Aukcja w archiwum Allegro - niewysłany towar

• Autor wątku Autor wątku Ramiz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Ramiz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Z tego co mi wiadomo, kupujący jest ubezpieczony przed niewysłaniem towaru przez sprzedającego. Opiszę krótko sytuację i pytanie, które mnie nurtuje.

Na początku stycznia kupiłem na Allegro grę (KUP TERAZ), której premiera miała się odbyć za kilka tygodni.
Z opisu wynikało, że sprzedający odbierze tzw. pre-order, a potem wyśle do mnie towar.
Wyraźnie zaznaczył, że wysyłka najpóźniej w dniu premiery.
Sprzedający jest osobą prywatną.
Skontaktowałem się z nim drogą mailową. Napisał, że w dniu premiery pójdzie do sklepu, odbierze grę i tego samego dnia wyśle ją razem z paragonem.
Obiecał nawet skan z dowodem nadania paczki.
Problem w tym, że po wykonaniu przelewu (przez PayU, na szczęście dostałem potwierdzenie drogą mailową, w dodatku sprzedający odpisał na maila i potwierdził że ma pieniądze) premiera została opóźniona na marzec. Jaki jest w tym problem? Taki, że w marcu ta aukcja trafi do archiwum. Co mam wtedy zrobić gdyby jednak sprzedający nie wysłał towaru? Przecież tej aukcji tak jakby nie będzie już w Allegro. Pewnie nawet nie przyjmą mnie do Programu Ochrony Kupujących. Jest szansa, że policja może coś zdziałać?

Mam zachowane dane sprzedającego, link do aukcji a także wiadomości mailowe.

Ostatnia edycja:
Żeby skorzystać z POK nie moze minac 120dni czyli 4mies. Z doswiadczenia wiem ze kolejny miesiąc otrzymasz "gratis" jak ładnie Allegro poprosisz. Mi dali 5 miesięcy, bo napisalem ze złożyłem zawiadomienie, ale na Policji zaginęły dokumenty i musze poraz kolejny składać.

Powrót