Auto z OC sprawcy a sprawa w sądzie

• Autor wątku Autor wątku ravi29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ravi29

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Szanowni Państwo,
Zwracam się z uprzejmą prośba o poradę.
W listopadzie ubiegłego roku miała miejsce kolizja na moim aucie.
Sprawca zbiegł następnie udało się go policji ustalić.
Dostałem auto z oc sprawcy, oraz zgodę na naprawę auta,
Auto zastępcze zostało wypożyczone, moje zaś auto naprawione w serwisie.
W miedzy czasie odnaleziony sprawca wciąż nie poczuwał się do szkody i odmówił przyjęcia mandatu - policja skierowała sprawę do sądu wskazując go jako sprawce.
Ubezpieczyciel sprawcy odmówił wypłaty odszkodowania.
Na szczęście moje AC zachowało się jak należy i opłaciło fv za serwis (sprawa zgłoszona z regresem)

Jednak po 2 miesiącach zgłosił się do mnie dział windykacyjny firmy która podstawiła auto zastępcze ( firma działała na zlecenie ubezpieczyciela)
z roszczeniem z tytułu nieopłaconej fv za najem auta.
Jest z nimi tragiczny kontakt nie odpisują na maile ciężko się dobić. wystawili fv z błędami. Nie mogę doprosić się o poprawną.
Pytanie jest następujące czy mam obowiązek zapłacić ta fakturę? Czy mogę czekać do zakończenia sprawy w sądzie ? Boje się po prostu ze oni mi tych pieniędzy nie oddadzą nawet jak sprawa zostanie wygrana.

pozdrawiam

Jaki powód odmowy wypłaty odszkodowania wskazał zakład ubezpieczeń ? Co do zasady ubezpieczyciel powinien wypłacić odszkodowanie nawet jak sprawca uciekł z miejsca zdarzenia, a następnie wystąpić z regresem do sprawcy. Czy postępowanie karne jeszcze trwa ?
Jeśli likwidujesz szkodę u swojego ubezpieczyciela (w ramach bezsporedniej likwidacji szkody) to Sprobuj zgłosić do nich tą fakturę. Twój ubezpieczyciel raczej bez problemu powinien ją doliczyć do roszczenia regresowego

Generalnie sprawca się odwołał i szuka sprawiedliwości w sądzie. Nota Bene nie wiedziałem ze to jest możliwe w przypadku gdy zbiegł. Skutkuje to jednak przedłużeniem postepowania i nieprzyjemnymi konsekwencjami. Spróbuje odezwać się do mojego ubezpieczyciela.

Jest możliwe, każdy na prawo się bronić 😉 nie jestem specjalistka od prawa karnego ale zweryfikuj czy i do kiedy masz możliwość wstąpić do sprawy karnej w charakterze oskarżyciela posiłkowego. Warto rozważyć taką opcje jesli zależy ci na skazaniu gościa bo wtedy masz większy wpływ na postępowanie: możesz składać dowody, zaskarżyć wyrok.

Powrót