Aukcja allego

• Autor wątku Autor wątku burunia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

burunia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszyskich mam pewien problem dotyczący mojej aukcji.Otuż w 20 wżeśnia wystawiłem na allegro tytoń tzn (Suszone liście tytoniu virginia)
opisałem aukcje co to jest i do czego służy na dole aukcji napisałem wyrażnie że
"Aukcja o charakterze kolekcjonerskim, wyłącznie dla osób powyżej 18 lat."
Dodam jeszcze że jestem pełnoprawnym plantatorem tytoniu mam podpisaną umowe z jedną z wytwurni więc mam prawo uprawy tytoniu. Dzisiaj wieczorem jakiś użytkownik allegro wysłał mi maila którego treść była następująca.

Treść wiadomości:
ustawa z dnia 24 czerwca 1953 r

o uprawie tytoniu i wytwarzaniu wyrobów tytoniowych

(Dz.U.z dnia 7 lipiec 1953r)

1989.01.01 zm Dz.U.1988.41.324 art.31

1989.07.01 zm Dz.U.1989.35.192 art.9

1995.01.01 zm Dz.U.1993.47.211 art.28

1996.05.01 zm Dz.U.1996.10.55 art.16

1998.09.01 zm Dz.U.1997.88.554 art.5&2pkt.5

2001.04.26 zm Dz.U.2001.31.353 art15

Art.1.1 Uprawą roslinu tytoniowej mogą zajmować się tylko osoby do tego uprawnione.

2.Uprawniony jest ten kto zawarł umowę o uprawę i dostawęt ytoniu z instytucją lub przedsiębiorstwem.

Art.2.1 Tytoń uzyskany z uprawy rośliny tytoniowej podlega w całości odstąpieniu instytucji lub przedsiębiorstwu.

Art.3 (skreślony)

Art.4.1.Kto niebędąc do tego uprawniony uprawia roślinę tytoniową albo pielęgnuje roślinę dziko wyrosłą,

podlega grzywnie i karze pozbawienia wolnosci do roku.

2.Tej samej karze podlega ,kto zataja tytoń uzysk any przez siebie z uprawy rośliny tytoniowej.

Art.5.Kto nabywa,zbywa lub przechowuje tytoń pochodzący z bezprawnej uprawy lub niedozwolonego wyrobu albo wprowadza do obrotu z naruszeniem art.2 ust.1,

podlega grzywnie i karze pozbawienia wolnosci do roku.

Art.Jeżeli w skutek czynu określonego w art.4 lub 5 powstala szkoda dla gospodarki narodowej,sprawca

podlega grzywnie i karze pozbawienia wolnosci od roku do lat 5.

I teraz moje pytanie czy moja aukcja jest nie legalna jeśli jestem pełno prawnym plantatorem tytoniu i jeśli w aukcji wyraźnie napisałem ze aukcja ma charakter kolekcjonerski ???
proszę o szybką odpowiedź.

może warto zapytać się użytkownika o co mu dokładnie chodzi ?
jeśli Twoja aukcja by nie miała prawa pracownik allegro by ją usuną
może to konkurencja której się nie podobasz może cena za niska ?
albo jemu za wysoka

W sumie rzeczywiście moja aukcja jest najtańsza no i mam dożo klientów ale sprawdzałem tego użytkownika i on tytoniu nie wystawia
właściwie to jest takich aukcji z 10 no i rzeczywiście pracownicy allegro by ją usuneli jesli by była bez prawna zapytam tego użytkownika o co mu chodzi dzięki za odpowiedź zobaczymy czy sprawa się wyjaśni

jeśli nie sprawi Ci to problemu to opisz sprawę
ja miałam podobny problem zdjęto mi nawet aukcję chodziło o perfumy i niestety konkurencję ale gdy wyjaśniłam sprawę aukcje wróciły,
za stare aukcje zostały zwrócone pieniądze a za nowe nie pobrali mi opłaty w ramach przeprosin

Cięcie i sprzedaż tytoniu to faktycznie dochodowe zajęcie, jednak czy sprzedający na Allegro to ludzie nieświadomi grożących im konsekwencji, a może to osobnicy zdesperowani ciężką sytuacją materialną lub żądni szybkich zysków „Kiepscy” biznesmeni, jeżeli nie to z pewnością ludzie mało poważni „produkujący sami na siebie dowody przestępstwa” i w zależności od skali uprawianego procederu ryzykujący nawet swoim życiowym dorobkiem.

Dopisek w opisie aukcji w stylu „aukcja kolekcjonerska” to tylko i wyłącznie asekuracja dla sprzedających (którym się niestety tylko tak wydaje) oraz serwisu Allegro.pl aby nie usuwać takich aukcji ( w końcu im więcej aukcji tym lepiej) poza tym Allegro niczym nie ryzykuje i pewnie wychodzi z założenia jak teraźniejszych pozamykają to na ich miejsce wskoczą inni.

