aukcja allegro i poczta polska

• Autor wątku Autor wątku tomek1192
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomek1192

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.

Kupilem na allegro koszulke (10 grudnia).
Nastepnego dnia wyslalem pieniadze. Kilka dni pozniej pan napisal, ze paczke wyslal.

Czy jest mozliwe, zeby przesylka szla tak dlugo? Dzs jest juz 3. stycznia.
Wiem, ze byl okres swiateczny, ale bez przesady..
Istnieje tez mozliwosc, ze pan poprostu wkrecil mnie i nie wyslal, zadnej paczki.
Chociaz w sumie watpie w to, bo po co robic takie cos na aukcji za 60zl?

Czy moge domagac sie jakiegos zwrotu pieniedzy od poczty, jesli paczka nie byla ubezpieczona?

pozdrawiam

Napisz do sprzedawcy niech złoży reklamacja... ale OIDP to poczta na przesłanie paczki ekonomicznej ma czas do 21 dni...

Co do tego czy warto... jak było 50 taki osób jak ty... 50*60zł = ;)

rozmawialem z gosciem kilka dni temu i paczka zostala przeslana na adres dziewczyny, bo to na nia jest allegro. Powtarzalem mu 10x moj adres no ale coz..
Dziewczyna zadnej paczki nie dostala, sprawdzala na poczcie, nic nie przyszlo.
Co w takiej sytuacji moge zrobic? Mam jakies mozliwosci?
Moge zarzadac od niego skanu potwierdzenia wysylki?
Co jesli mi nie da go? Czy moge jakos ubiegac sie o zwrot pieniedzy, jesli bylo to tylko ~65zl.. :/ ?
Jesli jednak pokaze mi potwierdzenie i to poczta zawinila i paczka nie byla ubezpieczona, to czy mam prawo ubiegac sie o jakies zwroty? I czy to ja mam biegac na poczcie za odszkodowaniem, czy to jest tego pana brozka, zeby oddac mi pieniadze?

Na poczcie walczy nadawca. Napisz do centrum rozstrzygania sporów allegro. I skontaktuj się ze sprzedającym - może to poczta zawiniła, a że kwota niewielka da się to załatwić bez sporów i awantur jak sprzedawca solidny?

a czy gosc dostanies odszkodowanie, jesli paczka nie byla ubezpieczona?

Jasne! A w paczce był mercedes s-klasy i odszkodowanie 500tys pln dadzą ;)
A tak na poważnie - nie ma szans - przecież "na słowo" poczta nie uwierzy w wartość paczki, choćby powiedział, że to 10zł było. Po to się ubezpiecza (i podaje wartość ubezpieczenia) i płaci za to extra, by mieć dowód, że w paczce był przedmiot o max. zadanej wartości.

I najprościej - ukradną ci auto, a nie masz AC. I co? Dostaniesz odszkodowanie?

czyli praktycznie nie mam szans na odzyskanie pieniedzy?
Gosc ma swiadomosc, ze nie bede latal po policji za 60 zl, a poprzez allegro nic mu nie zrobie procz negatywa i sam go tez dostane.

Teoretycznie wg allegro winę za zagnięcie paczki ponosi poczta polska. Jeśli się okaże że paczka zaginęła [A sprzedawca miał napisane że tak sie dzieje i że poleca ubezpieczanie paczek czy coś w tym stylu] to twój negatyw [wystawiony sprzedającemu] będzie bezpodstawny.

Zresztą pomyśl logicznie. On ci paczkę wysłał [Oczywiście dopiero jak zobaczysz skan dowodu nadnia to będzie prawda] to z jakiej racji ma oddawać przedmiot za darmo?

Powrót