Asekuracja - ponowny pozew po oddaleniu powództwa

• Autor wątku Autor wątku kaja_p
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaja_p

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Dzień dobry,
moja sprawa ciągnie się już od wielu lat.
W 2001 r. poręczyłam pożyczkę w skok, pożyczkobiorca nie spłacał. O tym dowiedziałam się w 2017 roku po otrzymaniu pisma od komornika. W międzyczasie Asekuracja przejęła dług i uzyskała klauzulę. Wcześniejsze pisma wysyłane były na nieaktualny adres.
Sprawa zakończyła się w 2022 roku, sąd oddalił powództwo w uzasadnieniu podając brak legitymacji czynnej powoda, czyli - skoku. Oprócz tego w uzasadnieniu jest zaznaczone, że Asekuracja nie wystąpiła o uzupełnienie wyroku, a wyrok wydany został tylko dla skoku.
Po niedługim czasie dostaję wezwanie do zapłaty na kosmiczną kwotę.

Czy w takim przypadku Asekuracja, która jest następcą prawnym, może złożyć kolejny pozew?
Czy występuje tutaj powaga rzeczy osądzonej?

Pozdrawiam i liczę na podpowiedź

Może złożyć, ale skoro rzecz już osądzono, to Asekuracja przegra.

Tylko martwi mnie to uzasadnienie wyroku - utrata legitymacji czynnej powoda i wydanie wyroku tylko dla SKOK. Teoretycznie asekuracja ma legitymację czynną i zastanawia mnie czy po takim uzasadnieniu ma zastosowanie powaga rzeczy osądzonej.

Nie ma zastosowania powaga rzeczy osądzonej. Skoro Asekuracja ma legitymację, to sprawa powinna być dalej merytorycznie rozważona.

Powaga rzeczy osądzonej może być tylko między tymi samymi stronami.

Lathi napisał:
Nie ma zastosowania powaga rzeczy osądzonej. Skoro Asekuracja ma legitymację, to sprawa powinna być dalej merytorycznie rozważona.

Powaga rzeczy osądzonej może być tylko między tymi samymi stronami.

Cesjonariusz jako następca prawny jest traktowany jako ta sama strona postępowania.

Powrót