Auto z Niemiec, dług rodzinny, komornik

• Autor wątku Autor wątku Tranceshine
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tranceshine

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Z racji długu rodziny za mieszkanie (zaczęło się wszystko gdy byłem mały, dowiedziałem tuż przy 18 roku życia a jako iż byłem tam zawsze zameldowany to i ja otrzymałem "w prezencie" komornika lecz nie miał jak pobrać nigdy ze mnie pieniędzy, byłem ostatnio za granicą, w tym czasie komornik siadł na wujku, który zawsze miał normalną umowę i "pobierają" z niego teraz co miesiąc pięniążki, wiem, że pewnie i chętnie by zabrał coś i ze mnie aby szybciej otrzymać kasę...

teraz mam możliwość kupna auta z Niemiec ale musiałbym go przerejestowac na siebie, chciałbym go mieć legalnie, po ludzku, lecz wiadomo, boje się, że zaraz mi je zabierze

w Polsce praktycznie nie istnieje, gdyż na starym zameldowaniu nikogo nie ma, na "nowym", zastępczym co otrzymała moja rodzina tez nie widnieje z zameldowaniem, więc komornik nie ma nawet kontaktu ze mną ani adresu gdyż ja dopiero co wróciłem i wynajmuje...

co robić? czy mogę być spokojny? czy od razu stracę w ten sposób auto gdyż komornik sobie z wszystkim poradzi i "przyssa" się i do mnie...:(:o

Odpowiadasz ewentualnie za długi mieszkaniowe tylko za okres jak byłeś pełnoletni i rzeczywiście zamieszkiwałeś pod starym adresem. Jest jakiś nakaz sądowy wydany przeciwko tobie w okresie pełnoletności ? Wiesz coś na ten temat ?

widziałem kiedyś jak podzielone zostało na wszystkich (kwoty) w papierach i suma była ogromna ale ja nie pracowałem lub krótko zawsze gdzieś na umowy-zlecenia w sumie po 18 roku życia jakos się wyniosłem ale nigdy nie miałem na to dowodów (wynajmowanie na czarno, bez umów), teraz moja mama twierdzi, że wujek za wszystko płaci więc "nie powinienem" się martwić, bo to teraz "jego dług" ale ja w to nie wierze i mój brat i jego żona też twierdzą, że figuruje dalej i chętnie się do mnie na 100% przytulą o pieniądze

więc... co z tym autem? nie wie gdzie jestem, nie ma o mnie nic, nie istnieje...

W jaki sposób komornik dowie się że mam auto i je zlokalizuje? Jak to się odbywa? Czy jednak moge kupić i być bezpieczny?

Tranceshine napisał:
W jaki sposób komornik dowie się że mam auto i je zlokalizuje? Jak to się odbywa? Czy jednak moge kupić i być bezpieczny?

Dowie się z Centralnej Ewidencji Pojazdów. Nie z automatu, ale wierzyciel prędzej czy później wniesie o ponowne zapytanie do ewidencji i tam im wyskoczysz. A fizycznie może cię znajdzie, może nie, kto wie. Czy chcesz tak żyć w stresie to twoja sprawa. Przyjdzie do wujka, wywrze presje, wujek powie gdzie mieszkasz, pod domem będzie stał samochód, zajmie. To taki przykład, ale wiesz o co chodzi :)

Tranceshine napisał:
w tym czasie komornik siadł na wujku

Jeszcze komorniczkę bym zrozumiał, ale komornik ? :lol::lol::lol:

"komornik sobie z wszystkim poradzi i "przyssa" się i do mnie..."

Hmmm...

Ostatnia edycja:
@NieAndrzej, dzieki za odpowiedź... stres jakiś jest to prawda... ale jakoś trzeba żyć, więc może wezmę normalnie na siebie :(

@Rewe dobre! hahahahaha :D u made my day!

Powrót