Aś na jaką pomoc mogą liczyć chorzy

• Autor wątku Autor wątku benito
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

benito

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Czy ktoś wie na jaką pomoć może liczyć osadzony w areszcie jeżeli jest chory psychicznie . Sąd utrzymał w mocy areszt chociaż prokurator wniskował o umorzenie

Zadales pytanie nie tu gdzie powinienes!

A gdzie powinnam zadać to pytanie

benito napisał:
Czy ktoś wie na jaką pomoć może liczyć osadzony w areszcie jeżeli jest chory psychicznie . Sąd utrzymał w mocy areszt chociaż prokurator wniskował o umorzenie

Prokurator wnioskował o umorzenie czego i dlaczego?
Jeśli Prokurator wniósł o umorzenie postępowania wobec niepoczytalności sprawcy, to Sąd ten wniosek rozpatrzy. Przedłużenie tymczasowego aresztowania jest tylko formą zabezpieczenia postępowania do czasu podjęcia decyzji przez Sąd. Nie znamy treści wniosku Prokuratora, więc nie wiemy czy Prokurator nie wnioskował np o przymusowe umieszczenie podejrzanego z zakładzie leczniczym. Taki wniosek jak najbardziej uzasadniałby przedłużenie aresztowania.

W aresztach osadzony może liczyć na pomoc miejscowych lekarzy. Jeżeli z jakiś przyczyn lekarze nie są w stanie pomóc osadzonemu, a pomoc taka jest potrzebna to jest on dowozony do lekarza poza terenem aresztu który mu takiej pomocy udzieli.

Jeżeli prokurator wnioskował o mieszczenie w szpitalu psychiatrycznym a jest to możliwe to dojakiego go mogą dać , czy zamkniętego jak w Krakowie na Monte Lupi , czy to będzie obserwacja czy leczenie. Pochodzimy ze śląska. Obecnie przybywa w Aś Wojkowice
Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam

Z tego co pamiętam to na Monte Lupich w Krakowie jest Areszt Śledczy, a nie szpital psychiatryczny. W przypadku przychylenia się Sądu do wniosku Prokuratora, osoba zostaje zwolniona z Aresztu Śledczego i osadzona w szpitalu psychiatrycznym w którym prowadzone będzie leczenie tejże osoby.
To gdzie osoba zostanie umieszczona w dużej części zalezy od tego gdzie będzie akurat wolne miejsce.

Ile można czekać na takie miejsce , areszt jest utrzymany do 8 maja, może wiesz gdzie są takie szpitale. Wcześniej prokurator bał się umieścić go w szpitalu , ponieważ myślał że się z wolni lub ucieknie. Pozdrawiam

Jeszcze jedno pytanie jak ma się zachować obrońca w takiej sprawie bo nić nie robi w tym kierunku może ja bym mogła pisać jakieś wnioski ale jakie? sama nie wiem. Syn ma obrońcę z urzędu wyznaczonego przez Sąd. Nie umiem z nim rozmawiać , jak do tej pory to nie był ani na posiedzeniu śądu ani u syna w reszcie. Tylko mnie straszy że musi iść do najgorszego zakładu gdzie są moredercy i zwyrodnialcy, on nic na to nie pomoże.

