auto z wadą ukrytą od handlarza

• Autor wątku Autor wątku Lacoste83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lacoste83

Użytkownik
Odpowiedzi
62
Dzisiaj sprawdzałem "historie pojazdu" i zauważyłem, że auto jest po szkodzi...całkowitej w DE, sprawdziłem na carfax
1. kupiłem je od handlarza około roku temu(ni minął rok),który oczywiscie auto zachwalal,ja z kolega chyba niezbyt jest dobrze sprawdziłem
2.Przegląd u nas przeszedł bez problemu, w dobrym stanie jest samochód.
3. W międzyczasie zauważyłem,że malowana maska była.
4.Auto było jako bezwypadkowe na otomoto,nie mam chyba tej aukcji już
5.Faktura zaniżona

ps. historie pojazdu sprawdzalem,juz nie raz i nie widzialem tego wczesniej, rownież na autobaza w maju 2025 i nic mi takiego wtedy nie wyskoczyło co dziś

Co najlepiej zrobić w tej sytuacji,wiem że teraz będa problemy z jego sprzedażą...

No jeśli kupiłeś to auto na handel to trzeba było lepiej sprawdzić.
A jeśli kupiłeś by użytkować to ja wiem co masz robić. Jeździć. Użytkować. A jak się zużyje to zezłomować.

forg napisał:
No jeśli kupiłeś to auto na handel to trzeba było lepiej sprawdzić.
A jeśli kupiłeś by użytkować to ja wiem co masz robić. Jeździć. Użytkować. A jak się zużyje to zezłomować.
tskich rad nie oczekuje,kupiłem do użytku,ale auta się zmienia kiedy się ma potrzebe nie trzeba złomować. Pytanie moje jest po wzgledem prawnym,bo w moim odczuciu zostalem oszukany

To jakich rad oczekujesz? Szkoda całkowita to pojecie bardzo względne. Auto bezwypadkowe - jeszcze bardziej względne. Może się spaliło? Albo było zalane :)? Masz informację co to była za szkoda całkowita? Poczytaj sobie w necie o wiarygodności tych raportów.
Oczekujesz porady prawnej? Ok. Sprawa do sądu. Po wielu miesiącach, może latach, być może wygrasz. Dostaniesz zwrot kasy. W wysokości na fakturze. Przez czas trwania sprawy auto zostanie zabezpieczone. Tego oczekujesz?

I tak na marginesie - po roku bezproblemowej jazdy chcesz czegoś od handlarza bo maska była malowana?? Wiesz że auta z fabryki potrafią wyjechać z powtórnie malowanym elementem?

Czy w umowie jest jakaś wzmianka o tym, że auto jest bezwypadkowe?
Czy jest adnotacja, że stan techniczny pojazdu jest Ci znany i nie wznosisz do niego zastrzeżeń?

forg napisał:
To jakich rad oczekujesz? Szkoda całkowita to pojecie bardzo względne. Auto bezwypadkowe - jeszcze bardziej względne. Może się spaliło? Albo było zalane :)? Masz informację co to była za szkoda całkowita? Poczytaj sobie w necie o wiarygodności tych raportów.
Oczekujesz porady prawnej? Ok. Sprawa do sądu. Po wielu miesiącach, może latach, być może wygrasz. Dostaniesz zwrot kasy. W wysokości na fakturze. Przez czas trwania sprawy auto zostanie zabezpieczone. Tego oczekujesz?

I tak na marginesie - po roku bezproblemowej jazdy chcesz czegoś od handlarza bo maska była malowana?? Wiesz że auta z fabryki potrafią wyjechać z powtórnie malowanym elementem?
tak dokładnie tego.

Powrót