Aukcja allegro - co można zrobić?

• Autor wątku Autor wątku Olo2323
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Olo2323

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Mam prośbę o poradę w następującej sprawie.
Na początku marca wylicytowałem przez allegro przedmiot (przewody hamulcowe do motocykla) od firmy http://www.jotte.pl/.
przy zamawianiu przedmiotu umawiałem się ze sprzedającym co do dopasowania przedmiotu wg podania marki modelu i rocznika motocykla. sprzedający miał dobrać długość przewodów wg katalogu producenta przewodów. Przewody które otrzymałem okazały się być jednak za krótkie.
Odesłałem więc przewody do firmy. W odpowiedzi otrzymałem wyjaśnienie:

Zostal zrobiony wg specygikacji do oryginalu.
Byc moze w motocyklu byly przeprowadzane jakies zmiany, ktore zmienily
ustawienia zaciskow wzgledem pompy hamulcowej?

W motocyklu nie ma żadnych przeróbek ani zmian. Wszystkie części i podzespoły są oryginalne. Na prośbę sprzedającego wysłałem informację o tym który i o ile jest za krótki. Po 2 tyg oczekiwania i zasłaniania się przez sprzedającego "specyfikacjami do oryginału" oraz:

Po ostatnim mailu pisalismy, ze zajmiemy sie sprawa w pierwszej
kolejnosci i mail zostal od Panskiej skrzynki odbity.
Mam nadzieje, ze ten do Pana dotrze.
Zweryfikowalismy swoja wiedze na ten temat, skonsultowalismy sprawe z
importerem i przewody zostaly do Pana przeslane ponownie.

otrzymałem znowu te same przewody, ten sam komplet (egzemplarz) co do którego zgłaszałem że nie pasują. Nie wiem jakie zamiary i co chce osiągnąć przez to ta firma. Przewody kolejny raz odesłałem.
Wobec tego mam prośbę - zapytanie co można w tej sprawie zrobić?
Czy są jakieś przepisy prawne które chronią mnie w w/w sytuacji? czy odpowiedzialność sprzedającego na aukcji allegro kończy się z chwilą wsłania przedmiotu?
Pozdrawiam

Proszę poczytać
ustawę
z dnia 27 lipca 2002 r.
o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego

i/lub poszukać na forum, temat poruszany wielokrotnie
pozdrawiam

Powrót