benito - powoli....
a) złożenie przez Prokuratora wniosku o umorzenie postępowania wobec niepoczytalności sprawcy, oraz umieszczenie sprawcy w zakładzie zamkniętym, nie oznacza zakończenia postępowania.
b) jak sama nazwa wskazuje wniosek Prokuratora jest tylko sugestią dla Sądu o podjęcie określonego działania. Sąd może (ale bynajmniej nie musi) przychylić się do tego wniosku,
c) przed podjęciem decyzji co do wniosku Prokuratora, Sąd musi zapoznać się z aktami sprawy oraz wysłuchać biegłych psychiatrów oraz psychologa którzy wydawali opinię dotyczącą podejrzanego (patrz art. 93 k.k.).
d) po wykonaniu tych czynności Sąd podejmuje decyzję co dalej zrobić ze sprawcą, tj. czy umieścić go w zakładzie zamkniętym, czy też nie ma takiej potrzeby,
e) jeżeli Sąd uzna że osobę należy umieścić w zakładzie zamkniętym, to kieruje wówczas osobę do takiego zakładu. Zaznaczyć przy tym nalezy iż nie każdy szpital psychiatryczny spełnia warunki do umieszczenia w nim sprawcy przestępstwa - zwlaszcza ciężkiego. Dlatego też czasami niezbędnym jest oczekiwanie na swoje miejsce. Jeżeli w zakładzie najbliższym miejsca Państwa zamieszkania nie ma właściwego zakładu, lub nie ma w nim miejsc Sąd może wyznaczyć inny zakład.

PS. Co się tyczy obrońcy, to na chwilę obecną mam poważne wątpliwości czy cokolwiek może on zrobić. Skoro Prokurator skierował wniosek, to trzeba czekać na jego rozpatrzenie.

PPS. Nie znamy szczegółów sprawy, ale jeżeli nie jest Pani pokrzywdzoną w sprawie, to tym samym Pani wnioski pozostaną bez rozpatrzenia.

Syn ma zarzut 280 par.2 ja w tej sprawie jestem świadkiem. Już od grudnia syn zaczął zachowywać się dziwnie , na początku stycznia został pobity, narzekał że boli go głowa i tam inne jeszcze wymieniał dolegliwości przy tym zaczął nadużywać alkoholu sam brał leki uspakajające bez recepty i pić melisę z tym problemem udaliśmy się lekarza neurologa bo wcześniej leczył się neurologiczne gdy miał 16-17 lat a także neurologiczny psychiatrycznie i wszystko wróciło do normy. W poniedziałek mieliśmy udać się z wynikami do lekarza neurologa (tomograf komputerowy głowy oraz EEG) Tydzień przed zdarzeniem mówiłam mu że pójdziemy do psychiatry , ale on nie chciał iść zamykał się w pokoju sam ze sobą rozmawiał. W sobotę koledzy wyciągli go do sklepu , jak się okazało to nie tu na miejscu tylko prawie 300 km dalej . On był beż pieniędzy po moim telefonie do niego gdzie jest i co z nim się dzieje dowiedziałam się , że jest daleko i nie ma za co wrócić , bo zostawił ty kolegów mówił że mieli wypadek samochodowy. Słyszałam w jego głosie lęk chaotyczne odpowiedzi Dopiero po pewnym czasie i dojściu gdzie on jest sprawdzeniu jak ma się dostać do domu , I moją cierpliwością , przekonaniem wsiadł w pociąg i i dalszą moją konwersacją z nim wrócił cały do domu, a ja czekałam na niego na dworcu. Aby zapłacić za bilet. A w niedzielę poszedł rano kupił 2 piwa i je wypił , zażył do tego tabletki uspakajające . Zaczął głośno puszczać muzykę , ja gotując obiad w tym czasie tłukłam kotlety, wpadłam do pokoju z tłuczkiem w ręce i mówię mu , żeby przyciszył bo mu wyłączę radio. Już nie mogłam tego znieść . On chciał mi wyrwać tłuczek, ale mu się nie udało wpadł do kuchni i porwał tasak to mięsa i wybiegł z domu jak oszalały. Ja szybko zadzwoniłam na policję i powiedziałam im , że syn jest chory stan jego wskazywał niepoczytalność ( szał) i nie wiem co może zrobić w tym momencie i że ma tasak . Policja w ciągu 10 min go złapała z tym tasakiem. Podobno pobił mężczyznę który miał zwolnienie L-4 do 7 dni. Tak mi powiedział prokurator. Syn mówi , że nic temu mężczyźnie nie zabrał ale ja nie wiem . Ten mężczyzna był pod wpływem alkoholu i niósł piwa w siatce. Syn był przebadany przez lekarzy psychiatrów , którzy orzekli , że był niepoczytalny w tym momencie i stanowi zagrożenie dla siebie , otoczenia oraz osadzonych. Dlatego Prokurator na podstawie tej opinii wniósł Wniosek o umorzenie sprawy z przymusowym leczeniem. Ja nie jestem pokrzywdzona w tej sprawie tylko zeznawałam jako świadek u Prokuratora. I co dalej

