Auto firmowe wycofane z majątku firmy - korekta VAT

• Autor wątku Autor wątku wemb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wemb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Wycofałem w miesiącu sierpniu 2020 auto z majątku firmy (działalność jednosobowa), które jako używane 2,5 roku temu wprowadziłem do majątku firmy (ponieważ zakończyła się amortyzacja). Auto zakupiłem na fakturę VAT i użytkowałem jako auto prywatno-firmowe. Więc w momencie wprowadzania do majątku firmy odliczyłem 50%VATu.

W chwili obecnej przy wycofywaniu auta z majątku firmy do majątku prywatnego (nie sprzedaję, ale wycofuję z firmy na użytek prywatny) muszę odprowadzić VAT.
Tutaj pojawia się problem z naliczeniem, bo mam dwie różne interpretacji naliczenia:

PIERWSZA interpretacja: wyliczam tzw. korektę VAT i o tą kwotę korekty podwyższam płatność VAT w miesiącu sierpniu 2020. Do wyliczenia korekty można skorzystać z kalkulatorów dostępnych w internecie.

DRUGA interpretacja: wyznaczam wartość auta brutto w miesiącu sierpniu 2020. Wyznaczam VAT23% od wyznaczonej obecnej wartości auta. Od tej kwoty VAT23% odejmuję korektę VAT mojego auta i jako różnicę (VAT23% wartości obecnego auta i korekty) płacę do Urzędu Skarbowego.

Która interpretacja jest prawidłowa ?

pozdrawiam

Powrót