AŚ Poznań

• Autor wątku Autor wątku dżudi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
[cytat="doniu818":rzeiveo1]dzudi twoj facet jest w potulicach?[/cytat:rzeiveo1]

Doniu był. Wyszedł 15 stycznia. Warunkowo.

dziewczyny napiszcie o nowosolskiej... mojego przewiezli dzis z mlyna. wiem, ze widzenia sa w soboty i niedziele.ale chcialabym dowiedziec sie czegos wiecej. jakie tam sa warunki, widzenia niby lepsze ale nie ma bezdozorowych- :( wiecie cos wiecej?

widzenia na nowosolskiej

witam,

mam pytanie o ktorej jest najlepiej byc na nowosolskiej w poznaniu(p2) zeby dostac sie pierwszym rzutem na widzenie .. wiem ze niby widzenia sa od 9??

Na nowosolskiej nie ma kolejek na widzenie- wpuszczają od razu, czekasz góra 10 min więc możesz sobie spokojnie przyjść 10-11 :)

witajcie. chciałabym sie dowiedzieć jak to jest na nowosolskiej. mianowicie, czy tam tez sa potrzebne talony ne ubrania itp, czy jesli wychodza do pracy na zewnatrz a my spotkamy sie na miescie czy moze zabrac ubrania jakies ze soba, i czy to prawda ze trzeba robic ,,wspolne " zakupy na widzeniach, bo inaczej obrywaja od wspolwiezniow??

hej! ja na nowosolska jezdze od 2 miesiecy i powiem Ci ze z tego co ja widze i z tego co mi mowi moj P. to maja tam bardzo dobrze. jedzonko bardzo dobre, straznicy sympatyczni, wiezniowie tacy do pogadania, czesto sobie wzajemnie pomagaja.... w kazdym zk jest potrzebny talon na ubrania i na inne tego typu rzeczy ....pracuja poza zakładem ale to roznie bywa gdzie... moj P. pracuje az pod Jarocinem i codziennie go tam zawoza....=)

witaj!!wielkie dzieki za odp. a jak to wyglada jesli chodzi o prace, czy po pracy maja jakas godzinke wolna(zebysmy np.mogli sie zobaczyc), czy odrazu musza wracac do zk? i czy jest problem z przepustkami?? i jak to wyglada z przedterminowymm wyjsciemm?samemu trzeba sie starac czy ktos o to wnosi?? moj A. jest juz zamkniety 5 msc.z czego 2 tyg.na nowosolskiej, i nie mam zielonego pojecia kiedy starac sie o wyjscie przed ter,minem. pisal o jakis zlacz, maja mu przyslac na dniach,ale co dalej??

aniolek87 napisał:
witajcie. chciałabym sie dowiedzieć jak to jest na nowosolskiej. mianowicie, czy tam tez sa potrzebne talony ne ubrania itp, czy jesli wychodza do pracy na zewnatrz a my spotkamy sie na miescie czy moze zabrac ubrania jakies ze soba, i czy to prawda ze trzeba robic ,,wspolne " zakupy na widzeniach, bo inaczej obrywaja od wspolwiezniow??

wiesz- jak założy jakieś ubranie na siebie to raczej nikt sie nie doczepi, że ma np 2 bluzy na sobie, bo przecież jest zimno- ale ogólnie nie wolno wnosić ubrań bez talonu i poza tym - nie wolno spotykać się po pracy- bo on ma pracować a potem wrócić do więzienia- a widzenia są w wekendy- jakby powiedział strażnikowi, że spotkał się z dziewczyną po pracy i jeszcze dała mu jakieś ciuchy to mogłby mieć nawet zmianę grupy na p1...co do zakupów to pierwsze słyszę- za co niby ma się obrywać od wspólwięźniów?! a zakuby robi sie wspólnie i to jest dobre- bo to przecież skazany wie najlepiej co chce kupić a ty tylko płacisz... :D

Witam, a czy ktoś ma może jakieś info odnośnie Baranowa albo Rosnowa? Wszystkie informacje mnie interesuja, z góry dziękuję za odp;)

o przedterminowe zwolnienie mozna sie ubiegac po polowie kary... pisałas o złaczu... to teraz musisz czekac ... ale spokojnie nie maja tam zle ... jak to powiedział moj P. osrodek wypoczynkowy pod całodobowa ochrona... =] co do pracy to jesli jest chetny to cos mu zaproponuja i wtedy wybierze co.. :)

Teraz jezdzimy w to samo moejsce wiec mozliwe ze do zobaczenie kiedys pod brama =)

Z tego co wiem to Rosnowo i baranowo to P3, i maja tam totalne luzy.. przepustki na weekend do domu =)

Ostatnia edycja:
No tak P3 to wiem, moj ma tam jechac w przyszlym tygodniu, bardziej chodzi mi o to jak czesto wychodza na 30 godzinne widzenia, jak czesto na wielodniowki, czy wychowawcy sa w porzadku

