Aukcja allegro

• Autor wątku Autor wątku daria1986r
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
D

daria1986r

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.
Mam następujący problem i nie wiem jak go rozwiązać:o
Otóż, sprzedałam na aukcji allegro telefon za 390 zł. Paczkę priorytetową wysłałam w poniedziałek po czym w czwartek otrzymałam wiadomość od kupującego,że w telefonie nie działa mu część klawiszy, a reszta działa mu zbyt twardo,że w takim razie żąda on zwrotu pieniędzy, bądź pokrycia kosztów naprawy w kwocie 100zł! Telefon wysyłałam w 100% sprawny, używany, telefon nie był kupiony w opcji kup teraz. Nie wiem co mam teraz zrobić? Proszę o pomoc. Domniemam ,że telefon naprawdę został uszkodzony skoro kupujący chce go zwrócić,ale ja sprzedałam sprawny telefon i co teraz mam przyjąć zepsuty,albo dopłacać 100 zł, bo w innym wypadku sprzedający grozi powiadomieniem policji i allegro.:x
Z góry dziękuję za pomoc. daria1986r

Kupujący może odesłać telefon, aby mogła go Pani ocenić, a następnie podjąć decyzję o usunięciu usterki w drodze wymiany albo naprawy lub o zwrocie pieniędzy. Można też przystać na warunki dotyczące obniżenia ceny (pokrycia kosztów naprawy) tylko skąd wiadomo, że nie da się tej naprawy przeprowadzić za mniejsze pieniądze.

Pozdrawiam :cool:

Czyli mimo ,że wysłałam sprawny telefon i tak muszę go naprawić? To by oznaczało ,że można kupić,zepsuć i żądać zwrotu pieniędzy tak? Sprzedający nie mają żadnych praw tylko obowiązki?:rolleyes:

Odpowiedzialność jest jedynie za wady towaru, które były obecne w trakcie sprzedaży, a o których kupujący nie był poinformowany.

Jeżeli sprzedawca:
- poinformował o wadzie a mimo tego towar został zakupiony,
- nie wiedział o wadzie i rozsądnie oceniając nie mógł o niej wiedzieć,
- wady powstały gdy towar należał do kupującego,
sprzedawca jest zwolniony z odpowiedzialności.

Większość sporów rozbija się o to kiedy wada powstała. Chciałbym się jeszcze zapytać, czy towar był sprzedawany przez osobę fizyczną czy przez firmę oraz czy był kupiony na firmę czy kupiła go osoba fizyczna?

Dziękuję bardzo,że poświęca Pan swój czas na rozwiązanie mojego problemu.:)
Towar był sprzedany przez osobę fizyczną osobie fizycznej.

Czyli tak jak pisałem powyżej. W Pani przypadku zastosowanie mają art. 556-576 KC dotyczące rękojmi za wady. O tym, że kupujący powinien przesłać towar napisałem, ponieważ może Pani chcieć ocenić wadę lub po prostu mieć jej potwierdzenie, żeby podjąć decyzję co dalej.

Dziekuję Panu bardzo. Czyli mimo wszystko muszę ten telefon naprawić. Nauczka aby nie bawić się w sprzedaż na allegro:(
No bo innej opcji nie widzę, jeśli kupujący przyśle mi zepsuty telefon, no to nie stwierdzę nic innego niż to że jest zepsuty.

Chodzi również o to kiedy doszło do usterki - jeżeli usterka nie występowała w czasie sprzedaży lub rozsądnie oceniając nie można było posiadać o niej wiedzy, sprzedawca jest zwolniony z odpowiedzialności. Pytanie tylko kto komu jest w stanie udowodnić o tym kiedy usterka powstała.

No właśnie tu jest największy problem, pisałam z tym panem tłumacząc mu,że być może usterka powstała podczas transportu pocztą(telefon był bardzo starannie zapakowany,owinięty w folię bąbelkową,karton), a jeżeli nie to nie ma innego wytłumaczenia niż to że to on jest sprawcą szkody,ale on uparcie twierdzi że dostał zepsuty telefon i nic go nie obchodzi,on "chce nowy,albo kasę"

a jak pan widzi tą kwestię:
W tym samym terminie 10 dni możemy odstąpić od umowy także w przypadku zakupów na aukcji internetowej. Jest to jednak możliwe tylko i wyłącznie, jeżeli kupujemy towar od przedsiębiorcy z wykorzystaniem opcji „kup teraz”. W każdej innej sytuacji kupna na aukcji internetowej nie mamy takiego prawa, a wynik aukcji jest dla nas wiążący.

