Auto niezgodne z przesłąną specyfikacją - leasing

• Autor wątku Autor wątku mjazwinski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mjazwinski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Prowadzę jednoosobową działalność gospodardczą, potrzebowałem nowego auta na dojazdy do biura. Znalazłem ofertę na stronie leasingowej poprosiłem o ofertę, ale nauczony że mogą być małe różnice w stosunku do ogłoszenia na stronie, poprosiłem o specyfikację auta na maila. Dostałem taką specyfikację i była ok. Auto zostało z opóźnieniem zarejestrowane i pojechałem je odebrać i wtedy okazało się że to nie jest auto zgodne ze specyfikacją jaką dostałem na maila. Ma dodatkowe opcje których ja nie chce bo podniosą koszt ekspoatacji.

Chciałbym dostać auto zgodne ze specyfikacją, firma leasingowa zasłąnia się teraz tym ze auto zgodne jest z ogłoszeniem na stronie, a specyfikację którą dostałem na maila wysłali mi przez pomyłkę.

Czy mam szansę wygrać sprawę i odzyskać moje pieniądze? Czy lepiej wziąć auto z któego nie będę w pełni zadowolony?

Pozdrawiam
Maciek

A podpisywałeś jakąś umowę? Co w niej jest?

Tak, umowa leasingu podpisana. Istotne punkty:

1) Umowa leasingu:

2. Oświadczasz, że:
a. wiesz, że na Dzień Umowy Przedmiot Leasingu jest naszą własnością i był wcześniej używany przez osoby trzecie na podstawie innych umów
np. umowy leasingu,
b. Przedmiot Leasingu wybrałeś przed zawarciem Umowy, zgodnie z warunkami które Ci przedstawiliśmy (np. regulamin serwisu aukcyjnego) oraz
zaakceptowałeś wartość Przedmiotu Leasingu,
c. znasz stan techniczny oraz prawny Przedmiotu Leasingu i nie masz co do nich zastrzeżeń,
d. akceptujesz, że nie udzielamy gwarancji jakości Przedmiotu Leasingu oraz w zakresie dopuszczonym prawem wyłączamy też naszą odpowiedzialność
z tytułu rękojmi

Integralną częścią Umowy są załączniki:
a. Ogólne Warunki (dostępne na naszej stronie internetowej), oraz
b. Polecenie wydania Przedmiotu Leasingu, oraz
c. Informacja o Twojej sytuacji ekonomiczno-prawnej, oraz
d. Formularz Ubezpieczeniowy (jeśli dotyczy).

2) Ogólne warunki umowy leasingu:

2.16. Możesz odstąpić od Umowy, jeżeli:
a. w Umowie lub Umowie Nabycia prawidłowo wskażesz nam warunki, na jakich nabywamy Przedmiot Leasingu oraz
b. prawidłowo wykonasz obowiązki, od których zależy, czy wydamy Ci Przedmiot Leasingu oraz
c. z naszej winy nie dotrzymamy ustalonych przez Ciebie warunków zakupu Przedmiotu Leasingu.
Zanim złożysz nam oświadczenie o odstąpieniu od Umowy, masz obowiązek wezwać nas pisemnie do nabycia i wydania Ci Przedmiotu
Leasingu i wyznaczyć nam dodatkowy co najmniej 30-dniowy termin, w jakim mamy wykonać Umowę Nabycia i wydać Ci
Przedmiot Leasingu. Twoje prawo do odstąpienia od Umowy wygasa, gdy umożliwimy Ci odbiór Przedmiotu Leasingu, a także gdy
upłyną 24 miesiące od wskazanego w Umowie lub Umowie Nabycia terminu, jaki masz na odbiór Przedmiot Leasingu.

-----

W umowie leasingu nie mam specyfikacji auta, nie ma nawet VIN, jest tylko w upoważenieniu do użytkowania (swoją drogą sprawdzę jak będę u dealear czy się zgadza)

Dzięki za poświęcony czas

Chyba tak czy siak bank by zarobił a ja czekał na cześć kasy:

Uprawnienia z tytułu wad Przedmiotu Leasingu
2.17. Z chwilą, w której zawieramy Umowę Nabycia, przechodzą na Ciebie prawa z tytułu wad Przedmiotu Leasingu. Są to prawa, jakie na
podstawie Umowy Nabycia mamy wobec Dostawcy, np. z tytułu rękojmi lub gwarancji jakości. To oznacza, że jeżeli Przedmiot Leasingu
ma wady, będziesz we własnym zakresie dochodzić od Dostawcy ich usunięcia i wyrównania swojej szkody. Nie przelewamy na
Ciebie prawa do odstąpienia od Umowy Nabycia.

Umowa nie wspomina nic o możliwości rozwiazania przeze mnie. Czy są jakieś szanse na nisko kosztowe i szybkie rozwiązanie, z uwagi na niezgodność auta z ofertą?

Powrót