Aukcja Allegro - Problem z Kupującym !

• Autor wątku Autor wątku Adam1005
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adam1005

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam

Mam duży problem. Od 2 lat sprzedaję na Allegro. W zeszłym tygodniu sprzedałem pewny przedmiot na aukcji. Co mam zrobić jak kupujący nacisnął kup teraz, przedłużał wpłatę pieniędzy a w końcu ich nie wpłacił ? Mogę wystawić negatywa i starać się o zwrot prowizji ale tylko… ? Mogę coś jeszcze zrobić np. wymusić kupno ?

Przecież zawarliśmy umowę cywilno-prawną. Jest na to jakiś artykuł ?

Ostatnia edycja:
jedyne wyjście, pewnie wyda się Panu kontrowersyjne;), to przesłać/wydać (nie wiem jak Państwo się umawialiście) i wnieść pozew o zapłatę, jeśli nie zapłaci.

radnik.poznan napisał:
jedyne wyjście, pewnie wyda się Panu kontrowersyjne;), to przesłać/wydać (nie wiem jak Państwo się umawialiście) i wnieść pozew o zapłatę, jeśli nie zapłaci.

Przesłać, chodzi o drobny lecz wartościowy przedmiot ;) Naprawdę Allegro nie stosuje innych praktyk ? Więc mogę jednego dnia zakupić 10000 przedmiotów o łącznej wartości 500 000 zł i za nie nie za płacić i mi to ujdzie ? ... Nie ma na to jakiegoś artykułu w kodeksie ? Przecież, użytkownik zakupując przedmiot "podpisał" ze mną wirtualną umowę za pośrednictwem Allegro.

umowa sprzedaży jest umową wzajemną, tzn - w ogromnym uproszczeniu - powinna odbyć się z ręki do ręki i piszę to tylko, żeby pokazać, że wykonania umowy od jej drugiej strony możemy sądownie dochodzić dopiero po spełnieniu własnego zobowiązania. co do artykułu w kodeksie, to jest pełno tylko problem polega na tym, że komukolwiek cokolwiek w sferze cywilnoprawnej może tylko sąd powszechny. administrator strony nie może zmusić kogokolwiek do wykonania umowy, w szczególności do zapłaty.
nierzetelni użytkownicy allegro, obojętnie kupujący czy sprzedający, mogą zostać jedynie zablokowani, właściwie ich konta, nie oni;)

Powrót