AŚ Poznań

• Autor wątku Autor wątku dżudi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam!
Jestem nowym użytkownikiem strony. Jeszcze do niedawna prawo karne i więziennictwo było dla mnie czymś zupełnie obcym. Zieniło się to dokładnie dwa tygodnie temu, gdy mój chłopak trafił do zk. Od tamtej pory dużo czytałam na temat więziennictwa i już sporo mi się rozjaśniło. Jednak jeszcze nie wszystko i dlatego piszę.
Na początku mój J. był w zk na Młyńskiej, dzisiaj został przewieziony na Nowosolską. Moje pytanie dotyczy widzeń. Jeśli ktoś będzie potrafił mi to wyjaśnić będę wdzięczna. A mianowicie: czy jeżeli wykorzystaliśmy już wszystkie trzy godziny widzeń na ten miesiąc na Młyńskiej, to jak teraz go przewieźli na Nowosolską to jako w nowej placówce przysługują mu jeszcze jakieś godziny widzeń, czy limit przechodzi z poprzedniego zakładu. Bo z tego co dowiedziałam się na Młyńskiej, jeżeli ktoś przebywał w areszcie śledczym i wykorzystał przysługujące mu widzenia, a w danym miesiącu przeszedł z AŚ do ZK to ma kolejne trzy godziny widzeń czyli tak jakby poprzednie się nie liczą. Tyle, że w naszym przypadku J był od samego początku w ZK, tylko teraz zmienił adres. Jak to jest w takim przypadku, bądź gdzie mogę się tego dowiedzieć.
Z góry dziękuję za jakieś info.
Pozdrawiam!

Niestety jeżeli w marcu mieliście już 3 godziny, to już do końca miesiąca limit macie wyczerpany, chyba, że Twój chłopak postara się o widzenie nagrodowe ale wątpię, żeby od razu po ransporcie ktoś mu takie dał, pozdrawiam

hej dziewczynki ... jestescie zorientowane czy ogloszenie o widzeniach w okresie światecznym i zorganizowanym dodatkowym widzeniu dla skazanych 08.04. dotyczy równiez Nowosolskiej ? wydaje mi się, że tak...

Cześć Lorein! Też pytałam ostatnio o to na tym forum, bo też tak myślałam, ale odpowiedziano mi że dodatkowego widzenia na Nowosolskiej nie ma ;( Ale dobrze by było gdyby było inaczej !!

Witaj jowiszanka. Masz rację prawdopodobnie dodatkowego widzenia na nowosolskiej nie ma ale za to jest normalnie widzenie w niedziele czyli w Wielkanoc :)
taka informacje potwierdzil wychowawca ale jutro bedac na widzeniu wszystkiego sie dopytam :)

Witaj jowiszanka. Masz rację prawdopodobnie dodatkowego widzenia na nowosolskiej nie ma ale za to jest normalnie widzenie w niedziele czyli w Wielkanoc :)
taka informacje potwierdzil wychowawca ale jutro bedac na widzeniu wszystkiego sie dopytam :)

Ja byłam dzisiaj i nic nowego się nie dowiedziałam. Teraz planuję iść też w sobotę, a potem w następną, bo i tak już więcej w kwietniu nie będę mogła. Patrzyłam już na maj, jest okropny, pięć weekendów! Musimy tak rozłożyć sobie widzenia, żeby nie było 3 tygodni pauzy! Po dzisiejszym widzeniu mam małego doła, już tęsknie... Chyba taka aura dzisiaj, bo ostatnio było lepiej ze mną ;)

Czekam na wieści jak się czegoś optymistycznego dowiesz ;)

Pozdrawiam serdecznie

jowiszanka a twoj łobuz nie pracuje, przeciez moze sie ogolem postarac o nagrodowke-dodatkowe widzenie i zawsze wiecej bedziecie sie widziec:)

Witaj aniolek87! Mój łobuz będzie pracował dopiero po świętach, także zobaczymy co i jak będzie, gdzie to przydzielą itp. Te nagrodówki w postaci dodatkowych widzeń, to pewnie też nie tak od razu dostanie.

