Ja piszę ze zgoła innym problemem.
Mama mojej dziewczyny, na potrzeby tego posta niech to będzie pani Ania, wyjeżdża do Anglii - ma tam pracę oraz dom. Chce jechać samochodem do Anglii, żeby zabrać sporo rzeczy z Polski, bo planuje tam pozostać co najmniej kilka lat. Pytanie jest takie: czy możemy my (czyli ja i moja dziewczyna) po pewnym czasie lecieć do Anglii i wrócić tym samochodem do Polski bez wykupywania ubezpieczenia w Anglii? Możliwy termin, który wchodziłby w grę, to chyba najwcześniej połowa lub nawet koniec października. Dodam, że auto po przyjeździe do Birmingham byłoby nieużywane.
I tak - przeczytałem zasady "Temporary Imports" z linku z pierwszej strony wątku:
You can usually use a vehicle with non-UK number plates without needing to tax or register it in the UK if all of the following apply:
- you’re visiting and don’t plan to live here
- you only use the vehicle up to 6 months in a 12-month period (one single visit, or several shorter visits adding up to a 6-month period)
- the vehicle is registered and taxed in its home country
Ja i moja dziewczyna spełniamy wszystkie powyższe reguły. ALE: kim jest ten "you"? Czy to chodzi o kierowcę czy o właściciela pojazdu (tego, kto jest wpisany na dowodzie rejestracyjnym)? Właścicielem jest BRAT pani Ani, pani Ania jest współwłaścicielem.
Czy w takim wypadku, gdybyśmy jechali już z Birmingham do Polski i zatrzymałaby nas policja, to co?
Będę wdzięczny za odpowiedzi.