O tym co będzie się działo po skierowaniu wniosku przez prokuratora napisałem w oprzednim poście.
Co się natomiast tyczy samego stosowania środków zabezpieczających, to mówi o tym kodeks karny wykonawczy:
Rozdział XIII

Środki zabezpieczające

Art. 200. § 1. Środki zabezpieczające związane z umieszczeniem sprawcy w zakładzie zamkniętym, przewidziane w Kodeksie karnym, wykonuje się w zakładach psychiatrycznych i w zakładach leczenia odwykowego.
§ 2. Zakłady psychiatryczne, o których mowa w § 1, mogą być organizowane jako zakłady dysponujące warunkami:
1) podstawowego zabezpieczenia,
2) wzmocnionego zabezpieczenia,
3) maksymalnego zabezpieczenia.
§ 3. Zakłady leczenia odwykowego, o których mowa w § 1, mogą być organizowane jako zakłady dysponujące warunkami wzmocnionego zabezpieczenia.
§ 4. Zakłady, o których mowa w § 2 pkt 1 i 2, podlegają właściwej jednostce samorządu terytorialnego.
§ 5. Zakłady, o których mowa w § 2 pkt 3, podlegają ministrowi właściwemu do spraw zdrowia.

Art. 200a. Do zamkniętego zakładu psychiatrycznego dysponującego warunkami maksymalnego zabezpieczenia kieruje się sprawcę, jeżeli:
1) jego powtarzające się zachowania zagrażające życiu lub zdrowiu innych osób lub powodujące niszczenie przedmiotów znacznej wartości nie mogą być opanowane w zamkniętym zakładzie psychiatrycznym dysponującym warunkami wzmocnionego zabezpieczenia,
2) nie jest możliwe zapobieżenie samowolnemu oddaleniu się z zamkniętego zakładu psychiatrycznego dysponującego wzmocnionymi warunkami zabezpieczenia sprawcy, stwarzającego znaczne zagrożenie poza zakładem.

Art. 200b. Do zamkniętego zakładu psychiatrycznego lub do zakładu leczenia odwykowego dysponującego warunkami wzmocnionego zabezpieczenia kieruje się sprawcę, jeżeli:
1) jego zachowania zagrażające życiu lub zdrowiu innych osób lub powodujące niszczenie przedmiotów znacznej wartości nie mogą być opanowane w zamkniętym zakładzie psychiatrycznym lub w zakładzie leczenia odwykowego, dysponującym warunkami podstawowego zabezpieczenia,
2) nie jest możliwe zapobieżenie samowolnemu oddaleniu się z zamkniętego zakładu psychiatrycznego lub z zakładu leczenia odwykowego, dysponującego warunkami podstawowego zabezpieczenia sprawcy, stwarzającego zagrożenie poza zakładem.

Art. 200c. Do zamkniętego zakładu psychiatrycznego lub do zakładu leczenia odwykowego dysponującego warunkami podstawowego zabezpieczenia kieruje się sprawcę, który nie kwalifikuje się do zakładu psychiatrycznego lub do zakładu leczenia odwykowego, o których mowa w art. 200a oraz w art. 200b.