Czytałam na wolnym temacie, że dzisiaj masz 8 godz z lubym ;) Pozazdrościć ;)
Można wiedzieć do jakiej wzięli go roboty, że ma tak fajnie? I jeszcze jedno, żeby zobaczyć się w pracy, chociaż na półgodzinki, czy dłużej, to musi dostać pracę bez dozoru, czy może być tak też z dozorem ?

Mój łobuz mówi że codziennie wychodzi parę osób. Rozumiem, że połowę kary trzeba minimum odsiedzieć, ale przy jakim minimalnym wyroku tak jest, przy każdym? Nawet jak wyrok ma tylko kilka miesięcy?

Pozdro serdecznie ;)

a na mlynie bylo dzisiaj widzenie zamiast niedzieli...i tu moj rekord. od momentu wejscia do ZK do momentu kiedy wszedl moj D minelo 50 minut :) (w ostatnia sobote czekalam ponad 4 h...)

jowiszanka. moj maz pracuje od miesiaca. nie ma jeszcze nagrodowek, najpierw sa pochwaly, pozniej nagrodowki.

co do zwolnien to jesli wyrok ma kilka miesiecy to musi minac minimum pol roku zeby mogl sie starac.

Ostatnia edycja:
jowiszanka, ak jak napisala akos najpierw pochwaly potem nagrodowki. pochwale mozna dostac za to samo co nagrodowke, czyli. sprzatanie, pomoc w czyms, jakies wypracowanie, opieka nad zwierzatkiem...czesto zbieraja tez zw. podpisy za udzial w roznych zajeciach, jak zbiora ilestam (nie pamietam ile)maja nagrodowke.
co do odwiedzin w pracy to jest na wasze ryzyko, czesto z zk robia tzw.kontrole i moze byc kiepsko. moj łobuz na szczescie pracuje 50 km. od zk wiec ma je rzadko.z praca z dozorem lepiej nie probujcie, po mojego łobuza przyjezdza samochod zabiera chłopaków i jadą. my tez musimy w pracy uwazac zeby nikt mnie nie widzial, i mamy kontakt z kolega gdyby ktos go szukal. a moj łobuz mnie chowa po zakamarkach :) wiesz ile wy sie tam bedziecie widziec to wasza sprawa, zalezy tez jakiego bedzie mial szefa. ja mialam dzis jechac na 2 godzinki a siedzialam caly dzien:) co do zwolnienia przy wyroku pare mscy zalezy ile masz na mysli jesli ma np.4-5 to do odsiadki bo za krotki wyrok,ale przewaznie po odbyciu polowy kary.
akos no to gratuluje widze ze sie nie nastalas dzisiaj :)

Witaj! raczej będzie miał prace z dozorem, czyli kiepsko ;(

Zazdroszczę tych wczorajszych Waszych wspólnych godzin ;)

Ja już czekam z niecierpliwością na sobotę, pozdr !

jowiszanka nie wiem czy obilo sie tobie juz o uszy ze w niedziele tez sa widzenia :) pomimo ze sa swieta ale widzenia beda. wiec mozesz nawet na swieta swojego łobuza zobaczyc:)

Resztę postów przeniosłam do TW.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
jowiszanka pisze w tym emacie odnosnie widzen, dzis niestety nie ma :( tez ubolewam z tego powodu

