AS w chelmie

• Autor wątku Autor wątku micuki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
mamajagody_2010 napisał:
Do barbie: cos ty moj to taki ciamajda jeżeli chodzi o załatwianie czegokolwiek, on nie lubi nikogo o nic prosić( na grypsujących jest chyba )
Do mojego znajomego (grypsującego) średnio co 2 msc przyjeżdżała żona na intymne ;)
Ja byłam u kolegi na zwykłym bezdozorowym :)

kasiajjj, to ja chyba miałam dużo szczęścia, bo zawsze trafiałam na fajne zmiany i sympatycznych strażników :)

Gdybyś podała działający link? Tylko nie wiem po co.

Jeżeli dochodzi do takich sytuacji między funkcjonariuszami, to do jakich spięć może dochodzić w tym więzieniu na linii funkcjonariusze - osadzeni?
Wewnętrzna kontrola z własnymi eswukowymi interpretacjami prawnymi na pewno tego nie wyjaśni!!!

no i o tym napisałam w temacie wolnym...

ingab napisał:
żadne badania i nigdy do końca nie prześwietla człowieka. Zgwałcenie funkcjonariuszki SW przez kolegow z pracy- 3 kolegow,gwałt zbiorowy...I zaden z panow nie zareagował na to co robi drugi i trzeci.. Brak kontroli nad sobą i nad innymi...Tak reagują straznicy w Zk. To sie popisali... Tak sobie mysle,jak oni musieli traktowac osadzonych,skoro stac ich było na przemoc wobec: KOBIETY, KOLEZANKI, FUNKCJONARIUSZKI SW/ wychowawcy?/

SW,to tez "zwykli ludzie"...

Witam!
Czy możne ktoś jest zorientowany jak jest z wokandami w ZK w Chełmie interesuje mnie to bo właśnie został przewieziony tam mój mąż i byłabym wdzięczna o jakieś informacje na ten temat.Z góry dziękuję :)

Są. Na wokandzie pojawiają się różne sprawy. Jak w każdym innym miejscu w Polsce. A pytasz o co? Czy na kartce ten spis spraw w danym dniu jest ogłaszany czy elektronicznie?

Przepraszam źle zadane pytanie :( chodziło mi o to czy łatwo jest tam uzyskać wokandę bo wiem ze w Białej Podlaskiej większość osadzonych którzy się o to obiegają dostają a jak to jest w ZK w Chełm? możne wiesz coś na ten temat :) w końcu to to samo województwo tylko dyrektorzy w ZK się różnią ;)

Afka_ napisał:
Przepraszam źle zadane pytanie :( chodziło mi o to czy łatwo jest tam uzyskać wokandę bo wiem ze w Białej Podlaskiej większość osadzonych którzy się o to obiegają dostają a jak to jest w ZK w Chełm? możne wiesz coś na ten temat :) w końcu to to samo województwo tylko dyrektorzy w ZK się różnią ;)

Czy Sąd w Chełmie stosuje inny kodeks karny? Z Niemiec, Anglii? A może z Ukrainy, bo blisko do granicy? W każdej jednostce penitencjarnej szanse są takie same, ponieważ zależą od skazanego i jego postawy a nie od tego, gdzie przebywa.

Dziękuje za odpowiedz :) to jedynie teoria ze w każdej jednostce penitencjarnej szanse są takie same zobaczymy jak to się ma do praktyki.

Afka_ napisał:
to jedynie teoria ze w każdej jednostce penitencjarnej szanse są takie same

Czyli według Ciebie facet, który w trakcie pobytu za kratami zabił więźnia, zgwałcił innego, pobił funkcjonariusza w jednym zk nie otrzyma a w innym otrzyma warunkowe przedterminowe zwolnienie?? Bo według Ciebie to zależy od murów a nie od człowieka??

Czemu wszystkich osadzonych wrzucacie do jednego wora to mnie zastanawia.Nie przyszłam tu po to by czytać co ja myślę czy sadze tylko po informacje jednak widzę ze tu ich nie uzyskam.Widocznie nigdy nie byliście za murami i liczy się dla was tylko prawo książkowe a nie ludzie.Nie raz słyszałam ze każdy kto tam trafia jest skreślony i po co się starać i utrzymywać kontakt z taka osoba przecież to nie ma sensu jego domem jest ZK od pierwszego postawionego kroku za te drzwi.Tylko po co każą osadzonym utrzymywać kontakt z rodzina i ostro się resocjalizować gdzie ta resocjalizacja ?

Afka_ napisał:
Czemu wszystkich osadzonych wrzucacie do jednego wora to mnie zastanawia.

Droga Pani. Jeśli już to Ty próbujesz zrobić z podejścia do skazanych "fabrykę". Dziwisz się? Przecież to Ty twierdzisz, że warunkowe zwolnienie zależy od murów jednostki. Nie od człowieka. Ja twierdzę, że ważny jest człowiek a nie to, w którym zk przebywa. Gdzie tu skreślanie kogoś??

Ale tak na marginesie - do worka "uwięziony przestępca" każdy z więźniów wrzucił się sam.

Ostatnia edycja:
Forg owszem tak powinno być - że liczy się człowiek - skazany, jego postawa, zachowanie, ilość wniosków nagrodowych i jeszcze kilka innych warunków, a nie mur. Ale to bardzo "idealistyczne" podejście. Niestety w praktyce to wygląda różnie. Z jednych ZK więźniowe wychodzą częściej na wpz, z innych rzadziej. I tu wpływ mają "te mury", mimo że prawo jest jedno. To samo odnośnie ZK - tez mamy jeden karny kodeks wykonawczy a jednak ZK różnią się od siebie panującymi w nich zasadami. Wystarczy spojrzeć na opisy ZK na forum- wszędzie jest inaczej. np. telefony - w Chełmie mój małżonek dzwonił dwa razy w tyg, rozmawialiśmy krótko, a w Cieszynie dzwonił codziennie przy tej samej grupie....albo np. widzenia -są ZK, gdzie co tydzień przysługują z dzieckiem niezależnie od podgrupy, w jednych są tkzw widzenia intymne, w innych nie..., w jednych ZK udzialają losówek na np. narodziny dziecka, a w innych nie...itp itd przykłady mogłabym mnożyć, wszystkie są z mojego doświadczenia

Ostatnia edycja:
Najprawdopodobniej od lipca nie będzie widzeń w soboty, tylko w niedzielę. Jednak jest to jeszcze nie potwierdzone. Na 100% do końca czerwca będą normalnie.
Dostałam taką informację od R i dziś zadzwoniłam do ZK - na bramie jeszcze nic nie wiedzą, strażnik powiedział, że jest taki projekt i najprawdopodobniej od lipca będzie realizowany, ale póki co sami czekają na potwierdzenie od administracji. Jeśli dni widzeń zostaną zmienione informacja pojawi się na stronie sw.gov.pl

Powrót