Rosnowo- ogolnie jest bardzo w porządku- widzenia codziennie po godzinie- zazwyczaj nikt nie trzyma się ściśle tej godziny- zdaża się, że strażnik nie przyjdzie i przez 2 godz, no ale w tyg widzenia są do 17(tzn wpuszczają do 17) a czasami jest tak, że skazany wtedy dopiero wraca z pracy i wtedy widzenia są możliwe tylko w wekendy. Z przepustkami raczej nie ma problemu- choć raczej są co 2 tyg- na zmianę raz 30h raz wielodniówka. Człowiek nie czuje się tam jak w więzieniu- bo jest tylko mały płotek, strażnicy cię nie rewidują- na widzenie możesz przynieść nawet gorący obiad i tależe :D minus- że teraz jest tam na pewno bardzo zimno w środku- bo są to stare mury i wiem, że ogólnie wszyscy nażekali na zimno- a teraz to pewnie już w ogóle...no i jest coś takiego jak KO- ale tutaj sami skazani sobie to organizują np. basen, kino, tor żużlowy, mecz piłki nożnej, kręgle itp to jest w programie resocjalizacji np skazany musi w określonym czasie zorganizować w grupie wyjście do kina.

Ostatnia edycja:
dzieki Marta, czyli rozumiem, że jeździłaś albo jeździsz do Rosnowa? A czy możesz jeszcze napisać jak z wonandami, mój ma wyrok 4,5 roku za PG, odsiedział 1,5 roku na razie wrorowo bo już jest na P3, czy jest szansa na pierwszą wokandę, czy raczej nie jest to praktykowane?

jeździłam do rosnowa- z wokandami jest tak, że wszystko zależy od wychowawcy- to on występuje albo i nie- raczej mało kto sam pisze o wokandę i wychodzi- zazwyczaj występuje wychowawca i wtedy się wychodzi- raczej nie pierwsza tylko druga- jak przyjedzie to wychowawca na pierwszej rozmowie raczej mu powie jak to widzi...

Marta dzieki za info:D gdybyś miała jeszcze jakieś ciekawostki albo info, które się przyda będę wdzięczna, pozdrawiam serdecznie;)

witaj! no jesli chodzi odnosnie tego przedterminowego zwolnienia to ma dostac ten zlacz pod koniec msca, no jak by mu zlaczyli do konca tego roku to juz w lutym bedzie mogl sie starac o wyjscie, bo w lutym ogolem mija 6 mscy jak bedzie zamkniety,ale chodzi mi o to co po tym czasie trzeba zrobic, czy to wychowawca wystepuje z jakims pismem o zwolnienie przed teminem, czy my to piszemy, i jak to wyglada z ,,losowkami", bo wlasnie o taka przepuste teraz tez sie staramy,ale nie bardzo wiemy co z tego wyjdzie. no ja w sobote bylam na nowosolskiej pierwszy raz i widzenia bardzo fajne, o niebo lepiej niz na mlynskiej bez tej pleksy, ale porazilo mnie stanie na tym mrozie przed ta brama, na mlynskiej to przynajmniej sie czekalo w budynku. a czy w niedziele sa duze kolejki na widzenie??

aniolek- ja wolałam młyńską bo tam były widzenia bezdozorowe a na nowosolskiej nie było...na nowosolskiej nie ma kolejek- przynajmniej nie było rok temu jak ja jeździłam - czekasz ok 5 min pod bramą i od razu wpuszczają. Możecie sami albo za pośrednictwem adwokata złożyć wnisek o przedterminowe zwolnienie, szczerze to wątpię aby wychowawca na nowosolskiej sam wpadł na taki pomysł - z nowosolskiej wychodzi się z poparcia ok 2 mies przed końcem kary- najczęsciej jedziesz na p3 i z tamtąd dopiero masz poparcie...pozab tym piszesz, że wyrok łączny dostanie dopiero w lutym- pamiętaj, że to musi jeszcze się uprawomocnić,iść przez administrację itd itp- czyli ok 2 mies możesz nawet czekać aby sam wyrok dostał do podpisu, poza tym wiesz już jaki będzie miał wyrok po wyroku łącznym?

Ja jezdze w niedziele bo od pon do soboty Moj P. jest w pracy. jestem tam o 8:40 i tak z 30 min stoje ale wchodze pierwsza tura, jak wychodze gdzies tak przed 11 to nikogo nie ma...:) i tak zyje o niedzieli do niedzieli :)

no właśnie ja na nowosolską zajeżdżałam zawsze tak ok 11 i czekałam zawsze ok 5 min pod bramą i tłoku nie było w środku-wpuszczali od razu bez czekania- nie było tak jak na młyńskiej- tam czekałam od 6.30 na dworze, bo dopiero od 7 otwierali a od 8 wpuszczali na widzenia...

no ja niestety musze jechac od rana bo potem do pracy... ale jak mam do mojego Mich jechac to wstawanie wczesniej nie jest problemem...=) ale w ta niedziele wole wiec zeby nie marznac jade własnie na 11=)

Powrót