Atak kierownika sklepu na klienta

• Autor wątku Autor wątku sara2016
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sara2016

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Witam
Byłem w sklepie spożywczym, w kolejce za mną stanął chłopak z kolegą bez maseczek. Poprosiłem żeby założyli maseczki z czego zaczęli się śmiać że nie mają obowiązku a poza tym mają szaliki (zwykłe owiniete na szyi), poprosiłem pracownika o pomoc i został wezwany kierownik. W międzyczasie zadzwoniłem na nr alarmowy i na głośno mówiącym trybie upomnial że policja już jedzie i że pracownik ma prawo odmówić obsługi klienta a sam klient nie musi być w sklepie jeśli nie odpowiada mu nakaz. Chłopcy znowu to wysmiali powołując się na propagande telewizji, a kierownik sklepu ich poparł bo też nie wierzy w maseczki. Zrobiłem więc zdjęcia tych gości mówiąc że dam je na fb, czy mogę je umieścić na fb? Dzięki

ante1 napisał:

A czy mogę wnieść oskarżenie bo osoby te grozily mi pobiciem? Co im grozi?

Czy ma to w ogóle sens? (czy nie będzie to na zasadzie słowo vs słowo?) nie chcę ponosić kosztów jeśli nie mam szans na udowodnienie.
Dziękuję

Możesz udać się na policję i zgłosić zdarzenie. Zawiadomienie o możliwości popełnieniu przestępstwa możesz złożyć pisemnie. Możesz też skorzystać od razu z porady adwokata, zanim udasz się na policję. Jeśli nie masz dowodów i wg Ciebie trudno będzie dowody zdobyć, wtedy szkoda czasu.
Jeśli jednak czujesz się zagrożony - wtedy warto. Zgodnie z art. 190 kk groźba karalna zagrożona jest karą grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do lat dwóch.

Powrót