Auto po zmarłej żonie, problem.

• Autor wątku Autor wątku Dagmara_K.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dagmara_K.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Mam problem.

Dawno temu, zmarła żona mojego brata.

Żona miała polskie i niemieckie obywatelstwo, brat tylko polskie. Ślub w Polsce.
Brat nie dochodził spadku, odpuścił całkowicie sprawę.
W Polsce zostało auto żony, zarejestrowane na nią w de, kupione przed ślubem.
Rodzina żony z Niemiec całkiem autem się nie interesuje, auto wartości około 1,5 tyś euro.
Jeszcze raz podkreślam, nie było żadnej sprawy, lub była, ale brata nikt nie zawiadomił.

Boje się, że auto może zacząć generować problemy, ubezpieczenie się skończyło.

Co można zrobić w tej sprawie???

Można cokolwiek zrobić bez rozprawy spadkowej w sądzie?

A może sam akt ślubu wystarczy aby przerejestrować auto na brata jako rzecz ruchoma tzw. codziennej użyteczności?

Serdecznie pozdrawiam.

Jeśli to auto zarejestrowane jest w Niemczech na nazwisko zmarłej, to brat powinien, legitymując się aktem małżeństwa i aktem zgonu żony, wyrejestrować je w urzędzie w Niemczech (Zulassungstelle), tam gdzie zostało zarejsetrowane. Urząd niemiecki nie będzie wymagał postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku (Erbschein).

Witam.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

A czy brat może je przerejestrować na siebie?
Czy jeśli tak, to będzie potrzebny do tego meldunek?

Samo wyrejestrowanie nie do końca załatwi sprawę, bo auto dalej zostanie, nie da się go przecież zezłomować, zarejestrować na brata w Polsce z samym aktem ślubu, zgonu i dokumentem wyrejestrowania też nie.

Pozdrawiam.

Pisałem o urzędach w Niemczech. Tam brat może wyrejsestrować to auto legitymując się aktem małżeństwa i aktem zgonu swej żony. Jeśli chodzi o rejestrację, to rzeczywiście musiałby się w Niemczech zameldować, ale to przecież nie powinno być problemem. Natomiast jeśli chodzi o Polskę, brak mi wiedzy na ten temat.

Powrót