Auto zastępcze z OC sprawcy

• Autor wątku Autor wątku 19qwerty85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
kwiatkowski1972 napisał:
Ja nie mam zamiaru Cie do niczego przekonywać.
Po prawie dwóch latach sprawa osiągneła finał w sądzie.Ja jestem poszkodowany ,a osoba oskarżona winną kolizji drogowej.przez cały okres rozprawy posługiwałem sie autem zastępczym.(próbowałem naświetlić TU ewentualną kwote za wynajem systematycznie dzwoniąc i pytając o przebieg sprawy).Prawdopodobnie między świetami przesle do TU wyrok w sprawie.Moje pytanie brzmi -czy mam szanse i w jaki sposób wyegzekwować kwote za najem samochodu.Srednio licząc jest to ok 100000 PLN (830 dni).jest to auto wynajete od odoby prywatnej i cały czas sie nim poruszam.Oczywiście umowa najmu również jest sporządzona.

zglos roszczenie z tyt. wynajmu pojazd zastepczego do TU. Tak dlugo jak wykazujesz ze wynajem poj zastepczego pozostawal w zwiazku ze szkoda tak dlugo wynajem jest zasadny. TU zwykle ogranicza swoja odpowiedzialnosc do wynajmu za czas naprawy pojazdu. Tobie pojazd zastepczy nalezy sie takdlugo jak dlugo trwa likwidacja szkody - oczywiscie przy zachowaniu nalezytej starannosci z Twojej strony.

noris-je napisał:
Twoja szkoda to szkoda częściowa. Ile, więc dni trwała naprawa twojego pojazdu od zdarzenia – 25 dni?. Wypłata odszkodowania przy szkodzie częściowej nie ma żadnego wpływu na okres najmu pojazdu zastępczego liczy się tylko uzasadniony czas naprawy.

Myślę że jesteś w błędzie ! Nie mając wypłaty odszkodowania jak ktoś ma naprawić auto ? Auto zastępcze z OC sprawcy należy się przynajmniej do dnia wypłaty odszkodowania

Powrót