Aukcja allegro

• Autor wątku Autor wątku anthony2015
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anthony2015

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

a) status stron (obydwu)
Sprzedawca - konto firma (duża ilość towaru);
Kupujący - osoba prywatna

c) przy zakupach na aukcjach internetowych, określić typ
- Kup Teraz

d) wskazać daty
- zakupu przedmiotu/usługi: 19.08.15
- odbiór towaru z poczty: 26.08.15

e) towar używany
-----------------------

W opisie aukcji stworzonej przez sprzedającego nie ma żadnej wzmianki nt możliwości odstąpienia od umowy, sposobu odstąpienia oraz informacji o tym, że kupujący ponosi koszt przesyłki zwrotnej.

Aukcja ma też 4 zakładki: Opis; Dostawa i płatność; Oferty kupna; Informacje od sprzedającego (tutaj też nie ma informacji o możliwości odstąpienia). Brak jest również strony "O mnie".

Czy w związku z nową ustawą konsumencką mogę odstąpić od umowy w ciągu 12 miesięcy od daty transakcji? (art. 29) oraz czy mogę domagać się zwrotu kosztów za przesyłkę do kupującego? (art. 34.2)?

Dzięki.

Dostałem trzy maile:

1) Kupiłeś komplet przez Kup teraz - nr: xxxxxxxx
2) Wybrałeś sposób dostawy i zapłaty Twoich zakupów
3) Sprzedający ZZZZ otrzymał Twoją wpłatę.

Ad 1) Nie ma żadnej informacji - z tego co widzę, jest to standardowy szablon allegro.

Nie ma czegoś takiego jak: Oto wiadomość dołączona przez Sprzedającego jaka jest zawarta od innego sprzedającego w innej aukcji (jako część składowa e-maila).

anthony2015 napisał:
Czy w związku z nową ustawą konsumencką mogę odstąpić od umowy w ciągu 12 miesięcy od daty transakcji?
Tak, chyba że sprzedawca jednak powiadomi Cię o prawie do odstąpienia od umowy - wtedy rozpocznie bieg termin 14 dni.
anthony2015 napisał:
oraz czy mogę domagać się zwrotu kosztów za przesyłkę do kupującego?
Tak. A dodatkowo możesz używać towaru w dowolny sposób.

Powrót