AŚ Poznań

• Autor wątku Autor wątku dżudi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Chciała bym się dowiedzieć jak można teraz od stycznia 2012 robić zakupy osadzonym na Nowosolskiej???
Bo zakupów w kantynie podczas odwiedzin juz nie można robić:-o

maja19548 napisał:
Chciała bym się dowiedzieć jak można teraz od stycznia 2012 robić zakupy osadzonym na Nowosolskiej???

Biedni przestępcy mogą sobie teraz (i wcześniej też mogli) robić zakupy samodzielnie. Trzy razy w miesiącu za pieniądze, które posiadają na koncie.

Forq pamiętaj, że nie wszyscy osadzeni w AŚ są przestepcami. Czytałes kiedyś art. 5 par.2 kpk?

forg napisał:
Biedni przestępcy mogą sobie teraz (i wcześniej też mogli) robić zakupy samodzielnie. Trzy razy w miesiącu za pieniądze, które posiadają na koncie.

Panie FORG ja nie prosiłam o docinke tylko o rade.... nie muso być pan od razu taki niemiły;(

forg napisał:
A czy tym kraju obowiązuje Konstytucja RP?. A czy stosowanie art. 42 ust. 2 zostało w jakimś (nieznanym mi trybie) zawieszone? Czy wszyscy osadzeni mają już udowodnioną winę prawomocnym wyrokiem sądu?

Flagg napisał:
Forq pamiętaj, że nie wszyscy osadzeni w AŚ są przestepcami.

ibrahimovic777 napisał:
Czy wszyscy osadzeni mają już udowodnioną winę prawomocnym wyrokiem sądu?

Przebywający w miejscu, o które pytano - tak. Ta odpowiedź odnosi się do obu powyższych cytatów.

maja19548 napisał:
Panie FORG ja nie prosiłam o docinke

Docinkę? Skoro trzeba im robić zakupy w zk typu półotwartego z możliwością pracy - są biedni i pewnie niezaradni. Skoro są osobami skazanymi to są przestępcami. Coś się nie zgadza?

Ostatnia edycja:
Forg chcesz powiedzieć, że każdy ma możliwość pracy w tym zk?

izuniaem napisał:
Forg chcesz powiedzieć, że każdy ma możliwość pracy w tym zk?

Oczywiście. Każdy ma możliwość. Podobnie jak Polska ma możliwość zdobycia mistrzostwa Europy w piłce nożnej.
I wcale nie kpię. Skoro skazani są zatrudniani na zewnątrz, to każdy ma szansę. No chyba, że jest totalnie niezdolny do jakiejkolwiek pracy. Jedyny wyjątek.

forg napisał:
Oczywiście. Każdy ma możliwość. Podobnie jak Polska ma możliwość zdobycia mistrzostwa Europy w piłce nożnej.
I wcale nie kpię. Skoro skazani są zatrudniani na zewnątrz, to każdy ma szansę. No chyba, że jest totalnie niezdolny do jakiejkolwiek pracy. Jedyny wyjątek.

Tak jest skazany, ale czy to oznacza że zakupów mu zrobić nie mogę?
No nie zgodziła bym się z tym że każdy ma możliwość.
Niestety mój brat jakoś pracy nie ma, choć bardzo by chciał
-on nie jest niezdolny do jakiejkolwiek pracy... choć i może tacy się zdarzają.

maja19548 napisał:
Tak jest skazany, ale czy to oznacza że zakupów mu zrobić nie mogę?

Oczywiście, możesz. A czego nie zje i nie zużyje podczas widzenia zabierzesz ze sobą.

forg napisał:

Forguś, a czy pisząc "biedni przestępcy", odnosiłeś się do sytuacji materialnej określonych skazanych, czy może slowem "biedni" próbujesz wyrazić swój brak akceptacji dla prawa robienia zakupów przez skazanych w ogóle?

Witam, chciałabym się dowiedzieć czy na Młyńskiej nadal widzenia są tylko przez plekse czy przy normalnych stolikach też są możliwe. I jaką kartę do telefonu najlepiej kupić, żeby nie było żadnych problemów (czytałam szeroką dyskusję na ten temat wcześniej). Rozumiem, że od stycznia '12r. nie można na widzeniach robić zakupów, które osadzeni mogą wziąć ze sobą, to nadal aktualne? I czy jeśli mam widzenie przez pleksę to czy mogę osadzonemu kupić coś do picia, żeby 'skosztował' to podczas tego widzenia?
I czy pod AŚ albo gdzieś w okolicy są bezpłatne miejsca parkingowe?

Witam. Czy do AŚ na Mlynskiej mozna wysylac zdjęcia w listach?
Czekamy na sprawę sądową.
I jeszcze pytanie odnośnie parkingu. Jest gdzies w pobliżu darmowy jakiś? Gdzie najlepiej parkowac?

Można wysyłać zdjęcia, parkingów darmowych nie ma :(

Hej. Dzięki za odp. Poradziłam sobie już : ) Parkuję na buforowym :) nie jest drogo, a do aresztu prosta droga 10 min : )
A zdjęć wysyłam po 3 w prawie każdym liście; )

Ja staram się jeździć w niedzielę bo nie ma strefy i zostawiam autko pod aresztem :)

mianka napisał:
Ja staram się jeździć w niedzielę bo nie ma strefy i zostawiam autko pod aresztem :)

Ja na widzenia nie jeżdżę... Wierzę po prostu, że mój przyjaciel jednak szybko wyjdzie. A -tylko -godzinnego widzenia bym nie zniosła. Rozryczałabym się na stówę. Musiałam dotrzeć na rozprawę. Czeka nas jeszcze jedna- bo nie było świadka jednego niestety.
A parking buforowy jest spoko w takich przypadkach :) polecam.

Nie jest tak źle na widzeniu, idzie się przyzwyczaić. Dla nich - osadzonych jest to przynajmniej jakieś urozmaicenie. Nie wyobrażam sobie nie iść.....:( milość mnie tam pcha.... :grin:

Młyńska.
Czy polecony priorytet wysłany dziś, dojdzie jutro do osoby tam przebywającej? Tzn. te osoby dostają tego samego dnia, czy są określone dni czy jak? ... Jak tam działają telefony, co ile i w jakich dniach (kiedy) mogą dzwonić?

Ostatnia edycja:
Witam,pomagamy koledze w Areszcie Śledczym w Poznaniu.Przesyłamy mu 250 zł na miesiąc,a teraz napisał list,w którym chce byśmy przesyłali mu powyżej 300zł.Oprócz tego jak dostanie talon na ciuchy to wypisał na pół strony co mamy kupić.Poza tym raz na kwartał mamy przesyłać paczkę,której spis wywalił na całą stronę.Robi to się strasznie kosztowne i tak się zastanawiam czy on tego wszystkiego tam potrzebuje bo mam wrażenie,że to całe więzienie to raczej jakieś sanatorium niestety.

Powrót