymi zaburzeniami osobowości.Szukam w miarę bezstresowego miejsca dla brata z poważnymi zaburzeniami osobowości,jest "petką",więc za ok.6-7 m-cy mógłby ubiegać sie o warunkowe zwolnienie.Problem w tym,że jako dorosła osoba z syndromem Aspergera nie potrafi przystosować się do rygorów więziennych i wszędzie zachowuje się skandalicznie.Nie przemawiają do niego racjonalne argumenty,że takim zachowaniem tylko pogarsza swoją sytuację.Chcę wnioskować do Dyrektora aktualnego AŚ,w któtym przebywa ,o przeniesienie go do właściwego ZK -właściwego do jego papierów i opinii biegłych.
Ale nie chcę mu pomóc na zasadzie :"z deszczu pod rynnę"-dlatego pytam i proszę o rzetelną odpowiedź.
Pytam poważnie:czy Montelupich oddział psychiatryczny to bardzo ciężkie miejsce czy będzie jednak traktowany ulgowo i łagodniej niż w zwykłym ZK? Proszę o odpowiedz,albo osoby ,które maja tam osadzonych swoich bliskich,albo kogoś z SW stamtąd...