Już siedzę i czytam i sama nie wiem co robić. Sprzedałam działający telefon,a teraz mam oddać 390 zł,a w zamian dostać zepsuty

Ostatnia edycja:
Tak jak kupujący ma prawo do egzekwowania odpowiedzialności od Pani, tak Pani ma prawo do egzekwowania odpowiedzialności od poczty jako firmy ponoszącej odpowiedzialność za transport. Może Pani nie przyjąć warunków stawianych przez kupującego, a gdy sprawa dojdzie do sądu ważne będzie ustalenie momentu powstania usterki - czy telefon był sprzedawany bez usterki czy jednak je posiadał.

a jak pan widzi tą kwestię:
W tym samym terminie 10 dni możemy odstąpić od umowy także w przypadku zakupów na aukcji internetowej. Jest to jednak możliwe tylko i wyłącznie, jeżeli kupujemy towar od przedsiębiorcy z wykorzystaniem opcji „kup teraz”. W każdej innej sytuacji kupna na aukcji internetowej nie mamy takiego prawa, a wynik aukcji jest dla nas wiążący.

Nie ma to zastosowania do Pani sytuacji bo jak czytam, bo nie sprzedawała bo Pani w związku z prowadzonym przedsiębiorstwem. A wiec relacja między wami to os. fizyczna vs os. fizyczna. Zastosowanie mają więc przepisy dotyczące rękojmi z artykułami cytowanymi wyżej.

witam,
mam problem kupujacy kupil na kup teraz ode mnie telefon nr aukcji 1231478796 na zdjeciu widoczna jest sluchawka bluetooth jednak w opisie nie ma o niej ani slowa a nie w opisie ani w naglowku. aukcja zakonczyla sie dwa dni przed czasem i teraz kupujacy domaga sie wyslania sluchawki i telefonu. Kiedy odpisalam mu ze moge mu wyslac sluchawke za dodatkowa oplata 30 zl. w Odpowiedzi dostalam regulke ze on ma prawo odstapic od umowy w ciagu 10 dni od daty otrzymania przedmiotu (jeszcze go nie otrzymal) pieniadze wyslal i zarzadal zwrotu. Ponioslam koszty na promocje tego przedmiotu jesli jeszcze raz go wystawie bedzie to swiadczylo ze telefon ma jakas wade a takowej nie posiada. Obawiam sie ze jesli wysle mu ten tel to bedzie probowal go uszkodzic zeby dostac zwrot. Prosze o pomoc

Czy sprzedała Pani telefon jako osoba fizyczna? Jeżeli tak - 10 dniowy termin odstąpienia od umowy nie ma w tym przypadku zastosowania. Natomiast stan telefony oddanego na gwarancję można ocenić po jego otrzymaniu (teraz gdybamy), jeżeli kupujący uszkodzi telefon, to reklamacja nie będzie mu przysługiwała, ponieważ wada powstanie w momencie kiedy to on ponosi odpowiedzialność za towar, tzn. wada nie była obecna w momencie sprzedaży.

Można natomiast telefon wysłać np. kurierem, gdzie przy odbiorze zostanie potwierdzony jego stan z chwili odbioru.

Agnieszko, na wszystkich zdjęciach znajduję się ta słuchawka, po co?
Sprzedałaś telefon razem z nią bo zdjęcia stanowią integralną część aukcji.

Jeżeli w opisie, tytule, itd. nie było wspomniane, że sprzedawany jest telefon + słuchawka, to nie jest ona częścią aukcji - inaczej kupujący mógłby chcieć np. stół na którym telefon leżał.

Jestem osoba fizyczna. Nie prowadze zadnej działalności. czyli jeśli dziś dotrą do mnie pieniądze tego Pana mam mu normalnie wyslac telefon i niczym sie nie przejmowac. Czy jeśli zaniose do serwisu nokia zeby mi tam potwierdzili na pismie jego stan i ze jest 100% sprawny to zabezpieczy mnie to przed jego rządaniami? Najsmieszniejsze jest to ze on sam w zakladce "o mnie" ma regułke ze zgodnie z prawem UE on nie przyjmuje zwrotow itd chyba ze jest to okreslone w aukcji ze towar ma gwarancje.Z takimi sprawami jak ocena stanu i sprawnosci lepiej udac sie do serwisu czy do rzeczoznawcy?

Ona po prostu tam lezala bo miala byc wystawiona do nastepnej aukcji. To mam mu rowniez wyslac kocyk na ktorym lezal telefon??:)

jesli zdjecia sa integralna czescia aukcji tzn jesli ktos sprzedaje cos bez zdjec czyli nie sprzedaje nic?? przeciez to jest bez sensu

i jeszcze jedna kwestia ten Pan kupil telefon dwa dni przed koncem aukcji. Cze nie mogl zapytac przed zakupem??

Mi się wydaje,że sprzedaje Pani tylko to co zamieszczone jest w opisie. To ja do kazdego sprzedanego przedmiotu musialabym dokladac laptopa,bo stoi na stole na ktorym robie zdjecia przedmiotowi.:o

A u mnie cisza,chyba kupujący stwierdził,że nie da rady mnie zrobić w jajo i odpuścił :D

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót