auto kupione w Niemczech jako złom

• Autor wątku Autor wątku jaag29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaag29

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Cześć!

W dniu dzisiejszym nabyłem auto w niemieckim komisie. Po oględzinach, które wypadły pomyślnie, poprosiłem sprzedawcę o przesłanie wzoru umowy, w celu sprawdzenia jej treści z niemieckojęzycznym kolegą. Treść wydawała się ok. Przy drugiej wizycie, otrzymałem komplet dokumentów, w domu przejrzałem ponownie i dostrzegłem dodatkowe 2 wpisy w umowie, które dość mocno zbiły mnie z tropu:

Kraftfahrzeug wir mit einem Motor und Getriebeschaden nicht fahrbereit als Schrott verkauft.
- Auto ma uszkodzony silnik i skrzynię biegów, nie nadaje się do jazdy, i jest sprzedawane jako złom.

Keine Garantie und Gewahrleistung das Fahrzeug wird als Schrott verkauft
-Nie ma gwarancji ze względu na to, że auto jest sprzedawane jako złom.

Tutaj pojawiają się 2 pytania z mojej strony:
1. Czy mogę odstąpić od takiej umowy i zażądać zwrotu pieniędzy?
2. Czy przy zachowaniu umowy, nie będzie problemu z rejestracją takiego pojazdu w Polsce?

Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam!
Jacek

Sam fakt uszkodzenia silnika i skrzyni wpisana do umowy nie dyskwalifikuje auta do rejestracji w PL.
Sprzedający zrobił to po to, by zapłacić mniejszy podatek od sprzedaży i uniemożliwić ci zareklamowanie auta (tzw.gwarancja)

Auto oczywiście kupiłeś sprawne, tak ?

Tak, auto zostało przeze mnie dokładnie sprawdzone, została odbyta jazda próbna, nic nie wskazuje na jakiekolwiek faktyczne uszkodzenia. Sprzedawca poinformował mnie o braku gwarancji.

Powrót