Określenie „Tytoń kolekcjonerski” to śmieszna i bezpodstawna przykrywka na jak by nie patrzeć nielegalną działalność podlegającą surowym karom zagrożonym bardzo wysoką grzywną jak i karą pozbawienia wolności do tego można jeszcze dodać nielegalną działalność gospodarczą.

może by jeszcze dodać kategorie:
- Gandzia kolekcjonerska
- Mak kolekcjonerski
- Bimber kolekcjonerski
- Aktualne banknoty kolekcjonerskie z własnego wydruku za pół ceny
- Kałach kolekcjonerski
- Skrzynka granatów kolekcjonerskich
- Imienny: dowód, prawo jazdy, paszport oczywiście kolekcjonerski
plus cała masa podróbek kolekcjonerskich markowych produktów, itp...

wracając do tematu, niestety;

Legalnie sprzedawać można nie przetworzone suche liście tytoniu, liść odżyłowany traktowany jest już jako przetworzony nie wspominając już o jego pocięciu, nawet
samo posiadanie tytoniu bez polskich znaków akcyzy jest przestępstwem, więc i nabywcy
mogą „zostać poroszeni” o odprowadzenie akcyzy plus pozostałych podatków od każdego zakupionego kilograma.
Oto link:
ePodatnik.pl - e-aktualności e-podatki e-deklaracje
oraz
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2004/0257.htm

Wystawiając taką aukcję sprzedający już na wstępie podcina sobie gałąź nie mówiąc już, że sprzedał choćby jeden kilogram.
Na zawsze pozostaje w Internecie ślad, dowód w postaci: aukcja i jej opis, szczegółowe dane teleadresowe sprzedającego, pozostają jeszcze przelewy bankowe, pobrania pocztowe, dowody nadań przesyłek w U.P. plus lista jego kontrahentów.

Urząd Skarbowy, Urząd Celny i policja to służby, które śledzą wszelkie sytuacje dotyczące nielegalnego obrotu towarem objętym podatkiem akcyzowym a na Allegro mają niejako wszystko wyłożone jak na tacy, więc wcześniej czy później odwiedzą prywatnych „monopolistów” a nie są to miłe odwiedziny, gdyż jest to z zasady niespodziewany
„wjazd na chatę” o szóstej rano i niestety mają na to aż pięć lat, a wtedy to się zacznie...

Podsumowując można na początku takiej działalności pozornie w równie łatwy jak i głupi sposób zarobić, jednak ryzyko i późniejsze straty oraz konsekwencje w żaden sposób tego nie zrekompensują.

W tym momencie wypada zachęcić do poszperania w Internecie i zapoznania się z tematem w wyszukiwarce wystarczy wpisać;
nielegalny tytoń lub tytoń bez akcyzy.

Oto kila przykładowych linków (pierwszych z brzegu):

http://www.serwisprawa.pl/artykuly,...koholowych-lub-wyrobow-tytoniowych-bez-akcyzy

Świdnica - portal.swidnica.pl - informacje z powiatu swidnickiego

http://krakow.naszemiasto.pl/artykul/32629,powiat-chrzanowski-sprzedaja-tyton-bez-akcyzy,id,t.html

WP.TV - Handlowali tytoniem bez akcyzy - WP.PL

Tytoń bez polskich znaków akcyzy / Aktualności / Serwis informacyjny / Strona główna - Komenda Powiatowa Policji w ?wiebodzinie

http://www.zaglebie.info/sosnowiec,sprzedawala-tyton-bez-akcyzy,10087

http://www.ickielce.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=473&Itemid=1

Witam. To jak to dokładnie jest z tym tytoniem a dokładniej liśćmi? Odżyłowane i pocięte traktowane są jako produkt. Co z samymi liśćmi zaraz po suszeniu? czy można faktycznie w legalny sposób uprawiać (jako rolnik) tą roślinę i sprzedawać np. na Allegro? "elljot" tak to wytłuścił, że nie da się nie zauważyć "Legalnie sprzedawać można nie przetworzone suche liście tytoniu" ale kto pyta nie błądzi :)

To jeszcze raz ja. Dodam, że interesują mnie jedynie suszone liście tytoniu - jak się ma taka sprzedaż w świetle prawa bo czytałem gdzieś, że takowe traktowane są jako "półprodukt". Przepraszam, że się powtarzam mimo iż wcześniej padły odpowiedzi ale chciałem się upewnić co do tematu: "Sprzedaż suszonych liści tytoniu" - legalna czy nie?. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

na pewno taka aukcja jest niezgodna z regulaminem allegro (nie można tytoniu sprzedawać pod żadną postacią) więc i tak wkrótce jakiś moderator ją zdejmie

Na jednej z aukcji (nasiona tytoniu) sprzedawca napisał ..."Uprawa tytoni oraz sprzedaż bez akcyzy suszonego tytoniu surowego jest LEGALNA od początku rządu braci Kaczyńskich.
Nie wolno natomiast sprzedawać produktów tytoniowych bez podatku akcyzowego czyli krajanki,papierosów,cygar,tytoniu do żucia itd.Surowiec nie pokrojony wg ustawy nie jest produktem tytoniowym lecz półproduktem."... Nie będę podawał dokładnego linku bo nie wiem czy można. Pozdrawiam.

Powrót