Auto na Sozialu !

• Autor wątku Autor wątku BP78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BP78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam i proszę o pomoc:)
Od dwóch lat mieszkam z moją rodzina w Niemczech,oboje z mężęm jeszcze nie pracujemy i jesteśmy na Sozialu SGB2,moje pytanie brzmi czy możemy sobie kupic uzywane auto bedąc na sozialu ? Bardzo proszę o odpowiedź :)

Na moje dostaniesz większy socjal jeżeli wykażesz ze auto było niezbędne do dojazdów do pracy itp. Oni potem w kalkulacjach biorą pod uwagę ze płacisz ubezpieczenie, podatek i wtedy zostaje mniejsza kwota na utrzymanie się.

Bardzo dziekuje za odpowiedź :) Jeszcze jedno dowiedzialam sie właśnie,że auto używane mogę sobie kupic jedynie do jakiejś kwoty ( podobno jest to 2800 Euro)ale nie wiem jak jest na prawde,czy jak np,przekroczę tą kwotę to zabiorą nam zasiłek ? Bardzo dziękuje za szybką odpowiedź :)

Zasiłku nie zabiorą tylko tłumaczenie skąd takie dochody.
Umowa jest spisywana ze sprzedającym pojazd .

Bardzo dziękuję za bardzo szybką odpowiedź:) Tak na prawdę to pieniązki na auto dostaniemy od rodziców. Czyli mam rozumiec ,że bez problemu możemy sie rozglądać za autkiem,tak?
:)

mozna miec auto do 7,500 € ale zakupione wcześniej przed złożeniem wniosku o ALGII ,jak kupicie teraz będą was pytać skąd mieliście na to pieniądze.

Tak na prawdę to pieniązki na auto dostaniemy od rodziców

to się będziecie musieli z tego rozliczyć :)

Dziekuję :) proszę mi jeszcze napisac co to jest to ALGII,bo nie mam zielonego pojęcia co to jest i na czym to polega,bardzo dziekuję i pozdrawiam :)

zasiłek który pobierasz i nazywasz " sozialem "

Arbeitslosengeld II (kurz: Alg II; ugs. meist „Hartz IV“ genannt

Acha bardzo dziekuję :) Czyli jeżeli dobrze rozumiem,gdy kupię sobie auto np za 4000 euro to tak i tak będę się musiała z tego wytłumaczyć?

OK :) to walę prosto z mostu co byś zrobiła na moim miejscu ? Oboje z mężem szukamy pracy i bez auta się nie da :( Co powinnam zrobić?

A to nie jest tak, że ta kwota 7.500 Euro jest na 1 osobę? Więc jeśli świadczenia z JC są przyznane dla małżeństwa to kwota jaką mogą wydać na samochód to 15.000 Euro? No i oczywiście najlepsza opcja to zakup na raty żeby z urzędu się nie czepiali i żeby nie było za dużo tłumaczenia się.

Powrót