Jestem tutaj nowa więc witam wszystkich!
W końcu znalazłam fajne forum z którego mozna sie dowiedzieć różnych fajnych rzeczy. Mam pare pytań odnośnie ZK na nowosolskiej. Moj łobuz trafił tam dwa tygodnie temu. Od wychowawcy dostał jakies wypracowania do napisania (podobno każdy ma coś napisać), kartke gdzie ma zbierać jakieś podpisy i coś tam jeszcze. Dzisiaj był pierwszy dzień w pracy na jakiejs budowie a ja juz nie mogłam wytrzymać bo czekałam na wiadomosc od niego gdzie jest.Ale sie nie doczekałam. dopiero jego kumpel dzwonił do mnie i powiedział gdzie pracuje i wiem że bez dozoru. Na przepustki nie mam co liczyc, bo słodziak wyrok ma spory.. ale chyba od września mu sie należą. Chciałam sie dowiedzieć czy jest mozliwość żeby sie zobaczyc z nim w pracy chociaz przez godzinkę?Te 3 widzenia w miesiącu to jest bardzo mało.Będę wdzieczna za info. Pozdrawiam wszystkich!

naomi wypracowania ma tam do napisania wiekszosc, i dobrze ze ma nie narzekaj bo za to bedzie mial nagrodowki w postaci dodatkowcyh widzen np. tak samo jak chodzi o podpisy. na tej kartce ma zbierane podpisy za rozne zajecia, za udzial w nich a potem wymieniane na jakas nagrodowke. przewaznie na nowosolskiej sa to albo dodatkowe widzenie,albo dodatkowe minuty.
co do widzen w pracy dzialasz na wlasna reke i ty i on. badz swiadoma ze jak was dorwa on jest zwozony odrau na zamek, i nie ma zmiluj... a na poczatku odsiadki nie probowalabym robic takich podchodow.
tak wogole to witaj :)

te wypracowania to jest jakaś dziecinada moim zdaniem, jak w szkole podstawowej. A wychowawcy są w porządku? Bo na młyńskiej niczego nie mogłam sie od nich dowiedziec konkretnego. Nic mi nie chcieli powiedzieć o przepustkach czy o wcześniejszym wyjściu. Ile mozna dostać takich dodatkowych minut w miesiącu? A te "podchody" to kiedy mozna prubować?

dlaczego dziecinada to jest wpisane w programm resocjalizacji. za darmo nic ie ma. napisza wypracowainie dostana nagrode. proste. zalezy ile bedzie sie staral. moj łobuz dostaje 3-4 dodatkowe widzenia w miesiacu. zalezy tam jest rozroznienie, dodatkowe widzenie jak dostanie jako nagrodowke zawsze ma 60 min. natomiast dodatkowe minuty to juz zalezy od wychowawcy przewaznie jest to 50 min. minuty mozesz dobrac do widzenia zeby przedluzyc, natomiast dodatkowego widzenia nie mozesz zlaczyc w dluzsze widzenie.
wiesz probowac mozesz zawsze,, tylko wiedz ze sa kamery na zkaladach, inni moga podawac z ucha, no i zk robi tez naloty... a jak toj jest nowy i nie zna chlopakow niech nie probuje

dziecinada, bo co to za resocjalizacja pisanie wypracowania długosci strony a4 na temat występku? Zmusza ich to do wymyslania jakiś głupot. Slyszałam że niektorym sie udaje i to nawet co drugi dzień można miło spędzić czas...

wiesz ie koniecznie. czasami dobrze ze wyteza umysl i napisza dlaczego. dla nich moze to jest oczywiste ale dla innych nie. wiesz to nie jest kurort wczasowy. oni tam musza teraz sami zadbac o siebie, no i my o nich tez w jakims stopniu. jesli nie bedzie sie staral, pokazywal ze jednak zalezy mu zeby bylo lepiej, to nikt do niego reki nie wyciagie i nie sprawi zeby w jakims stopniu bylo lepiej. a zdaj tez sobie sprawe z tego e praca w zk, a taka chyba twoj łobuz ma i to nawet bez dozoru, to jest nagroda. a wielu by chcialo pracowac a nie moze. tak samo dodatkowe widzenia, i dluzsze, lub dodatkowa paczka zywnosciowa to forma nagrody. a ile twoj łobuz był na młynie? od kiedy siedzi i jest na nowosolskiej?

Powrót