Art. 201. § 1. W celu zapewnienia właściwego miejsca wykonywania środków zabezpieczających, o których mowa w art. 200 § 1 i 2, minister właściwy do spraw zdrowia powołuje komisję psychiatryczną do spraw środków zabezpieczających.
§ 2. Wykonując orzeczenie o zastosowaniu środka zabezpieczającego związanego z umieszczeniem w zamkniętym zakładzie psychiatrycznym lub w zakładzie leczenia odwykowego, sąd, po zasięgnięciu opinii komisji psychiatrycznej do spraw środków zabezpieczających, określa rodzaj zakładu, o którym mowa w art. 200 § 2 lub 3, i przesyła odpis orzeczenia wraz z poleceniem doprowadzenia sprawcy właściwej stacji pogotowia ratunkowego, właściwej jednostce Policji lub właściwemu organowi wojskowemu, a odpis orzeczenia i polecenie przyjęcia - kierownikowi właściwego zakładu.
§ 3. Jeżeli sprawca przebywa w zakładzie karnym albo w areszcie śledczym, polecenie doprowadzenia sąd przesyła dyrektorowi tego zakładu lub aresztu, załączając odpis orzeczenia.
§ 4. Minister właściwy do spraw zdrowia, w porozumieniu z Ministrem Sprawiedliwości, określa, w drodze rozporządzenia, tryb powoływania i zadania komisji psychiatrycznej do spraw środków zabezpieczających, jej skład oraz wykaz zamkniętych zakładów psychiatrycznych i zakładów leczenia odwykowego przeznaczonych do wykonywania środków zabezpieczających, a także ich pojemność i warunki zabezpieczenia, z uwzględnieniem szczegółowych zasad kierowania do takich zakładów, postępowania ze sprawcami w nich umieszczonymi oraz regulamin organizacyjno-porządkowy wykonywania środków zabezpieczających, mając na uwadze w szczególności poddanie sprawcy umieszczonego w zamkniętym zakładzie psychiatrycznym lub w zakładzie leczenia odwykowego właściwemu leczeniu lub terapii, przeciwdziałanie zachowaniom sprawcy zagrażającym życiu i zdrowiu innych osób lub powodującym niszczenie przedmiotów znacznej wartości oraz zapobieżenie samowolnemu oddaleniu się sprawcy stwarzającego zagrożenie poza zakładem.

Art. 202. Sprawcę, wobec którego wykonywany jest środek zabezpieczający, obejmuje się odpowiednim postępowaniem leczniczym, terapeutycznym i rehabilitacyjnym, a także resocjalizacyjnym, którego celem jest poprawa stanu jego zdrowia i zachowania, w stopniu umożliwiającym powrót do życia w społeczeństwie i dalsze leczenie w warunkach poza zakładem.

Art. 203. § 1. Kierownik zakładu zamkniętego, w którym wykonuje się środek zabezpieczający, nie rzadziej niż co 6 miesięcy przesyła do sądu opinię o stanie zdrowia sprawcy umieszczonego w tym zakładzie i o postępach w leczeniu lub terapii; opinię taką obowiązany jest przesłać bezzwłocznie, jeżeli w związku ze zmianą stanu zdrowia sprawcy uzna, że jego dalsze pozostawanie w zakładzie nie jest konieczne.
§ 2. Sąd może w każdym czasie żądać opinii o stanie zdrowia i stosowanym leczeniu lub terapii oraz ich wyników wobec sprawcy umieszczonego w zakładzie, o którym mowa w § 1.

Art. 204. Sąd, nie rzadziej niż co 6 miesięcy, a w wypadku uzyskania opinii, że dalsze pozostawanie sprawcy w zamkniętym zakładzie, w którym wykonuje się środek zabezpieczający, nie jest konieczne, bezzwłocznie orzeka w przedmiocie dalszego stosowania tego środka. W razie potrzeby sąd zasięga opinii innych biegłych.

Art. 204a. Wobec sprawcy umieszczonego w zamkniętym zakładzie psychiatrycznym lub w zakładzie leczenia odwykowego można stosować środki przymusu bezpośredniego na zasadach, w trybie i w sposób określony w przepisach o ochronie zdrowia psychicznego.

