Aufhebungsvertrag i jego skutki prawne

• Autor wątku Autor wątku m.kader
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

m.kader

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Witam,

Mój mąż ma zawarta umowę na czas nie określony. Właśnie kończy mu się okres próbny i pracodawca przedłożył mu do podpisania ( co uczynił ) Aufhenungsvetrag na mocy którego, umowa ma zakończyć się w czerwcu przyszłego roku. Nie ma żadnej wzmianki o możliwościach wcześniejszego wypowiedzenia.

Pytanie jest następujące:

Czy jeśli mąż wcześniej znajdzie pracę to może taki Vertrag wypowiedzieć? Jeśli tak, to czy znowu za porozumieniem stron czy obowiązują tu jakieś okresy typowe dla umów zawieranych na czas określony ( jeden rok ).

Proszę o pilną porade

j

Piszesz, że jest to umowa na czas określony, i z tego co dalej napisałaś, wcale nie wynika, że ta umowa stała się umową na czas określony. W każdym razie nie wynika to z faktu, że strony tej umowy, tzn. pracodawca i Twój mąż zawarli już teraz umowę o "Aufhebung" (czy może Auflösung) tej umowy, które ma nastąpić w czercu przyszłego roku. Także po zawarciu tego dodatkowego porozumienia obowiązuej nadal umowa o pracę na czas nieokreślony, z tym, że strony już teraz postanowiły ją rozwiązać ze skutkiem w czerwcu przyszłego roku. Nawet jeśli ktoś dopatrzy się prawniczo w tym porozumieniu następczego ograniczenia czasowego tej umowy, a więc wyznaczenia czasu jej obowiązywania, to na pewno nie zmienia i nie ogranicza to prawa Twojego męża do wypowiedzenia tej umowy z zachowaniem przysługujących mu terminów wypowiedzenia. Krótko: Oczywiście, że Twój mąż może wypowiedzieć tę umowę o pracę, nie czekając do czerwca przyszłego roku. Ponieważ przypuszczam, że stosunek pracy nie trwa już dłużej, aniżeli dwa lata, termin wypowiedzenia wynosi 4 tygodnie do 15-tego lub do ostatniego dnia miesiąca. Poniżej cytuję w orginale przepis BGB (Bürgerliches Gesetzbuch = niem.kodeks cywilny), który reguluje długość okresu wypowiedzenia w przypadku twojego męża.

§ 622 BGB
Kündigungsfristen bei Arbeitsverhältnissen

(1) Das Arbeitsverhältnis eines Arbeiters oder eines Angestellten (Arbeitnehmers) kann mit einer Frist von vier Wochen zum Fünfzehnten oder zum Ende eines Kalendermonats gekündigt werden.

Ostatnia edycja:
zacytuje może z oryginału aby nie było niejasnosci:

'' Frau X und Frau Y sind sich einig, dass seit dem 16.06.2003 bestehende Dienstverhaeltnis mit Ablauf des 16.06. 2014 in beiderseitigen Einvernehmen enden wird ''

Okres póbny konczy się za wiecej niż 14 dni.

W takim razie, czy pracodawca też jeszcze wypowiedzieć umowę w czasie do czerwca?

Czytałam sporo o tym ale nie bardzo wszystko jest dla mnie zrozumiale. Piszą też o braku Kuendigungschutz w przypadku podpisania Aufhebungvertrag.

Czy data "16.06.2003" to pomyłka pisarska, czy rzeczywiście ten stosunek pracy już tak długo trwa? Wydaje mi się to nie do pogodzenie z ze zdaniem, że "Okres próbny kończy się za więcej niż 14 dni. Proszę to wyjaśnić, i dopiero wówczas będę mógł odpowiedzieć, czy istnieje ochrona przewidziana w Kündigungsschutzgesetz.

Niestety, warunkiem ochrony na podstawie Kündigungsschutzgesetz (niem. ustawa o ochronie pracowników przed wypowiedzeniami) jest, aby stosunek pracy trwał conajmniej jeden cały rok. Jeśli zatem pracodawca wypowie tę umowę opracę zanim dojdzie do umówionego na czerwiec przyszłego roku rozwiązania umowy, to pracownikowi nie przysługuje prawo do wniesienia skargi do sądu pracy o stwierdzenie bezskuteczności wypowiedzenia. Tę umwowę mogą wypowiedzieć z zachowaniem terminu wypowiedzenia zarówno pracownik jak i pracodawca, nie czekając co czerwca 2014 roku.

czyli tak, jak wspomniałeś wcześniej jest to okres jednego miesiąca? czy można ewentualnie i wtym przypadku umowic sie na skocony okres wypowiedzenia tak jak w przypadku ''polskiego'' porozumienia stron?

mam nadzieje, ze to już ostatnie pytania z mojej strony

Nawet jeśli istnieje ten Aufhebungsvertrag, na podstawie którego umowa wygasa w czerwcu 2014, to stronom wolno, jeżeli taka jest ich obopólna wola, rozwiązać tę umowę w każdym czasie. Do tego potrzebna jest zgodna wola obu stron. Ale ze skróceniem okresu wypowiedzenia nie ma to nic wspólnego. Wcześniejsze rozwiązanie umowy za obopólnym porozumieniem, czyli de facto (wcześniejszy) Aufhebungsvertrag, to nie to samo, co uzgodnienie krótszego terminu wypowiedzenia, np. dwa tygodnie zamiast tych czterech tygodni. Takie skrócenie terminu wypowiedzenia dla pracodawcy jest nieważne i nieskuteczne; natomiast ważne i skuteczne byłoby dla pracownika; tzn. jeśli pracownik chciałby mieć prawo do wypowiedzenia umowy z krótszym terminem wypowiedzenia, to strony mogą takie skrócenie uzgodnić, ale tylko nakorzyść pracownika. Ale samo skrócenie terminu wypowiedzenia, nie oznacza jeszcze samego wypowiedzenia. Myślę, że chodzi Ci bardziej o możliwość wcześniejszego, rozwiązania umowy o pracę za obopólnym porozumieniem stron. I tak jak już napisałem wyżej, jest ono w każdym czasie możliwe, jeśli obie strony będą tego chciały.

Wielkie dzięki.

Teraz wiemy na czym stoimy. Dziękuje bardzo za pomoc.

Serdecznie pozdrawiamy,
M

Powrót