Ataki DDoS

• Autor wątku Autor wątku lukaszfr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukaszfr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

W ostanie dni miałem dość intensywne ataki DDoS na moje servery, mam goscia IP oraz dowody w postaci nagrania oraz logów z serwera iż zrobił to on.

Moje pytanie jest takie co mogę w tej sprawie zrobić i co grozi tej osobie?

Ogólnie odpowiedzialność za ataki Dos (do którego typu należą również DDos) jest uregulowana w art 268 K.K.

Przepis prawny:
Art. 268.

§ 1. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, niszczy, uszkadza, usuwa lub zmienia zapis istotnej informacji albo w inny sposób udaremnia lub znacznie utrudnia osobie uprawnionej zapoznanie się z nią, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 2. Jeżeli czyn określony w § 1 dotyczy zapisu na informatycznym nośniku danych, sprawca podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 3. Kto, dopuszczając się czynu określonego w § 1 lub 2, wyrządza znaczną szkodę majątkową, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1-3 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Ważne jest tutaj, czy posiadasz kopię danych, a jeśli tak to czy odtworzenie ich tworzy dla Ciebie szczególną trudność ?

Uszkodzieniu uległa jedynie baza danych serwera, problemów z odzyskaniem nie bedzie gdzyż sa robione regularne backupy danych

Dodam jeszcze ze server nie działał przez 3 dni z tego powodu

Ostatnia edycja:
Powrót