Art. 204b. W zakładach, o których mowa w art. 200 § 2 pkt 2 i 3 oraz w § 3, dopuszcza się kontrolowanie przedmiotów posiadanych przez sprawców oraz pomieszczeń, w których oni przebywają. Przepisy art. 116 § 4-6 stosuje się odpowiednio.

Art. 204c. Osobiste kontakty sprawcy przebywającego w zakładzie, o którym mowa w art. 200 § 2 pkt 2 lub 3 albo w § 3, z osobami odwiedzającymi mogą odbywać się tylko za zgodą kierowników tych zakładów. Można odmówić udzielenia takiej zgody, w szczególności gdy kontakty te powodują wzrost ryzyka zachowań niebezpiecznych.

Art. 205. Do wykonania środków zabezpieczających, które polegają na zakazie zajmowania określonych stanowisk, wykonywania określonego zawodu lub prowadzenia określonej działalności gospodarczej, przepadku albo zakazie prowadzenia pojazdów, stosuje się art. 180-193 i art. 195.

Dz.U.97.90.557 - Kodeks karny wykonawczy

Dziękuję za zapoznanie mnie z przepisami prawa .Mam jeszcze jedno pytanie czy można pisać wniosek o przyspieszenie rozprawy w sadzie lub Wniosek o przeniesienie do szpitala w celu leczenia . Z tego co wiem to dotej pory bierze leki psychotropowe przepisane przez lekarza internistę. W AŚ a w sumie jest tu też ZK i przy nim jest terapia dla uzależnionych od alkoholi a także lekarz psychiatra na 1/12 etetu. Czy może się starać uczęszczać na taką terapię i do kogo ma się zwócić.

benito napisał:
Mam jeszcze jedno pytanie czy można pisać wniosek o przyspieszenie rozprawy w sadzie
Pani jako Pani nie może pisać żadnych wniosków - albo inaczej: pisać Pani może ale nie zostaną one rozpatrzone, gdyż nie jest Pani stroną postępowania. Wniosek taki może złożyć podejrzany lub jego obrońca, ale w mojej ocenie jest to całkowicie bez sensu. Proszę mieć na uwadze, iż sprawy w Sądzie rozpatrywane są według kolejności wpływu za wyjątkiem spraw aresztanckich (spraw w których stosowane jest tymczasowe aresztowanie) gdyż te sprawy rozpatrywane są w pierwszej kolejności. Sprawa Pani syna jest sprawą aresztancką, więc i tak będzie rozpatrzona szybciej niż inne sprawy, ale jednocześnie Sędzia który sprawę tą dostał nie rzuci wszystkich innych spraw w kąt, aby się zająć tylko tą jedną sprawą. Proszę mieć na uwadze, że Sąd jest instytucją która planuje swoje czynności z wyprzedzeniem - planuje rozprawy w innych sprawach, związane z tym konwoje (dowożenie aresztowanych z aresztu), doręczenia pism dla stron, dotrzymanie terminów procesowych etc.
Wniosek o przeniesienie do szpitala w celu leczenia.
Przed rozpatrzeniem wniosku Prokuratora Pani syn nie zostanie nigdzie przeniesiony. Proszę przeczytać przytoczone wcześniej przepisy - skierowanie do szpitala następuje w następstwie decyzji Sądu. A więc kolejność wygląda następująco: wniosek Prokuratora - postanowienie Sądu - przeniesienie do szpitala. Kolejności tej nie można zmienić.

W AŚ a w sumie jest tu też ZK i przy nim jest terapia dla uzależnionych od alkoholi a także lekarz psychiatra na 1/12 etetu. Czy może się starać uczęszczać na taką terapię i do kogo ma się zwócić.
Z Pani wcześniejszych postów nie wynika, aby Pani syn był uzależniony od alkoholu, więc nie bardzo widzę sens takiej terapii. Leczenie się zaś "dla sportu" z całą pewnością nie pomoże Pani synowi.

Dziękuję bardzo za informację, muszę uzbroić się w cierpliwość i czekać choć serce mi pęka.
Pozdrawiam

Powrót