asiłek chorobowy, macierzyński przy działalności gospodarczej

• Autor wątku Autor wątku zainteresowana01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zainteresowana01

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam interesuje mnie sprawa zasiłku macierzyńskiego dla osób prowadzących działalność gospodarczą (1-osobową)i opłacających ulgowe składki zus. Wiadomo że wszelkie zasiłki, czy to chorobowe czy macierzyńskie zus wylicza biorąc jako podstawę wymiaru 30% minimalnego wynagrodzenia czyli 337,80 zł (tzn. 30% z 1.126 zł).
Jednak ciekawi mnie sytuacja gdy osoba opłaca ulgowe składki do października, a od 1 listopada już płaci normalne składki. W jaki sposób zus wyliczy podstawę wymiaru zasiłku gdy kobieta od lutego pójdzie na chorobowe lub na macierzyńskie???
Czyli przykładowo w ciągu ostanich 12 miesięcy przed "zachorowaniem", 9 miesięcy opłacała ulgowe składki a przez 3 miesiące normalne? Czy ktoś może to wyjaśnić. :what:
Dziękuję i pozdrawiam

Najpierw należy wyjaśnić, czy osoba ta miała ubezpieczenie chorobowe, które jest dla prowadzących działalność gospodarczą dobrowolne.
Następnie na druku ZUS Z 3a podaje się wysokość podstawy opłacanych składek za ostatnie 12 miesięcy poprzedzających datę choroby.

Przede wszystkim dziękuję za zainteresowanie. czytałam forum, znalazłam podobne problemy,ale nie dokońca takie same.

Składka na ubezp. chorobowe opłacana cały czas.

"...na druku ZUS Z 3a podaje się wysokość podstawy opłacanych składek za ostatnie 12 miesięcy poprzedzających datę choroby."
czyli za 9 miesiecy podaje sie podstawe "ulgowa", a za 3 ostanie poprzedzajace chorobę podstawę "normalną" ? I z tego wyliczają średnią?
np:. 9 miesiecy x 337 zł
3 miesiace x 1700 zł - 1781,13 zł (60% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia)
= ok. 8300 zł /12 miesiace = srednia z 12 - ok. 695 zł

Czy dobrze to rozumiem? :)
zakładam 100 % podstawy (ciąża, macierzyńskie).

Pozdrawiam

Powrót