Z
zainteresowana01
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam interesuje mnie sprawa zasiłku macierzyńskiego dla osób prowadzących działalność gospodarczą (1-osobową)i opłacających ulgowe składki zus. Wiadomo że wszelkie zasiłki, czy to chorobowe czy macierzyńskie zus wylicza biorąc jako podstawę wymiaru 30% minimalnego wynagrodzenia czyli 337,80 zł (tzn. 30% z 1.126 zł).
Jednak ciekawi mnie sytuacja gdy osoba opłaca ulgowe składki do października, a od 1 listopada już płaci normalne składki. W jaki sposób zus wyliczy podstawę wymiaru zasiłku gdy kobieta od lutego pójdzie na chorobowe lub na macierzyńskie???
Czyli przykładowo w ciągu ostanich 12 miesięcy przed "zachorowaniem", 9 miesięcy opłacała ulgowe składki a przez 3 miesiące normalne? Czy ktoś może to wyjaśnić. :what:
Dziękuję i pozdrawiam
Jednak ciekawi mnie sytuacja gdy osoba opłaca ulgowe składki do października, a od 1 listopada już płaci normalne składki. W jaki sposób zus wyliczy podstawę wymiaru zasiłku gdy kobieta od lutego pójdzie na chorobowe lub na macierzyńskie???
Czyli przykładowo w ciągu ostanich 12 miesięcy przed "zachorowaniem", 9 miesięcy opłacała ulgowe składki a przez 3 miesiące normalne? Czy ktoś może to wyjaśnić. :what:
Dziękuję i pozdrawiam